Dette landet forbyr nå bruk av solkremer

Her har Norge litt å lære

(ODD ROAR LANGE): Mange solkremer og solprodukter inneholder stoffer som er skadelig for koraller og annet liv i havet. Nå har stillehavsnasjonen Palau lagt ned totalforbud mot slike produkter.
-Vi må leve og respektere miljøet fordi miljøet er livets reir, sier president Tommy Remengesau i Palau.
Palau markedsfører seg på mange måter på samme måte som Norge. Som et land med uberørt natur. Palau har uberørt natur for dykkere, mens Norge har uberørt natur for fjellfolk.

Øyparadiset

Palau har rundt 20 000 innbyggere, og disse er bosatt på en rekke av øyene i landet. En av de vakreste lagunene har plass på Unescos verdensarvliste. Rock Island Southern Lagoon har mer enn 385 korallarter!
Det var allerede i 2018 at myndighetene i landet bestemte at sololjer og -kremer som inneholder ett eller flere av disse 10 produktene skulle forbys fra 1. januar 2020.

Først i verden

-Giftige kjemikalier fra solkrem er funnet i flere av Palau sine viktigste leveområder, og i vevet til de mest kjente skapningene våre, sier Tommy Remengesau til nyhetsbyrået AFP.
-Når vitenskapen forteller oss at en den praksis vi har hatt til nå er skadelig for korallrev, for fiskebestander eller havet selv, da vi lære av det og agere deretter. Vi har ikke noe imot å være den første nasjonen som forbyr disse kjemikaliene, og vi vil gjøre vårt for å spre kunnskapen om det, sier presidenten - og gjør et norske myndigheter og reiselivsaktører burde være mye flinkere til: å ta viktige grep før det er for sent.
Men i Norge blir det helst til fine ord på reiselivskonferanser - og lite handling når virkeligheten og hverdagen kommer.