Overføre ferie til neste år? Dette må du gjøre

Så mye ferie kan du overføre

IMG_1902.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Ferieåret 2020 ble veldig annerledes for mange nordmenn. Utenlandsturer måtte skrinlegges, feriedager utsettes, og kanskje ble det hjemmeferie der det vanligvis er borteferie. På den annen side har mange nordmenn fått oppleve det beste av sitt eget ferieland. Drømmeferier er gjennomført på rekke og rad, og mange gleder seg allerede til neste års Norgesferie.

La oss ta det minst hyggelige først: Dersom du har vært permittert i løpet av 2020 så vil du dessverre få utbetalt mindre feriepenger neste år. Dagpenger gir nemlig ikke rett til feriepenger i 2021, og det kan bety et magert reisebudsjett for mange. Håpet er at noen tar tak i denne saken på Stortingsnivå, og løser ferieproblemet for mange titalls tusen nordmenn. Ellers vil det ramme både den enkelte person/familie og reiselivet.

Dette kan du gjøre

Du kan vanligvis flytte opptil 10 arbeidsdager (to arbeidsuker) fra ett år til det neste. Denne avtalen må inngås skriftlig med arbeidsgiveren. Du har ikke krav på å få flyttet over mer enn 10 dager selv om du skulle ha mer ferie til gode. Dette gjelder også for personer over 60 år som har én ferieuke mer enn de som er yngre.
Men: Dersom bedriften har fem ferieuker så kan du flytte over inntil 14 dager.

Den viktige avtalen

Å overføre ferie fra ett år til det neste er normalt ikke noe du har rett på. Men det finnes unntak også her. Dersom foreldrepermisjon eller sykdom er årsak til at du ikke har fått tatt ut full ferie i inneværende år så vil overskytende ferie automatisk flyttes til det neste ferieåret. Det kan være smart å sørge for at du har dette skriftlig til tross for at arbeidsgiveren ikke kan nekte deg denne ferieoverføringen.

Feriepengene

Feriepenger skal utbetales senest siste arbeidsdag før du går ut i ferie. Mange bedrifter har egne avtaler om en fast dato - gjerne i juni - hvor feriepenger for alle medarbeidere utbetales, uavhengig av når selve ferieuttaket skjer.

Penger i bytte mot feriedager

I følge ferieloven fra 2018 er det ikke tillatt å kjøpe ut ubrukt ferie. Så dersom du har fire uker ubrukt ferie til gode kan du ikke be om å få to uker utbetalt som ekstra lønn, mens du tar to uker som ferie. De fire dagene ekstra (over de 10 du kan flytte), som ble omtalt tidligere i artikkelen, omfattes ikke av ferieloven. Derfor kan du avtale med arbeidsgiveren din at du får disse fire dagene utbetalt ekstra i stedet for å ta dem ut som ferie.

Ferie i jula 2020

Julaften 2020 kommer på en torsdag. Det betyr at de fleste har fri fredag 25., lørdag 26. og søndag 27. desember. Deretter er det normalt sett arbeidsdager mandag til og med onsdag (for noen også torsdag), og deretter fri fredag til søndag i uke

Slik blir fridagene (helligdagene) i 2021

Fra norskkalender.no

Fra norskkalender.no