7 tips for å få barna dine glade i å gå på tur

Nei, heller ikke norske barn er ikke født med tursko på beina

Sett av god tid til pause og lek. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Fjellet er vakrest men skogen er morsommere. Dette er viktig å tenke på når du skal på tur med barn. Norgesferien står for døren. Eller kanskje skal du på en tur i nærområdet der du bor? Det er de samme tingene du bør tenke på for at turen skal bli vellykket. Det er stor forskjell på i hvilket grad barn gleder seg over fjellturer, selv barn i samme barneflokk. Ta derfor dette med i beregningen når dagsturen eller overnattingsturen skal planlegge. Ingen er født med turglede. Men den kan skapes hel gratis. Den kan også ødelegges av overivrige voksne.

1) PLANLEGG I GOD TID.

Det er ikke mye som kan ødelegge en tur så mye som dårlig planlegging. Legg opp turen, lengden og innholdet etter de minste barna. Også om du skal være dem i bæremeis eller tilsvarende. Har dere planlagt godt så kan dere legge inn pauser på rett sted og å tilpasse løypa etter været.

2) TA MANGE PAUSER

Del gjerne dagen opp i to deler, og bruk pausen i midten til å lage en god lunsj ute (krever planlegging) eller å spise på en restaurant/kafe dersom det finnes noe slikt i nærheten. La barna få jevnlige pauser for å leke litt, utforske omgivelsen og samle litt krefter. Pass imidlertid på at det ikke blir alt for kort tid og avstand mellom hver pause. Barn tåler litt mer enn du tror. Mestring er også en opplevelse.

Uten mat og drikke blir det neppe noe særlig mye turglede. Foto: Odd Roar Lange

3) LEK OG HA DET KJEKT

La barna få god tid til å leke underveis på turen. Bli gjerne med i leken. La mobiltelefonen ligge i sekken.
Tenk gjennom om dere bør ta med noen leker til turen.

4) LA BARNET FÅ UTFORSKE NATUREN

Ta gjerne med en liten kikkert, et forstørrelsesglass, en liten boks å samle små skatter i. Ta gjerne med en fuglebok eller andre håndbøker. La barnet få følge med på kartet. Vis hvor dere er.

5) LA BARNET FÅ HA MED EN VENN

Verdien av å ha med en venn på turen kan aldri overdrives. Det er rett og slett gull verd.

6) FØLG BARNEVENNLIGE RUTER

Velg turterreng som passer for barn. Ikke satse på stupbratte fjellsider eller å forsere flomstore elver. Ingen liker å være redde, og dersom barnet blir skremt kan de ødelegge turglede for livet.

La barna få være med på planleggingen av turen. Og la dem få bære sin egen lille tursekk. Foto: Odd R Lange

7) TA MED SMÅ OVERRASKELSER

Mat og drikke er en selvfølge på alle turer, Også de korte. Men ingenting kan slå en liten sjokoladebit, rosiner eller andre små godte-skatter. Nei, barn trenger ikke godteri på hver eneste pause. Men ta det frem som overraskelser innimellom, og gjerne etter en ekstra innsats uten å gjøre et stort poeng ut av at det er belønning. Husk at å gå tur med barn kan ta lengre tid enn du ventet. Beregn gjerne dobbelt så lang tid som en voksen ville ha brukt.

Bonustipset:
Meld barnet inn i turistforeningens gruppe for barn i alderen 0-12 år,
Barnas Turlag.

God tur!