La oss male kunsten på veggene i sommer

Kjedelig og grått, eller fargerikt og flott?

Bakeriutsalget Braud ligger i Frakkastígur 16 i Reykjavik og lyser virkelig opp i nabolaget.

Bakeriutsalget Braud ligger i Frakkastígur 16 i Reykjavik og lyser virkelig opp i nabolaget.

(ODD ROAR LANGE): Alt for mange norske byer (og bygder) har alt for mange kjedelige vegger. Hva med å gjøre noe med dem? Få flinke kunstnere til å gjøre noe ut av dem. Det ville blitt til rene turistattraksjoner, slik de er i den danske byen Aalborg og i den islandske hovedstaden Reykjavik (for å nevne et par).
i Aaborg, som jeg har hatt stor glede av å besøke flere ganger, er mer enn 50 kunstverk malt på veggene. Dette gjøres i samarbeid med eieren av huset. Og så kan turistkontoret samle turene i egne kunstturer.
Aalborg ligger ved Limfjorden på Nord-Jylland.


Og dersom du vil se hvor fint det er blitt så bør du absolutt legge turen din dit. Her er 7 ting du kan gjøre på 7 timer i Aalborg. Og de serverer deg gjerne 6 øl for en hundrelapp.

Hva med norske byer?

Selv i små byer er det store vegger som fortjener en oppgradering. Og det finnes utallige kunstnere som har noe å bidra med. Les gjerne denne artikkelen om Banksy i D2 (krever innlogging).
Her er noen av veggene i Molde som burde oppgraderes med street art. Trykk på selve bildet for større format.

Det er naturligvis ikke helt tilfeldig at jeg valgte å legge en søndagstur til sentrumsgatene av Molde denne søndagen. Men, det var med et mål i tankene: Finnes det vegger som kan egne seg til street art?
Svaret er klart og tydelig et ja. Det er ikke spesielt for Molde. Jeg er sikker på at jeg kan finne tilsvarende vegger i andre norske byer.

Dersom du vil se en annen by med street art så kan du dra til Reykjavik. Der er det også blitt en turistattraksjon, og hvor mange titusener av bilder som tas og deles er jeg ikke sikker på. Men det er i alle fall veldig enkel og fargerik reklame for en by.

Street Art ble startet på 1980-tallet i gatene i New York med kunstnere som Jean-Michel Basquiat og Keith Haring.

«Street Art er et urbant fenomen, og ofte har kunstnerne noe på hjertet. Dette kan være en personlig ytring i øyeblikket eller en gjennomtenkt kommentar til samfunnet. De kunstneriske uttrykkene kan dukke opp over alt og er ment å bli sett av mange. Det finnes ingen begrensninger for hva som brukes av teknikker. Det eneste fellestrekket er at alt utføres på gaten- i det offentlige rom. Street Art er allemannseie, kunsten er lett tilgjengelig, og den har ofte et element av humor», skriver nettstedet Kunsthistorie.

Trykk på bildet for å se det i større format.