Slik får du ferien din til halv pris - dobbelt så moro

Og nå kan du stikke av med de aller beste opplevelsene

Velger du litt annerledes enn alle andre, så kan du få ferien din til halv pris. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nordmenn elsker å reise, og tror selv at de er flinke til å finne de billigste og beste reisene. I virkeligheten gjør mange en rekke feil, som koster dem dyrt. Her skal du få noen tips som gjør at du kan spare tusenlapper på din neste Norgesferie. Mange av tipsene kan du også bruke for utenlandsferier.

Bruk tid på planlegging

Å planlegge og bestille en god og rimelig reise er ikke for «amatører». Alt for mange reisende velger å gjøre som alle andre, og velger derfor feil reisemål, feil reisetidspunkt og feil reisemåte. Husk at både flyselskap, togselskap, rederi, bilutleiefirma og hotell har god kunnskap om folks reisemåter. Derfor kan de ta seg godt betalt på de mest attraktive reisetidspunktene. Selv om de attraktive ikke er det samme som de beste.
Bruk lenger til på planlegging enn det du gjør i dag. Ta notater og skriv ned priser, innhold og kilder, og sammenlign alltid mer enn bare prisen når du vurderer reisemål mot hverandre.
Du kan gjerne starte på denne nettsiden, før du jobber deg videre.

Velg et annet reisemål

Du drømmer om Lofoten, Sørlandet eller Geiranger. Eller kanskje om et av de klassiske trehotellene på Vestlandet samt en tur til en av de fineste hyttene i de mest attraktive skianleggene. Ikke noe av dette er dårlige valg av reisemål. Men - dersom du velger Lofoten i juli/august eller Sørlandet i fellesferien så har du allerede bommet. Velg et annet reisemål noen mil unna de mest populære. Du vil raskt oppleve at prisen er den halve - og opplevelsene minst like god.
Velger du Smøla eller Hustadvika istedet for Geiranger, Tranøy og Engeløya fremfor Svolvær og Stamsund, Hardbakke og Solund fremfor Geiranger - og Feda eller Åpta foran Homborsund og Brekkestø så kan du smile hele veien til banken.
Jeg kunne ramset opp hundrevis av gode steder å reise til. Og du skjønner hva jeg mener: litt utenfor «allfarveg»
Om du i det hele topper det med å velge et reisetidspunkt utenfor rush-tiden så har du spart enda mer penger. Og opplevelsene er minst like gode.

De gode ferieopplevelsene er ofte billigere enn du tror - hvis du leter litt. Foto: Turistforeningen

De gode ferieopplevelsene er ofte billigere enn du tror - hvis du leter litt. Foto: Turistforeningen

Dette bør du se opp for

Turistforeningen har over 500 hytter. Mange av dem er ubetjente, og har knapt nok besøk for hele året. Her kan dere lande en billig ferie. Statskog og Fjellstyresambandene har hytter til et par hundrelapper per døgn.
Og Oslofjorden friluftsråd har en rekke hytter ved sjøen. Ta en kikk på nettsidene og se om det er noe du liker.

Slik gjør du det

Når du har planlagt hvilken del av landet du vil reise til så tar du direktekontakt via telefon, ikke mail, med det lokale turistinformasjonskontoret (noen steder kalt destinasjonskontor). Fortell dem hva du er ute etter, og at du ønsker en fantastisk norgesferie men ikke i fotsporene til alle de andre turistene.
Veldig mange steder er det små reisemål med ledig kapasitet. Her treffer du gjerne et veldig hyggelig vertskap som kan fortelle deg om sine «jordbærsteder». Jeg kan garantere deg at mange livsvarige vennskap har oppstått på denne måten.
Akkurat dét er ikke spesielt lett å få til når du sjekker inn på et av de travleste turiststedene i Norge.
Reiselivs-Norge forteller at de ønsker å spre turismen, men i virkeligheten er det ikke her de legger inn mest innsats. Det fører igjen til at de aller fineste småstedene går under radaren til utenlandske turister.
Derfor er det akkurat her du skal slå til - og sikre deg den neste ferien din til halv pris.

Slik bestiller du

Ta direktekontakt - via telefon (nei, ikke mail denne gangen heller) med de stedene du tror du kan tenke deg å besøke. Spør dem hva de kan tilby, og fortell dem om dine ønsker.
Du merker fort om det oppstår god kjemi med det aktuelle stedet du har valgt. Ta gjerne kontakt med flere ulike steder før du gjør et endelig valg.
Sørg for at du får en skriftlig bekreftelse på bestillingen (ja, nå er det lov å bruke mail).

Bruk bonuskort

Man kan si mye om lojalitetskort og bonuskort. Men bruker du dem smart - og det er det alt for få som gjør - så kan bonuskortene gi deg svært billige ferier. Samle opp bonuspoeng hos flyselskap når du handler med kredittkort gjennom hele året, og sjekk medlemskapene dine eller fagforeningen, eller kanskje OBOS eller NAF om de har spesielle ferietilbud som passer for deg. For det har de veldig ofte. Her kan du gjøre et kupp.
Nordmenn som skal feriere i eget land handler vanligvis ferie som enkeltkunde. Mens utenlandske gjester har storkundefordeler fordi de handler via reisebyrå med storkunderabatt.
Skal du ha en ferie i Norge så bør du sjekke hvilke nasjonaliteter som er store i det aktuelle reisemålet. Sjekk opp reisebyråer fra utreisestedet (f.eks. danske, når det gjelder skiferier i Norge). Du kan ofte komme billigere fra kjøp av både hytte og heiskort selv om du ikke benytter danskebåtbilletten til/fra Norge.