Ut og reise? Alt du må vite om reisekarantene før jul

Greit å vite før man drar

IMG_6381.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Det nærmer seg jule- og nyttårshelgen. For mange betyr det økt reiseaktivitet. Enten til venner, familie eller til hytta. Samtidig ønsker man å følge reisereglene, karantenereglene og andre covid-19-relaterte regler. Hva er reglene, og hvordan praktiseres de? Her finner du svarene. Er det noe du lurer på så kan du skrive spørsmålet i kommentarfeltet, så skal jeg kontakte de rette instansene og fremskaffe riktig svar for deg.

Reisekarantene

Du skal være i reisekarantene i 10 døgn dersom du ankommer Norge fra et rødt land. Når du har karanteneplikt skal du fullføre karanteneperioden på 10 døgn selv om du tar test og den er negativ.

Karantenehotell

Personer som skal i reisekarantene etter innreise til Norge, skal oppholde seg på karantenehotell. Du trenger ikke gjennomføre reisekarantenen på karantenehotell dersom:

  • du er bosatt eller eier en bolig i Norge

  • arbeidsgiver sørger for egnet oppholdssted, med enerom.

Det betyr at dersom du kommer til Norge for å besøke venner, familie eller kjæreste, må du gjennomføre reisekarantenen på karantenehotell.

Et opphold på karantenehotell vil koste 500 kroner per natt for privatpersoner og 1500 kroner per natt for bedrifter.

Det er kommunen som har ansvar for organisering av karantenehotell. Du får tilbud om testing på karantenehotellet. Du må gjennomføre hele karantenen på 10 døgn, selv om du får negativt svar.

Dersom du studerer i utlandet, men er folkeregistrert i Norge, trenger du ikke gjennomføre karantenen på karantenehotell. Studerer du i Norden og har etter særregler måttet endre bostedsadresse til studiestedet, trenger du heller ikke gjennomføre karantenen på karantenehotell.
Alle som studerer i utlandet må likevel gjennomføre karantenen på 10 døgn på et egnet sted, uten nærkontakt med familiemedlemmer og andre som du ikke bor med til vanlig.
Legg også merke til at flere norske kommuner har innført særregler der de ber alle studenter som reiser hjem til jul, også fra andre steder i Norge, om å være i 10 dagers karantene for å hindre at smitte flyttes fra én kommune til en annen. Man kan være smittet uten selv å legge merke til det.

Mindreårige barn som ankommer Norge alene og ikke har unntak fra karantene, skal ha mulighet til å ha en omsorgsperson på karantenehotellet.

Dersom du ikke er bosatt i Norge, men eier en bolig eller fritidsbolig, kan du gjennomføre reisekarantenen i boligen. Eierskapet må kunne dokumenteres ved innreisen. Det er tilstrekkelig at én person i en husstand eier boligen, så lenge eier av boligen og resten av husstanden reiser sammen.

Unntaket gjelder ikke for flyttbare oppholdssteder som for eksempel campingvogner, båter og lignende. Det er heller ikke tilstrekkelig at man leier boligen.

Set deg inn i alle gjeldende regler før du reiser. Og husk at selv om noe er lov så er det ikke sikkert at det er lurt…                                                                                                                         Foto: Odd Roar Lange

Set deg inn i alle gjeldende regler før du reiser. Og husk at selv om noe er lov så er det ikke sikkert at det er lurt… Foto: Odd Roar Lange

Hvordan gjennomføre reisekarantene

Reisekarantenen varer i 10 døgn fra ankomst til Norge.

Dersom du er i reisekarantene skal du:

  • Oppholde deg i eget hjem, på karantenehotell eller et egnet sted med enerom som arbeidsgiver sørger for.

  • Ikke gå på jobb, skole eller barnehage.

  • Ikke foreta reiser innenlands.

  • Ikke oppsøke steder hvor det er vanskelig å holde nødvendig avstand til andre personer.

  • Ikke ta offentlig transport (unntatt ved ankomst fra utlandet på vei til karantenested, eller motsatt vei hvis man forlater Norge før karantenen er over. De over 12 år skal da bruke munnbind.)

  • Ikke oppsøke offentlige steder, som butikker, apotek og kafeer. Om du ikke har andre alternativ, kan du gå på nødvendig ærender i butikk eller apotek. Sørg for å holde god avstand til andre.

  • Unngå å ha besøk. Barn skal ikke ha lekekamerater utover de som befinner seg i hjemmet.

Du kan gå tur ute, men hold god avstand til andre.

Hovedpoenget er at du ikke skal smitte andre før du selv utvikler symptomer.       

Husstandsmedlemmer til en person i reisekarantene

Dersom du bor sammen med en person som er i karantene, følger du rådene som gjelder for den generelle befolkningen. Du bør holde god avstand til voksne personer som er i karantene. Utvikler den du bor med symptomer mens vedkommende er i karantene, skal du også holde deg hjemme i karantene til den du bor sammen med har fått svar på test.

Dersom du får symptomer på covid-19 når du er i reisekarantene

Dersom du utvikler symptomer på covid-19 når du er i karantene, skal du kontakte din lokale helsetjeneste for test. Ved negativ test skal du fortsatt være i karantene den resterende tiden.

Har du fortsatt symptomer etter at karantenetiden er over, skal du holde deg hjemme til du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har enkelte symptomer etter luftveisinfeksjon.

Symptomer på covid-19 kan være hoste, feber, tungpustethet, nedsatt smaks- og luktesans, hodepine, slapphet og muskelverk.

Bruk av offentlig transport er i hovedsak ikke tillatt

Det er ikke tillatt å bruke offentlig transport når du er i karantene. De som ankommer Norge kan likevel bruke offentlig transport fra ankomststed til karantenested, og de som forlater Norge før karantenen er over kan bruke offentlig transport til utreisestedet. Personer i begge gruppene som har unntak skal bruke munnbind når de er på offentlig transport dersom de er over 12 år.

Svalbard

Alle som ankommer Norge etter å ha vært på reise i røde land, må gjennomføre hele karanteneplikten på fastlandet før videre reise til Svalbard. Denne hovedregelen gjelder for alle som ønsker å reise til Svalbard, også for fastboende. Se mer informasjon fra Sysselmannen på Svalbard.

Unntak fra karanteneplikten

Hovedregelen er at man skal i karantene ved ankomst til Norge, men det er noen unntak. Noen av unntakene gjelder både for arbeidstid og fritid, mens andre unntak bare gjelder for arbeidstiden.
Grupper som er helt unntatt fra innreisekarantene både i arbeidstiden og på fritiden:

  • Personer som kan dokumentere at de i løpet av de siste seks månedene har gjennomgått covid-19.

  • Personer som kommer til Norge for å gjennomføre avtalt eller fastsatt samvær mellom foreldre og barn. Tilsvarende gjelder de som kommer tilbake til Norge etter å ha gjennomført samvær i utlandet.

  • Personer som norske statlige myndigheter har invitert av utenrikspolitisk viktige grunner.

Selv om du er unntatt fra karanteneplikten, skal du så langt det er mulig unngå nærkontakt med andre. Det vil for eksempel si at selv om du har fått karantenefritak for å utføre arbeid, skal du holde god avstand til eventuelt andre du jobber sammen med.

Unntaket fra karanteneplikten slutter å gjelde dersom du utvikler symptomer på covid-19 eller legen vurderer deg som mistenkt smittet av koronavirus.

Les mer om reisekarantene her.