Her er Nordvestlandets ukjente svar på Trolltunga

Og - det tar deg bare fire minutter å gå dit

Utsikt med magesug-garanti. Alle bilder: Odd Roar Lange

Utsikt med magesug-garanti. Alle bilder: Odd Roar Lange

Aursjøvegen (ODD ROAR LANGE): Møre og Romsdal har både Trollstigen og Trollveggen. Men visste du at fylket på Nordvestlandet også hadde en egen fjellformasjon som kan minne om Trolltunga.

Og det handler om utsiktspunktet ved den gamle anleggsvegen Aursjøvegen i Nesset kommune.
Men, først litt om selve Trolltunga. Som er et fjellutspring på 1180 moh, rundt 700 meter over Ringedalsvatnet, i Skjeggedal ved Tyssedal i Odda kommune, Hordaland fylke. Denne fjellformasjonen er blitt en av landets svært populære turistattraksjoner og er mye omtalt i forbindelse med overturisme og turister som drar til fjells i alt for dårlig utstyr. Den Norske Turistforening karakteriserer den 10 km lange turen (hver vei) som svært krevende.

Her har du en veldig mye enklere tur - klikk på bildene for å se dem i større format.

Magisk utsikt

Her kommer et turforslag med fabelaktig utsikt som krever kun fire-fem minutters fottur fra (den den svært lille) parkeringsplassen.
Aurstaupet/Aurstupet er navnet på fjellformasjonen som ligger ved den gamle anleggsvegen Aursjøvegen i Nesset kommune på grensa mellom Romsdal og Nordmøre.
Stupet, som garantert gir deg magesug, ligger bare 400 meter fra vegen og da kommer du frem til kanten som gir en fabelaktig utsikt over fjellområdene Dovre og Reinheimen, Eikesdalen og Eikesdalsvatnet.
Det er naturligvis ikke noen overraskelse at Aurstupet er utsprangspunkt for basehoppere…

Skjermbilde 2019-06-10 10.36.06.png

Bilvegen

Aursjøvegen ble bygget i forbindelse med byggingen av demninger ved Aursjødammen. Arbeidet startet allerede i 1913.
Nå er det en vekselvis grus- og asfaltveg som ligger på strekningen mellom Eikesdal og Sunndalen ( i alt ca 7 mil).
Bilvegen er bomveg som sesongåpner 1. juni hvert år og som stenges ved høstens første snøfall. Det koster 100 kroner per bil, og betales med kort i automatisk bomstasjon.
Jeg vil ikke anbefale å kjøre strekningen med buss eller bil med campingvogn. Heller ikke med store bobiler. Noen steder er vegen uoversiktlig og det er derfor en vegstrekning du må kjøre svært sakte.
Dersom du vil ha en real kraftprøve så kan du ta turen med sykkel. Men husk lykt i den uopplyste tunnelen.

Bading og utsikt

Dersom du kjører opp Finnsetlia fra Eikesdalen-sida kommer du etterhvert til det lille treskiltet som viser vei til jettegryta og badekulpen like ved vegen. Og da er det ikke så langt igjen til Aurstupet (som også er skiltet).
Aurstupet ligger noen minutters kjøring fra Turistforeningens hytte, Aursjøhytta. Aursjøhytta ved Aursjødammen, som blir drevet av Kristiansund og Nordmøre Turistforening, er en selvbetjent hytte.
Om sommeren er det også åpen seterbu ved Torbuvollen hvor du kan kjøpe setermat direkte fra produsentene.

Har du lyst på en veldig fin og luftig tur, med enkel atkomst: Da er det Aurstupet i Møre og Romsdal som gjelder.
Og best av alt - du slipper å gå i kø med hundrevis av andre turister. Ta gjerne med deg mat og nyt denne ved det utrolige utsiktspunktet.