Mens vi venter på vaksinen: Det viktigste du kan gjøre akkurat nå

Det lille bidraget som kan bety så mye

Kanskje du skal ta en lunsj ute i dag? Eller bestille med deg god mat hjem.         Foto: Odd Roar Lange

Kanskje du skal ta en lunsj ute i dag? Eller bestille med deg god mat hjem. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Denne uka kom den gode nyheten om svært positive resultater fra utvikling av en vaksine mot Covid-19. Og man trenger neppe være spåmann for å ha god grunn til å tro at vi de kommende ukene kommer til å få nye tomler opp fra flere av verdens ledende vaksineutviklere. Det er grunn til å glede seg.
Vaksine regnes som moderne medisins viktigste store oppdagelser. Og utryddelse av kopper er kanskje den aller største av dem. I tillegg har like vaksiner gjort det mulig for oss å på en tryggere måte besøke fjerne himmelstrøk og eksotiske reisemål.
Nå kan vi for alvor begynne å glede oss til å kunne gjøre det igjen.

Mens vi venter

Men vi må bare smøre oss med litt tålmodighet litt til. Og denne ventetida kan du bruke til noe smart. Smart for deg, og smart for reiselivsnæringen.
Fordi reiselivet er den næringslivet som har fått den største og lengstvarende trøkken av covid-19-pandemien.
I flere måneder stod reiselivet bokstavelig talt helt stille fra midten av mars. Før det for deler av næringen ble en super sommer. Men etter årets høstferie ble det igjen temmelig stille.
Og bølge 2 av covid-19-pandemien traff reiselivsbedrifter med full tyngde akkurat i det de skulle starte en tilpasset julebordsesong. (Heldigvis er den ikke avlyst, selv om mange velger en alkoholfri variant)
Men selv om noen har valgt og stengte så er det veldig mange som fortsatt holder åpent. De holder de berømte hjula i gang. De satser og de tør selv i en tøff periode. La oss vise vår støtte. La oss bruke dem på en fornuftig men viktig måte.

Restaurantnæringen har tøffe dager. Men de er der for oss - for at vi skal få gode opplevelser. La oss bruke dem smart.                                                                                                          Foto: Odd Roar Lange

Restaurantnæringen har tøffe dager. Men de er der for oss - for at vi skal få gode opplevelser. La oss bruke dem smart. Foto: Odd Roar Lange

Det viktige besøket

Serveringsbedrifter og hotell har gjort en kjempejobb i forhold til smittevern. Ikke noen andre steder føler jeg meg tryggere enn når jeg kommer inn på et hotell, hvor det er håndspritstasjoner i alle retninger, det vaskes og desinfiseres høyt og lavt, de har endret en rekke rutiner til det beste for oss - og de ansatte er på tå hev samtidig som de er i servicemodus.

Min opplevelse er at mange hotell i dag er bedre desinfisert og rengjort enn mange sykehus var for ett år tilbake.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector
Kanskje et gavekort på en opplevelse er det du skal gi bort til jul. Her fra Lofoten Seawed på Napp i Lofoten.

Kanskje et gavekort på en opplevelse er det du skal gi bort til jul. Her fra Lofoten Seawed på Napp i Lofoten.

Det er servert

Restauranter og kafeer har også endret rutiner. Til det beste for oss og egne ansatte. La oss bruke disse stedene, som vår takk for den jobben de gjør og for at der er der. Og selvsagt fordi det alltid er kjekt med et kafé- eller restaurantbesøk.
Spisetedene har fjernet bord og stoler for å følge kloke regler, de har merket av 1-meteren, satt frem håndsprit, tar i mot bestillinger og betaling via app. Mange har også gjort det mulig å registrere besøket ditt, slik at du kan varsles ved behov.

Det er trygt å spise ute. Derfor må vi gjøre det i dag, dersom vi vil ha spisestedene i morgen
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector
Servering, opplevelser og god plass. Fra restaurant Nikkers på Lillehammer. Foto: Odd Roar Lange

Servering, opplevelser og god plass. Fra restaurant Nikkers på Lillehammer. Foto: Odd Roar Lange

De gode rådene

Det kan være mange som har sine grunner til å være skuffet over eller kritiske til myndighetenes smittevernregler. La oss gjerne ta en grundig evaluering av dem og en åpenhjertig diskusjon om håndteringen. La oss gjøre det senere, men ikke nå!
Nå skal vi lytte, lære og utføre.
Vi må aldri glemme at covid-19-pandemien, og håndteringen av den, er ny for alle. Også for myndighetene.
Har du kunnskap om smittevern og covid-19-bekjempelse så er jeg sikker på at helsemyndighetene gjerne hører fra deg slik at du kan bidra til å redde liv og helse.
Vi som ikke har slik kunnskap kan bidra på en annen og mye bedre måte.
Nå er det tid for å være med på den felles innsatsen som må til for at vi snarest mulig skal få tilbake de dagene og de mulighetene vi hadde. Muligheten ligger der, dersom vi bruker den smart.
I mellomtiden skal vi bruke store og små reiselivsbedrifter så godt og så mye vi kan.
Det kommer vi aldri til å angre på. For jo mer vi bruker dem i dag, jo bedre er de rustet for å være der for oss i 2021.

Restaurant med sjel og historie, Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg.            Foto: Odd Roar Lange

Restaurant med sjel og historie, Nyvågar Rorbuhotell i Kabelvåg. Foto: Odd Roar Lange

Servering på hjemmebane

Det finnes mange matleveringstjenester rundt om i landet. Fodora er en av dem

Det finnes mange matleveringstjenester rundt om i landet. Fodora er en av dem

Husk også at du ikke må oppsøke et spisested, en aktivitetsbedrift eller overnattinssted for å bruke dem.
°Veldig mange spisesteder tilbyr ta-med-hjem-mat. Eller de kjører det hjem til deg. Det finnes flere matleveringstjenester rundt om i landet.
°Det finnes spisesteder som tilbyr mat som kjøres hjem til dem som deltar i teams-møter.
°Det finnes steder som tilbyr muligheter til å reise bort for å ta hjemmekontor på bortekontor.
°Du kan kjøpe et gavekort på en opplevelse eller aktivitet. Kanskje som julegave til deg selv eller noen du er glad i.
°Du kan kjøpe et gavekort på et hotellopphold. Gi det bort til noen som kan begynne å glede seg til litt «luksus» og gode øyeblikk.

Bruk dagen i dag til å benytte en bedrift som gjerne vil være der for deg. Det kommer du ikke til angre på.