Hva gjør du med ferie under permittering? Se reglene

Greit å vite for deg som er permittert

Kanskje må du ta ut ferie mens du er permittert. Da er det greit å kjenne til reglene. Foto: Odd Roar Lange

Kanskje må du ta ut ferie mens du er permittert. Da er det greit å kjenne til reglene. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): En lang rekke norske bedrifter har blitt nødt til å permittere ansatte under covid-19-pandemien. Mange av dem kommer forhåpentligvis snart tilbake i jobb. Men i mellomtiden er det kanskje ferie som skal tas ut?

Flytte ferie til neste år

Dersom du ønsker å flytte ferie i neste år så bør du lese dette først.

Ta ut ferie i foreldrepermisjonstid

Du har rett, men ikke plikt til å avvikle lovbestemt ferie i løpet av permisjonstiden når de mottar foreldrepenger. Permisjonen forskyves da tilsvarende perioden en har ferie. Dersom du har to ukers ferie vil permisjonen din bli forskjøvet i to uker.

«Vanlig» permittering

Men hva med dem som er permittert fordi arbeidsplassen har «dårlige tider», som under covid-19-pandemien?
Da gjelder følgende regler: Ferie skal avvikles som normalt også under permittering. Den ansatte og sjefen kan likevel bli enige om å flytte ferien etter reglene i ferieloven.
Hvis du har ferie til gode og tar ut ferie under permittering har du krav på utbetaling av feriepenger for denne perioden. I så fall må du i denne perioden gi avkall på dagpenger, akkurat som feriepenger kommer i stedet for lønn i ferieukene
Ferie teller ikke med som permitteringstid. Det betyr at dersom du er permittert i tre måneder, og tar to ukers ferie i permisjonstiden så vil permitteringen forskyves tilsvarende.

Tvinges til ferie

Selv om du er permittert har du rett på å ha ferie. Om du ikke vil, kan likevel sjefen tvinge deg til det.
– Dere kan også bli enige om at du skal ta ut ferie mens du er permittert, eller arbeidsgiver kan, innenfor rammene av ferieloven, pålegge deg å ta ut ferie, sier Kari Tønnesen Nordli, advokat og forhandlingssjef i Tekna. Du kan lese mer om akkurat dette her.