Derfor skaper flydoene et livsfarlig helseproblem

Ukjent bakside av flytrafikken avslørt i ny undersøkelse

Bakterier fra mange verdenshjørner havner i samme kloakksystem. Det skaper trøbbel, viser ny undersøkelse.
Foto: Odd Roar Lange

Aldri før har trusselen om antibiotikaresistens vært mer overhengende og behovet for løsninger mer presserende, advarte sjefen for Verdens helseorganisasjon (WHO) nylig. For få nye antibiotikatyper er kommet på markedet for å forhindre dette problemet, ifølge generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus. Og luftfarten får nå en del av skylden for problemene med antibiotikaresistens, skriver nettsiden Aero Telegraph.

Do-trøbbel

En fersk undersøkelse antyder at kloakk fra flytoaletter bidrar til trusselen. Forskere tok prøver på fem tyske flyplasser. Studien nevner ikke navnene på flyplassene. På bakgrunn av passasjertallene som beskrives er det imidlertid klart at de tre største flyplassene Frankfurt, München og Düsseldorf var blant dem, skriver Aero Telegraph.

90 prosent av bakterieresistente

Prøvene ble tatt fra kjøretøyene som hentet avfallsvann fra flyene.
«Siden flytankene bare tømmes når det er nødvendig, inneholder hvert avløpstank vann fra flere flyvninger,» heter det i studien.
Forskerne undersøkte prøvene for antibiotikaresistente bakterier og resistente gener. Til sammenligning brukte de tilsvarende verdier fra tyske avløpsanlegg med og uten flyplassforbindelser.
Resultatet: i gjennomsnitt inneholdt prøvene fra flyene betydelig mer og også mer forskjellige motstandsdyktige bakterier.

Spillvannstanker må forskes bedre

Som en mulig forklaring på resultatene siterer studien blanding av at tarmbakterier fra mennesker fra forskjellige regioner i verden ender i avløpstankene. Forskerne understreker imidlertid at andre faktorer også kan være avgjørende, men at disse ikke er undersøkt ennå. For eksempel kan det tenkes at visse desinfeksjonsmidler som ofte brukes i avløpstanker i fly, kan skape et miljø som favoriserer utviklingen av visse motstander.
Aero Telegraph fortsetter:
Forskerne konkluderer: «Resultatene våre antyder at avløpsvann fra fly effektivt kan bidra til en rask og global spredning av antibiotikaresistens.»

Dette vil de gjøre

Kloakk fra flyene blandes med annen «landbasert» kloakk.Og selv den minste mengde resistente gener i vannet kan imidlertid bli farlig for det lokale systemet. Gener blir nemlig importert fra den andre enden av verden til et lokalt økosystem, der de i utgangspunktet ikke finnes.
Det samme fører til utvikling av ulike resistenser mot ulike antibiotika.
Nesten 90 prosent av E. coli-bakteriene fra flyene var resistente mot minst ett av de testede antibiotikaene. I de kommunale avløpsanleggene i undersøkelsen var verdiene bare mellom 45 og 60 prosent.
Som en konsekvens av funnene sine kommer forskerne med to forslag. For det første anbefaler de å undersøke prosessene i avløpstankene. På den annen side anbefaler de å behandle flyplassavløpsvann for å bekjempe motstand før det blandes med kommunalt avløpsvann. På grunn av det relativt lille volumet, er dette sannsynligvis billigere og mer effektivt enn å takle problemet senere.