Nå kan du bli bøtelagt for å kjøpe piratprodukter i ferien

Kampen mot kopivarer er i gang

Her kjøper kvinnen en piratprodusert merkeveske. Nå jakter politiet på kjøpere og selgere. Foto: Odd Roar Lange

Her kjøper kvinnen en piratprodusert merkeveske. Nå jakter politiet på kjøpere og selgere. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Spansk politi intensiverer nå kampen mot kjøp og salg av kopivarer. Det samme gjør norske tollmyndigheter.
De første bøtene er allerede skrevet ut til turister som kjøper kopivarer på gata i Spania, forteller Spaniaposten.
Spansk politi har det siste året bøtlagt og pågrepet et stort antall selgere av t-skjorter og vesker med påtrykte designlogoer. Det samme gjelder de mange som selger mat og drikke på stranden uten tillatelse, skriver avisen videre.
Også det norske tollvesenet beslaglegger ulovlige kopivarer. Hvis du importerer kopivarer til Norge og disse blir stoppet i tollen, risikerer du både å miste varene og å bli straffeforfulgt. Falske varer som stoppes i tollen blir derfor som oftest destruert, skriver nettstedet velgekte.no
Er det grunner til å beslaglegge varene, blir de som oftest destruert eller overlevert til den som er rettmessig eier av det originale varemerket. Hvis du importerer varer for videresalg, kan du risikere å bli straffeforfulgt.

Lav pris trumfer alt

En undersøkelse gjennomført av Tolletaten og Patentstyret viser at 34 prosent av norske forbrukere har kjøpt piratkopierte produkter. 70 prosent av de som har kjøpt piratkopier gjorde det på reise i utlandet.
40 prosent sier de visste at varen de kjøpte var falsk. Samlet sett er det litt flere menn enn kvinner som oppgir å ha kjøpt slike varer. Lav pris er svaret flest forbrukere gir på spørsmålet om hvorfor de har kjøpt piratkopier.
-Forbrukere som vil unngå piratkopier kan få tips på myndighetenes opplysningsside Velgekte.no, sier Hedvig Bengston i Patentstyret til toll.no
En svensk skoleklasse fikk 30 000 kroner i bot etter å ha kjøpt falske solbriller i utlandet.
Selv om kjøp til privatbruk i utgangspunktet ikke blir straffet i Norge så kan du risikere at politiet og tollmyndighetene i landet du befinner deg i ser annerledes på det.

Farlige produkter

Nei, ikke fall for fristelsen til å kjøpe ulovlige piratprodukter på stranda.   Foto: Odd Roar Lange

Nei, ikke fall for fristelsen til å kjøpe ulovlige piratprodukter på stranda. Foto: Odd Roar Lange

Nordmenn på ferie i utlandet kjøper mest «tradisjonelle» piratvarer. Klær, vesker og sko er de vanligste enkeltkategoriene. Piratkopiering har imidlertid spredd seg til alle vareslag, blant annet mat, medisiner, kosmetikk, leker og bildeler. Slår man sammen tallene for varer som kan utgjøre en helse- og sikkerhetsmessig risiko blir dette den største kategorien. Til sammen utgjør dermed potensielt farlige produkter 60 prosent av piratkopiene folk kjøper, opplyser norske tollmyndigheter.

Spansk aksjon

Fra og med denne sommeren kan også de som kjøper disse pirat-varene bli bøtlagt mellom 100 og 700 Euro, fortsetter Spaniaposten.
De første bøtene ble skrevet ut på Mallorca hvor de lokale myndighetene i Palma har forbudt kjøp fra det det omtaler som «irregulære» forhandlere på gaten.
Dette gjelder også kjøp av mat og drikke fra strandselgere. Flere spanske kommuner er forventet å følge etter denne sommeren.