Island er ferieøya hvor du kan bade i øl

Først var det forbudt - så har det fått egen «nasjonaldag»

Islendingene flyr høyt etter eget øl. Nå har de mer på menyen. Foto: Odd Roar Lange

Islendingene flyr høyt etter eget øl. Nå har de mer på menyen. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Island er blitt en av nordmenns feriefavoritter. Og det skjønner jeg godt. Jeg har riktignok være på Island bare én gang. Men det ga mersmak - og jeg satser på en ny tur i løpet av året. Blant annet for å teste mer islandsk øl.
En folkeavstemning i 1908 endte opp med et forbud mot alle alkoholholdige drikker på Island. Forbudet trådte i kraft noen år senere - 1. januar 1915.
Et tiår senere, ble rødvin legalisert, etterfulgt av sprit i 1930-årene.

Men hva skjedde med øl?

Men øl var fortsatt forbudt. Forbudet har sin opprinnelse fra deres oppfatning om at øl var spesielt fristende for ungdom. Så kom ’70-årene, og islendingene reiste mer og kunne nyte øl i utlandet. Dette førte til et økende krav på 1980-tallet for en opphevelse av forbudet. Den 1. mars 1989 ble forbudet opphevet, og 74 års «øltørke« var over.
Siden da har islendingene feiret National Beer Day 1. mars hvert år. Island har fått en god og levende ølkultur. Det har vært en stor oppblomstring av mikrobryggerier over hele landet som promoterer islandske ales. For å feire 30-års jubileet har flyselskapet Icelandair forsøkt å gi de reisende en guide til det islandske bryggerilandskapet med tips fra sine egne ansatte:

Prøv øl fra et geotermisk bryggeri

Velkommen til Island og de gode opplevelsene. Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Island og de gode opplevelsene. Foto: Odd Roar Lange

Island har noen gode bryggerier, men det er en som henter energi fra geotermisk varme. Kjør til Reykjadalur og gå opp til de varme kildene med et par gode øl og ta et bad i det varme vannet. Etterpå besøker du Ölverk i Hveragerði, og kos deg med noen smaksprøver av deres øl fra det geotermiske bryggeriet og deilig pizza fra vedovn., sier Ásgeir Einarsson til flyselskapet Icelandair, som kommer med flere gode øl-tips til gjester som skal besøke Island.

Nyt sesongens øl - brygget av en islender

Er du klar for islandske opplevelser i år? Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for islandske opplevelser i år?
Foto: Odd Roar Lange

Når du besøker Island, er det minst to øl som du bør smake:
Den ene er et sommerbrygg fra Einstök som heter Arctic Berry Ale med aðalbláber (blåbær) som er forfriskende og passer perfekt en sommerkveld i midnattssolen. Den andre er for de kaldere dagene mot jul og kommer fra Bruggsmiðjan Kaldi.
-Det kalles bare Jóla Kaldi, et rødlig karamellager. Det er et flott øl å nyte i godt selskap, sier Huginn Ragnarsson.

Finn den «nye» IPA

-Med den voksende ølkulturen på Island, er det ingen bryggerier som er bedre enn Malbygg-bryggeriet. De gjør som gjør store ting om dagen. De har forandret IPA-standarden på Island ved å tilby superfriske IPAer og surøl. De har ikke et eget tapperom ennå, men deres øl finnes i flere barer på Island og i vinbutikker. Det er uten tvil et must-have øl mens du besøker Island, sier Jón Skafti Kristjánsson, markedsdirektør i Icelandair.

Nyt en islandsk stout

Sampling av noen av Islands fineste craft-beers er et must når du er på besøk. Mens smak varierer fra person til person, er det definitivt noen som skiller seg ut for smaksløkene.
Hvis du er en stout-person, så er Borg Brugghús imperial stouts å anbefale, Surtur er et godt eksempel på tønnemodnet godhet.
I tillegg er Malbyggl bryggeri sitt Kisi (norsk: Katt) en saftig og smakfull New England Pale Ale med Mosaic, Simcoe og Citra humle.

Blå lagune og øl - eller dra til Akureyri og prøv ølbadet der

Blå lagune og øl - eller dra til Akureyri og prøv ølbadet der

Slapp av i et ølbad

-Hvis du vil prøve noe annerledes, finnes det et ølbad på Nord-Island nær Akureyri hvor du kan ligge i badekar i 25 minutter, fylt med øl, vann, humle og gjær. Deretter går du inn i et avslapningsrom i ytterligere 25 minutter. Denne behandlingen skal være både rensende for huden og ha en positiv effekt på helsen din, sier Jón Skafti Kristjánsson.

De beste barene i Reykjavík

Det finnes en rekke barer hvor man kan nyte øl på Island takket være alle mikrobryggeriene.
Skúli Craftbar er et behagelig sted å slappe av og drikke øl med venner, med sine 14 øl på kran og som arrangerer regelmessige øl-events. Micro Bar var vel først ute med å være den første virkelige ølbaren i Reykjavík. De har et godt lokalt utvalg og tilbyr også øl fra bryggeriet Gæðing.

Øl i lufta

Icelandair har sluttet seg til det stadig voksende øl-landskapet på Island - helt siden forbudet ble opphevet for 30 år siden.
Flyselskapet lanserte nylig sitt eget øl: Snæbjört, inspirert av islandsk vinterlys og som gir passasjerer en unik sjanse til å være med på 30-årsjubileet i år.
Pale Alen har fått navnet etter gløden fra den islandske snøen. Tidligere har Icelandair lansert en limited edition øl, 737 MAX IPA, som flyselskapet brygget for å feire lanseringen av selskapets nye Boeing 737 MAX 8.
Se her for å bestille reise til Island eller finne ut mer om Snæbjört pale ale.
Og dersom du vil prøve øl-spa i Akureyri: Sjekk denne nettsiden

Les mer om Island her: