Ja til svenske tilstander på uterestaurantene

Sommeren er utetid - men ikke for alle

Røykfrie uterestauranter i hele Norden bør være en selvfølge. Foto: Odd Roar Lange

Røykfrie uterestauranter i hele Norden bør være en selvfølge. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er sommer og klart for liv og røre og god stemnning ved uterestaurantene og utekafeene i Norge. Det er anledningen til å nyte frisk luft sammen med mat og drikke.

Men, du er samtidig prisgitt at personene rundt deg velger å ikke tenner seg en røyk. For når det gjelder et absolutt røykeforbud innendørs så er det ikke noe nasjonalt forbud mot å røyke på uteserveringssteder.
Og - som en av det overveldende flertallet av ikke-røykere så må jeg innrømme det: Det er skikkelig sjenerende å sitte på uterestaurant når det røykes ved et av nabobordene.
I de verste tilfellene har jeg valgt å forlate stedet fordi røyken driver inn over mitt bord. Jeg forventer å kunne spise min mat, drikke mitt drikke og nyte en sommerdag/-kveld uten å tilbringe deler av den i røyk fra nabobordet. For, nei - det er ikke noen menneskerett å plage andre.

Takk til deg

Jeg kjenner røykere som er sitt ansvar bevisst og som konsekvent går utenfor restaurantområdet når de tar seg en røyk. Takk til deg.
Andre gir fullstendig blaffen , fordi de har lov etter lovens bokstav.
Men, har man egentlig lov til å plage andre? Noen av oss utsettes «bare» for det som kan karakteriseres som sjenerende lukt. For andre kan det være direkte helsefarlig å bli utsatt for andres sigarettrøyk. Og det er ikke bare å si i fra til røykerne. For hvem har lyst til å være «surpompen på nabobordet»?

Vi har forståelse for at du røyker. Vi ber om at du har forståelse for at det må gjøres utenfor restaurantområdet.
— Restaurant-eier

Se til Bergen - og Sverige

En gang i året arrangeres «Verdens tobakksfrie dag». Kreftforeningen bruker anledningen til å sette fokus på spørsmål som er viktige for dem. I år spurte de serveringssteder over det ganske land om de kunne tenke seg å ha røykfri uteservering denne dagen.
I Bergen ble flere serveringssteder med, og enkelte var så fornøyd med resultatet at de har valgt å gjøre ordningen permanent, skriver Bergens Tidende (BT).
- Selv har vi tro på det. Folk som besøker oss må kunne drikke kaffe og spise bolle uten å forstyrres av røykende på nabobordet, sier markedsdirektør i Baker Brun, Kari Wulf, til avisa.

E-sigaretter

8. desember i fjor ble det avgjort at den svenske regjeringens forslag om røykeforbud på flere offentlige plasser, får støtte fra Riksdagens sosialutvalg. Forbudet gjelder også e-sigaretter.
De nye reglene trer i kraft sommeren 2019 og gjelder uteserveringer, togperronger, bussholdeplasser, lekeplasser og idrettsarenaer. Målet er et røykfritt Sverige innen 2025, ifølge svenske Aftonbladet.
Den norske røykeloven ble redigert med virkning fra 1. juli 2014. Da ble det innført tobakksforbud i og ved barnehagers lokaler. Det ble tobakksfri skoletid for elever i grunnskolen og på videregående samt innført et forbud mot å opprette særskilte røykerom.
Det er imidlertid fortsatt lov å røyke for gjestene ved landets uteserveringer…
Men det er garantert en tapt kamp for røykerne. Det er det bare 12 prosent dagligrøykere her i landet. de blir stadig færre. Og de må finne seg i det: røyke på andre steder enn restauranter.

Nå håper jeg at du som eier eller driver en uterestaurant, utekafé eller har bar/pub med utebord innfører røykeforbud så fort som mulig.