Nyttårsaften: Unngå at hunden din blir redd når det smeller

10 tips for en bedre nyttårsaften for dyr og mennesker

_D0B8374.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Nyttårsaften nærmer seg. Og sjelden har et nytt år, nye sjanser og nye muligheter vært mer kjærkommen og ønsket enn akkurat i år. Det er mange av oss som gleder seg til et nytt år, med nye reisemuligheter og nye opplevelser.
Dersom du har hund eller andre husdyr er det noen spesielle hensyn du må ha i tankene foran nyttårsaften.
For det er ikke alle som er like glade i feiringen til oss mennesker.
Hunder og flere andre dyr er mildt sagt lite begeistret for våre fyrverkeri. Og det blir ikke bedre av at mange tjuvstarter med oppskyting allerede i romjula.

 Hunden husker

Både lydene og lysglimtene kan få den mest sindige og rolige hunden til å bli stresset og redd. Noen hundeeiere velger å døyve problemene ved å gi hunden beroligende medisiner. Men husk alltid at man må ta hensyn til hunden på årets siste kveld.
En hund som blir stresset og redd av smell, hyl og lysglimt vil gjerne huske også dette neste år, når nye smell varsler et nytt år.
Hunder som blir skremt av fyrverkeri kan også komme til å reagere svært negativt på andre smell, som torden, smell fra bilmotorer eller andre ting.

10 gode tips

Den danske dyrebeskyttelsen har kommet med gode tips for å gjøre nyttårsfeiringen best mulig for hunden.  

  • Ta utgangspunkt i hvordan hunden reagerte sist nyttårsaften og hvor stresset den pleier å bli av lyder og ukjente situasjoner. Legg planene etter disse erfaringene.

  • Ikke la hunden være alene på nyttårsaften. Det kan være vanskelig å vite hvordan hunden reagerer selv om du har gode erfaringer fra tidligere år.  

  • Dersom hunden blir veldig stresset bør du vurdere å feire nyttårsskiftet langt unna byen og bygder hvor lyder, smell og lysglimt ofte er aller verst.

  • Dersom hunden din blir veldig stresset så skal du la hunden være tett inntil eieren. Dersom hunden er vant til at tv eller radio står på, vil dette kunne være beroligende. Gi den gjerne et kjøttbein eller noe annet å tygge på mens det smeller som verst.

  • Når du skal ut å lufte hunden så vær ekstra oppmerksom på at du holder hunden i bånd. Selv en rolig og lydig hund kan bli skremt og løpe av gårde dersom det smeller eller kommer lysglimt. Ta en ekstra lang tur med hunden midt på dagen på nyttårsaften.

  • La gjerne hunden få gjemme seg dersom hunden føler at dette gir trygghet.

  • Ikke gi hunden kjeft eller straff. Dette vil bare forverre situasjonen.

  • Sørg for all del for at hunden ikke kan stikke av, og løpe av gårde ut av huset.  

  • Dersom du er i tvil, ta kontakt med dyrlege eller en hundeatferds-ekspert som kan gi gode råd for akkurat din hund.

  • Pass godt på hvor hunden tråkker når der går tur dagene etter nyttårsaften. Knuste flasker og glass eller rester etter fyrverkeri kan være farlig for hunden din.