Regjeringen slår alarm: Innkaller reiselivet til møte

Vil vite hva de skal gjøre med dette problemet

Torbjørn Røe Isaksen vil vite hvordan reiselivet og kommuner vil bli mer bærekraftig. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I lang tid har regjeringen blitt varslet om økende problemer knyttet til det internasjonale fenomenet overturisme flere steder i Norge. Og en reiselivsminister har flere ganger vært etterlyst, for å ta tak i noen av næringens utfordringer.
Nå ber Nærings- og fiskeridepartementet om at Reiselivs-Norge møter i regjeringslokalene for å diskutere utfordringene knyttet til overturisme.

Derfor møtes de

Formålet med møtet er, i følge Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, å høre hvilke konkrete utfordringer de inviterte reisemålene opplever og hva som er deres forslag til løsninger.
Næringsministeren vil også høre om tiltak som er igangsatt for å begrense utfordringene ved overturisme.
I tillegg håper Torbjørn Røe Isaksen at møtet skal bidra til en nyttig erfaringsutveksling mellom myndigheter og næringsliv på reisemål som opplever at mange turister på samme tid har gitt uønskede konsekvenser.
Næringsminsteren har sendt invitasjonen til en rekke ordførere, men gir i invitasjonen beskjed om at kommunene selv beslutter hvem som skal delta fra reisemålet.
Hver av kommunene kan stille med inntil fem personer.
Deltakerne skal, i følge departementets invitasjon inkludere både administrasjonen og reiselivsnæringen (destinasjonsselskapet).
I tillegg inviteres fylkeskommuner, siden disse er aktive støttespillere i tilretteleggingen for å utvikle reiselivet i regionene.
Møtet skal arrangeres i Nærings- og fiskeridepartementet om formiddagen 16. januar 2020.
Dermed skjer møtet samtidig som Havnelederforum 2020 arrangeres i Oslo. Både næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og jeg skal delta i arrangementet. Med innlegg - og i debatt.
Norske havner organiser de offentlige transporthavnene i Norge og har en årlig en møteplass kalles Havnelederforum, som neste gang skal gå av stabelen på Clarion Hotel The Hub 16.-17. januar i Oslo. Her skal blant annet utfordringer rundt cruiseturismen i Norge diskuteres.

Disse er invitert

En rekke fylkeskommuner og kommuner er invitert. Dette gjelder fylkeskommunene Nordland, Hordaland, Møre og Romsdal, Rogaland, Sogn og Fjordane og Troms. Longyearbyen Lokalstyre og Lofotrådet er også invitert. Det samme er Aurland, Bergen, Forsand, Odda, Stranda og Tromsø kommuner.
Dersom din kommune ikke har sendt den videre til aktuelle deltagere så finner du invitasjonen her.