2020 kunne blitt blitt et mareritt. Det ble et travelt eventyr

Da alt gikk rett til værs. Heldige meg

På vei til flyet i Svolvær 13. mars 2020.                                                    Foto: Odd Roar Lange

På vei til flyet i Svolvær 13. mars 2020. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Klokka er 22.30 den 13. mars i år. Jeg går om bord i Widerøes fly som om få minutter skal ta av fra Svolvær lufthavn Helle til Bodø Lufthavn. Neste morgen videre med SAS via Oslo og til Molde.
Jeg skal innrømme at jeg hadde vært i tvil da jeg fire dager tidligere hadde satt meg på fly motsatt vei, for å tilbringe en ukes tid på reportasjetur til vakre Lofoten.
Avinor hadde allerede hengt opp Folkehelseinstituttets og Helsedirektoratets gule koronaplakater på flyplassen. Men hvor galt kunne det egentlig gå? Ikke så ille?
Den 13. mars visste vi bedre. Selv om vi heller ikke da ante omfanget av det som skulle komme. Om viruset som skulle feie som en usynlig tsunami over hele jordkloden, og etterlate seg død, fordervelse, fortvilelse og avmakt.
Men også håp om nye bedre. Og hvilket år skulle det ikke komme til å bli?

Du er advart

Det manglet ikke på advarsler i dagene og ukene som fulgte:
«Du kommer ikke til å ha noe å skrive om, nå som folk ikke kan reise.»
«Reiselivsnæringen må stenge ned, og da blir det ingen som vil lese eller høre om reiser»
«Tusenvis av reiselivsbedrifter kommer til å gå konkurs»
«Du kan like godt skaffe deg en annen jobb, først som sist»
«Du bør registrere deg hos NAV, som arbeidssøker»

Seier venter den som har alt i orden – flaks, er hva folk kaller det. Nederlag er sikkert for ham som har unnlatt å ta de nødvendige forholdsregler i tide; dette kalles uflaks.
— Roald Amundsen - Sydpolen

De tok feil - heldige meg

De skulle bare visst hvor feil de tok. Året 2020 skulle bli det travleste, mest spennende, og dermed også mest inntektsbringende siden jeg startet som reiselivsjournalist for over 30 år siden. Heldige meg.
2020 har vært som et langt eventyr. Mange av mine kolleger i inn og utland har slitt. For meg har det det gått motsatt vei. Rett til værs.
For nordmenn, som har tatt reiser som en selvfølge, trengte raskt ny og oppdatert informasjon om rettigheter og kloke valg. Og søkte råd fra uavhengige kilder som satte forbrukeren i fokus. Et av rådene var: dropp utenlandsreisen, reis i Norge i stedet. Det er overraskende billig.
Reiselivsnæringen, som selv ikke hadde spesielt god oversikt over rettigheter og plikter, ba om bistand til å finne frem i en jungel av forskrifter og paragrafer. Mer enn tre tiår med søkelys på reiselivsbransjen gikk fra «gull verd» til diamantverdi.   

IMG_4478.png

Flere lesere

Antall lesere på thetravelinspector.no økte dag for dag. Det hadde vært gode lesertall tidligere. Nå ble det mer og mer synlig at folk ville ha bistand i form av uavhengige råd og tips.
Mange lesere fikk glede av gode og nyttige tips. Mange var glade for det.
Viktige aktører i reiselivet ble kikket i kortene og fikk berettiget kritikk. Ikke alle var like fornøyd med dét.
Slik har det vært, og slik kommer det til å fortsette.
Radio- og tv-kanaler trengte hjelp til å gjøre komplisert budskap enkelt og tydelig for sine lyttere og seere.
Det ble vanskelig å planlegge for mer enn én eller to dager fremover. Det som startet som to rolige uker, med mulighet til å ferdigstille manus til en reisefagbok, ble hektiske dager fra morgen til kveld.
Heldige meg.

Fredrik Solvang ledet reiselivsdebatten med blant andre Bente Bratland Holm (th) og meg i april.

Fredrik Solvang ledet reiselivsdebatten med blant andre Bente Bratland Holm (th) og meg i april.

Vårt nærmeste ferieland

Deler av reiselivet ble som lammet av reiserestriksjonene, mens andre søkte hjelp for å finne ny og trygg vei gjennom ukjent farvann. De tok kontakt, og brukte de vanskelige dagene i april til å gjøre seg klare for det som måtte komme: En fabelaktig reisesommer her hjemme.
Nordmenn ville oppdage sitt nærmeste ferieland Norge. De trengte reiseråd og reisetips. Jeg fikk anledning til å dele disse både på thetravelinspector.no og gjennom Dagbladets og Aller Medias store Norgesferiesatsing.
Heldig, igjen.

På rett kurs 

Det ble en travel sommer. For meg. Men ikke for alle. For deler av reiselivsnæringen så seg nødt til å permittere ansatte. Samtidig åpnet regjeringen for at permitterte kunne ta kurs og etterutdanning i permisjonstida uten å miste dagpenger. Norsk Reiselivsfagskole på Geilo startet dermed flere ulike nettbaserte bransjeprogram som er åpne for interesserte over hele Norge. Flere videre- og etterutdanningsprogram ble startet utover høsten og vinteren 2020, og nye kurs starter rett over nyttår 2021.
Jeg ble hentet inn for å være med på teamet med erfarne lærere og forelesere.
Opptur, nok en gang.

På tur i Reine i Lofoten - like før Norge gikk i korona-modus               Foto: Kristine Solevåg-Hoti

På tur i Reine i Lofoten - like før Norge gikk i korona-modus Foto: Kristine Solevåg-Hoti

På flyttefot 

Og innimellom dette har jeg fått muligheten til å levere reisereportasjer og fagstoff til en rekke nettsider, aviser, blader, magasiner og bøker.  De fleste i Norge – men også i utlandet.
I tillegg kommer en lang rekke foredrag og analyser for reiselivsaktører, destinasjonsselskap, ordførere og kommunedirektører landet rundt. Det har vært travelt, utfordrende, utviklende og spennende. 2020 ble rett og slett et fabelaktig år.

Og 2021 ser ikke ut til å starte noe dårligere enn 2020 sluttet, tvert imot. Dét er kjekt – og jeg er selvsagt takknemlig.
For å kunne imøtekomme etterspørsler, komme nærmere flere av reiselivets beslutningstagere, og for å innfri min egen drøm har jeg i desember valgt å flytte tilbake til Oslo.
12 fine år i Molde avløses nå av nye og spennende utfordringer i hovedstaden.

Reisene fortsetter i 2021. Jeg håper vi treffes.

Reisene fortsetter i 2021. Jeg håper vi treffes.

En takk til deg

Det er klart for nye kapitler i reiselivseventyret.
Og nye og spennende tider for thetravelinspector.no
Nye reisereportasjer, forelesninger, bøker, radio- og tv-oppdrag – for å nevne noe.
   Jeg har aldri vært en person som har hatt fokus på bekymringer. Fordi de fleste bekymringer sjelden blir noe av. Ulempen med å være for optimistisk er at man blir like overrasket de gangene noe går galt. Men jeg blir sjelden overrasket over at når noe går galt så er det aldri så ille at det ikke er godt for noe.

  • Dette er min takk til deg

  • som leser thetravelinspector.no

  • som har benyttet mine tjenester på ulike måter i 2020

  • som bestilte reportasjer, intervju, kommentarer og meninger i 2020

  • som kommer med tips, ideer, innspill og tilbakemeldinger

  • som inviterte meg på besøk og som tok godt i mot meg i 2020

  • som ikke har gitt meg opp, selv om jeg ikke rakk å besøke deg i 2020

  • som holder kontakten også i 2021

Dette kommer i 2021

Jeg gleder meg allerede til 2021. Jeg er sikker på at det kommer til å by på sine utfordringer, kanskje noen nedturer og i alle fall veldig mange oppturer.
Jeg tror det kommer til å bli et fint og spennende reiseår. Jeg håper du blir med på reisen videre.
For uten lesere, lyttere og seere som deg hadde det ikke vært noe reiselivseventyr for meg.
Heldige meg – takk for turen, og godt nytt år til deg!