Fulgte Høies reiseråd - havnet i charterklemma. Nå er saken avgjort

Ny avgjørelse overrasker

Det norske paret skulle fly til Gran Canaria, men valgte å droppe turen. Nå får de pengene tilbake. Foto: Odd Roar Lange

Det norske paret skulle fly til Gran Canaria, men valgte å droppe turen. Nå får de pengene tilbake. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Transportklagenemnda og Pakkereisenemnda oversvømmes nå av klagesaker knyttet til avbestillinger og koronarestriksjoner.
Mange av klagene handler om timene og de nærmeste dramatiske dagene etter at Norge - og store deler av Europa - ble lukket ned i mars.
Reiseselskapene holder knallhardt på at datoen for å betale tilbake for avlyste reiser er den 14. mars. Mens mange reisende, som var redde for den oppståtte koronasituasjonen og ønsket å avbestille tidligere, ikke får pengene tilbake. Nå har reisegiganten TUI tapt en sak mot en helsearbeider i Transportklagenemnda.

Fulgte Høies råd

Klagerne, som jobber som helsearbeidere, hadde bestilt og betalt en charterreise til Hotel Riu Vistamar i Puerto Rico, Gran Canaria i perioden 13.- 22. mars.
De hadde pakket og var klare til å reise til flyplassen da de hørte på NRK P1+, nyheter at helseminister Bent Høie leste opp ordre på vegne av regjeringen om at det var innført reiseforbud for alt helsepersonell.
Han ba helsepersonell melde seg for arbeidsgiver.

Dette sier TUI

Klagerne avbestilte reisen derfor reisen den 13. mars kl. 17:54 etter å i flere timer å ha mislykkes med å nå gjennom hos TUI. Klageren sendte først krav om refusjon på i alt kr 24791 fra reiseforsikringselskapet, som avslo kravet.

TUI følger alltid Utenriksdepartementets anbefalinger og reiseråd og i de situasjoner hvor UD fraråder reiser til et eller flere reisemål, kan TUIs kunder alltid endre eller avbestille reisen kostnadsfritt. Men TUI mener at de ikke er pliktig til å erstatte avbestillinger som kom før det offisielle reiserådet fra UD og Regjeringen som ble sendt først ut pressemelding den 14. mars kl. 09.24 og frarådet alle reiser som ikke var strengt nødvendige. TUI mener at det må foreligge en uttalelse fra offisiell myndighet som fraråder reiser til et bestemt område eller land for at pakkereiseloven skal komme til anvendelse, og at det er ikke opp til kundene selv å vurdere når de mener det er uforsvarlig å reise, .

Charterturen gikk i vasken.  Nå er saken avgjort i Pakkereisenemnda.    Foto: Odd Roar Lange

Charterturen gikk i vasken. Nå er saken avgjort i Pakkereisenemnda. Foto: Odd Roar Lange

Derfor tapte TUI

Nemndas flertall, forbrukerrepresentanten og nemndsleder Cathrine Brække Hrasky (med dobbeltstemme ved stemmelikjet) og forbrukerrepresentanten Ragnar Wiik fra Forbruker Europa mener pakkereiseloven kommer til anvendelse selv om de offisielle reiserådene først kom den 14. mars.
Spania hadde nemlig allerede den 13.mars erklært unntakstilstand som ble effektuert den 14.03.2020. UD hadde videre den 12. mars frarådet reiser til enkelte steder i Spania, samt at smitten i Spania var økende.

Mens charterbransjens representanter i nemnda, Ida Lehre fra Apollo Reiser og Linda Nordvold fra Ving Norge mener at turarrangøren ikke kan bære risiko og ansvar for yrkesrelaterte reiseforbud.
Nemnda bemerker at avbestillingen først skjedde etter reisens start, men legger til grunn at klageren forsøkte å avbestille uten å komme igjennom fordi TUI hadde mange henvendelser.
Helsedirektoratet har bekreftet at påløpte utgifter som ikke dekkes av reiseforsikringen, kompenseres av det offentlige. Men klagerne krevde at TUI betalte dem tilbake avbestillingsgebyret.

Og Pakkereisenemndas flertall anbefaler at klager gis medhold og at TUI betaler tilbake avbestillingsgebyret.
Det er ikke kjent om TUI følger Pakkereisenemndas anbefaling.

Du kan lese hele saken her.