12 reiser - måned for måned - i Norge i 2020

Gode grunner til å legge feriene til ditt nærmeste ferieland

Er du klar for fine ferieopplevelser i Norge i 2020? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Leter du etter fine reisemål i Norge? Det er tusenvis av dem. Og du finner mange av dem når der du bor. Her har jeg plukket ut noen gode tips til deg som ønsker reiseinspirasjon, måned for måned i 2020.

Januar

Skisesongen er i gang og dette er måneden som kan by på de aller beste til de aller dårligste forholdene i lavlandet. Det skifter fort. Men om du vil ha en snøsikker weekend så bør du velge et av skianleggene i innlandet. Jeg foreslår familievennlige Trysil som en start på året. Husk at flere familier kan slå seg sammen og leie en av storhyttene. Så blir helgen både luksuriøs og rimelig.

Februar

Er du klar for dager som dette? Foto: Odd Roar Lange

Vinterferiemåneden er en gylden anledning for å få fine minner sammen med barn. Hvorfor ikke velge en turistforeningens betjente hytter med aktivitetsledere?
Den Norske Turistforening har i dag over 500 hytter rundt om i landet. Og du finner trolig en i nærheten av deg. Eller du kan sjekke om du kan leie en av Statsskogs utleiehytter.

Mars

Afterski på brygga etter dagens skiturer. Foto: Odd Roar Lange

Sola er nå kommet høyere på himmelen, og dersom du drar mot vest eller nordover så kan du få med deg noen fantastiske fjellturer mens utsikten utover havet blir bedre og bedre for hver meter du kommer til værs. I Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg får du være med utdannede guider til noen av de fineste fjellene i Lofoten.
Ikke glem å prøve et bad i havet før middag.

April

Velkommen til vakre Lillesand i vårstemning. Foto: Odd Roar Lange

Palmesøndag faller i år på den 5. april. Et godt reiseforslag er å oppleve Sørlandet mens landsdelen fortsatt ikke har besøk av tusenvis av sommergjester. Dyrelivet ved kysten er fantastisk på denne tiden av året. Samme hvor du reiser så finner du fine kyststier. Jeg anbefaler at du besøker Grimstad eller Lillesand i april. Finn dere et sted i fjæra (ikke på svabergene) hvor dere kan grille pølser og komme nær naturen. Tør du ta et vårbad?

Mai

Gammel og nyere tid møtes i fruktbygdene ved Hardangerfjorden. Foto: Odd Roar Lange

Hvite fjelltopper, grønne lier og blå sjø. Det blir ikke finere enn Vestlandet i vårprakt. Ullensvang er en av de aller vakreste fruktbygdene og i mai står epletrærne i blomst. Skal du kjøre egen bil så er det bare å legge inn godt med tid. For du kommer til å ville stanse mange steder for å ta fine bilder. Langs hele Hardangerfjorden er det flotte steder. Hotel Ullensvang er et godt førstevalg for de fine opplevelsene. Bonustipset: Reis videre til Bergen og få med deg 17. mai her. Og: Bo gjerne på Bergen Børs Hotel.

Juni

Sommeren er kommet til Norge. Turister fra hele verden kommer med cruiseskip for å se hva landet med «uberørt natur» har å by på. Sommeren 2020 skal Christian Radich seile langs norskekysten med seilskutene Wylde Swan og Gulden Leeuw. Skipene kaster loss fra Oslo den 17. juni og du kan bli med på deler eller hele turen nordover til Harstad og tilbake til Kristiansand. Du kan lese alt om turen og prisene her.

Juli

Velkommen til Moldejazz 2020. Foto: Synne Aarø Lange

Den store festivalmåneden. Det finnes vel knapt en eneste kommune uten minst én festival i løpet av sommeren. Og med svært få unntak har jeg valgt å tilbringe uke 29 i Molde for å få med meg Molde International Jazzfestival. Du trenger absolutt ikke være jazzinteressert for å like deg i Molde denne uka. Musikk- og kulturprogrammet er vidt og bredt. Du finner programmet her.

August

På Namdalskysten, nord i Trøndelag, ligger det fraflyttede fiskeværet Sør-Gjæslingan. Fiskeværets bygninger lå nede for telling da et stort offentlig og privatfinansiert restaureringsprosjekt. Arbeidsledige ungdommer bidro til å gjenreise det fredede fiskeværet. Sør-Gjæslingan ble nasjonalt fredet som kulturmiljø i 2010. I dag er det kystmuseet Rørvik som administrerer utleie av rorbuer på øyene. Ta deg noen dager, eller en uke på Gjæslingan. Du glemmer det aldri. Du kan lese mer om overnattingsmuligheter, transport og priser her.

September

Siden 1964 har dette skipet seilt langs Norskekysten. Snart skal MS Lofoten ut av regulær trafikk.
Foto: Odd Roar Lange

Hurtigrutens skip seiler langs Norskekysten hele året rundt. De fleste skipene er blitt oppgradert til å tilfredsstille moderne grav til kystcruise. Mange har irritert seg over endringen, men turistene - særlig de utenlandske - har tatt i mot oppgraderingen med åpne armer. Det eldste skipet som fortsatt seiler langs kysten er MS Lofoten fra 1964. Skipet seiler nå sitt siste år i regulær hurtigrutefart. Og du har nå sjansen til å være med på en av de virkelig historiske rundreisene. Du kan lese mer om reisene og prisene her.
Få i alle fall med deg den vakre seilasen langs Helgelandskysten.

Oktober

En av de fine månedene i norske fjell. Men vær klar over at snøen kan legge seg på de høyeste toppene.
Jeg har vært innom turistforeningsanbefalinger tidligere. Og nøler ikke med å ta med en til. Legg høstferiedager til Solbjørg Kvålshaugen på Fondsbu i Jotunheimen. Bedre vertskap skal du lete en stund for å finne. Solbjørg har hjertevarme, fjellkunnskap og er en fabelaktig kokk. Du glemmer ikke et besøk her.

November

Gloppen Hotel i Sandane Foto: Odd Roar Lange

Den siste måneden i året er perfekt for deg som liker gode middager etter noen fine fjellturer eller turer langs fjorden i skumringstimene. Gloppen Hotell ligger i Sogn og Fjordane, og serverer både laks og vilt fra egne nærområder. Hotellet brygger eget øl og har gjort det til sin yrkesstolthet å få presentert kortreist mat i toppklasse.

Desember

De brukte håndklærne på badet på Union Hotell Øye på Sunnmøre ble samlet inn og lagt i skittentøyposen. Salongbordet ble vasket og tørket til det var blankt og pent etter at den unge stuepiken Mariann Øye hadde gjort seg ferdig. Alt høres normalt ut for et hotell - dersom det ikke var for at stuepiken bare var fem år gammel. Og at hun hadde tryglet foreldrene om å få lov til å hjelpe til med renholdet på det gamle trehotellet. I dag er Mariann Øye blitt hotelldirektør for det ærverdige hotellet som åpnet dørene for første gang i 1891. I desember kan du oppleve legendariske julemiddager i uforglemmelige opplevelser. Og etterpå kan du trygt feire jul og nyttår, mens du venter på flere gode reisetips for 2021.