Ble advart mot å reise - nå har de havnet i trøbbel

Mange nordmenn har fått problemer med å komme seg hjem

Mange ønsker å reise hjem fra Gran Canaria. Men Norwegian har kansellert alle flyreiser til og fra Spania. Foto: Odd Roar Lange

Mange ønsker å reise hjem fra Gran Canaria. Men Norwegian har kansellert alle flyreiser til og fra Spania. Foto: Odd Roar Lange

Da koronapandemien rammet verden i første halvår av 2020 endte det samtidig med at tusenvis av nordmenn ble rammet av kansellerte flyreiser. De kom seg rett og slett ikke hjem. Dermed startet Regjeringen en omfattende operasjon der de betalte SAS og Norwegian for å sette opp ekstrafly og å hente nordmenn hjem.
Samtidig gjorde de det klart at det ikke var mulig å igangsette et tilsvarende henteprosjekt dersom nordmenn reiste ut av Norge senere i pandemien.

Her er advarsel

I stedet har Utenriksdepartementet i sine reiseråd (foreløpig forlenget til 15. januar 2021) gjentatte ganger påpekt følgende:
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Endringer i både smitteutbredelse og lokale restriksjoner kan endre seg raskt og gjør situasjonen uforutsigbar. Alle må tenke nøye igjennom nødvendigheten av å reise.

Et stort antall nordmenn har allikevel valgt jobbreiser eller fritidsreiser til utlandet. Noen fordi de ikke hadde andre muligheter, andre fordi de med vitende og vilje ignorerte advarselen.
Og nå har mange havnet i trøbbel. Dette skjer fordi Norwegian, som de opprinnelige hadde returbillett til Norge med, har kansellert sine utenlandsreiser.
På nettsiden Flysmart.no kan du lese mer om norske turister som er strandet på Gran Canaria.
Reiseforsikringen vil heller ikke være til hjelp i denne situasjonen. Både fordi forsikringsselskapene har gitt beskjed om at kansellerte utenlandsreiser til eller fra røde land i seg selv ikke vil bli dekket av reiseforsikringen. Og fordi hendelser knyttet til covid-19 i utlandet ikke dekkes av reiseforsikringen (her må du eventuelt sjekke vilkårene for din reiseforsikring).

Dette gjør Norwegian

På Norwegian sine nettsider forklarer selskapet at de ikke har kapasitet til å besvare henvendelser om reiser som ligger mer enn tre dager frem i tid. Dermed havner passasjerer i en håpløs situasjon.
Og regjeringen har, etter det Thetravelinspector.no har fått opplyst, ingen umiddelbare planer om å igangsette noe hente-hjem-program denne gangen.
Norwegian kansellerte alle sine utenlandsflighter på kort varsel da det denne uka ble kjent at de ikke fikk utvidet økonomisk støtte fra regjeringen.
Staten dekker i dag en del av kostnadene selskapet har for å fly i Norge. Men dette gjelder ikke utenlandsreisene.
Dermed kan det bli en kronglete, krevende og kostbar affære for nordmenn som ønsker å komme seg fra utlandet og hjem til Norge før jul.
Vet du mer om denne saken, eller er du rammet av Norwegians kanselleringer? Ta gjerne kontakt med orl@thetravelinspector.no