«Krever du 300 kr for biffen fortjener du ikke stamgjester, men besøk av Økokrim»

Jaktet på norsk mat - det endte med katastrofe

Restaurant Schrøder i Oslo Foto: VisitOslo

Restaurant Schrøder i Oslo Foto: VisitOslo

(ODD ROAR LANGE): Skal du ut og spise i Oslo så har du mange hundre spisesteder å velge mellom. Noen av dem er riktig gode, og i de ene enden har du Maemo - som har tre stjerner i Michelinguiden. Men i den andre finner du, i følge Dagbladets matanmeldere, den tradisjonsrike Schrøder på St. Hanshaugen. Restauranten som markedsfører seg som Harry Holes favorittrestaurant. Harry Hole er en kjent hovedkarakter i Jon Nesbøs kriminalbøker. Det spørs om ikke selv Hole kommer til å bytte restaurant etter at Dagbladets matanmeldere har slaktet Schrøder.

Bare dårlig

«Schrøder har historie fra 1926, og har vært i lokalene i Waldemar Thranes gate siden 1956. Stedet har beholdt sin opprinnelige sjarm, en patina som ikke kan kjøpes for penger, og et trofast klientell. Men de er langt fra alene om å servere tradisjonsrik husmannskost i Oslo. Og det Robinson og Fredag fikk servert denne kvelden ville fått folk til å rynke på nesa også for 50 år siden. Maten var ikke rustikk eller ujålete. Bare dårlig.», skriver Dagbladet.

Dagbladet serverer noe som er en mellomting av ren slakt og full massakre. Og du er tøffere enn Harry Hole dersom du bestiller middag hos Schrøder etter dette:

«Dagbladet gikk erkeklassisk til verks, og ba om rekecocktail til forrett. Kelneren ankom ikke lenge etterpå, med en liten stabel reker fra lake, med Thousand Island-dressing, isberg-salat og en særs blek Oslo-tomat.
Fredag fikk «løksuppe»: en porsjon brunsvart buljong, med noen ensomme løkfjon som kjempet for livet nederst i skåla.
 Biffen var tynn, liten, uten antydning til rødme i midten, og smakte harskt. Tilbehøret – pommes frites og grønnsaker fra pose, bidro til begredeligheten.»

Dersom du heller vil gjøre noe annet? Jeg forslår en tur i Oslo i Harry Holes fotspor. Les mer om det her.

- Eller kanskje jeg skal kjøpe en pakke Fjordland med hjem? Det ville vært en stor oppgradering.
— Dagbladets matanmelder etter besøk hos Schrøder

Her kan du lese hele saken

Slakter klassiker: - Oslos dårligste mat

I Oslo blir det knapt mer brunt og autentisk enn Schrøder, som i en mannsalder har servert øl og kraftkost fra det romslige lokalet på St. Hanshaugen.