«Steng grensene nå!»

For snart kan det være for sent - og da kan dette skje med reisene våre

Når kan vi reise igjen? Det svaret får vi først etter at nordmenn er blitt flinkere til å reise mindre.  Foto: Odd Roar Lange

Når kan vi reise igjen? Det svaret får vi først etter at nordmenn er blitt flinkere til å reise mindre.
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Norge står overfor skjebneuker i pandemien. Og det krever akutte grep.

Paradoksalt nok ser det ut til at å stenge grensene er det som skal til for å redde reiselivet, som er avhengige av åpne grenser.
Det manglet ikke på advarsler da Norge valgte å åpne grensene for hele Europa i en og samme jafs, fra den 15. juli år. Mange fryktet at resultatet ville bli at covid-19-smitten kunne øke i et Norge som hadde god kontroll over situasjonen, og mange begynte å se lys i horisonten.
Lite ante vi at de var lyset fra innkommende fly med ferierende nordmenn og topplanternen på MS «Roald Amundsen» vi så.
Og siden har det gått fra vondt til verre.

Hvorfor ga vi fra oss kontrollen?

Smittespredningen var synkende uke for uke fra april til juli, og den var tilsynelatende under kontroll da Hurtigruten startet sin voldsomme offensiv for å få være først ute med internasjonale cruise langs kysten av Norge.
I tillegg pakket tusenvis av nordmenn koffertene for å dra på sine utenlandsturer - fordi det var lov, til tross for at de fikk krystallklare beskjeder om at det ikke var lurt. Godt hjulpet av charterbransjen som lokket, fristet og heiet. Akkompagnert av flyselskapene som markedsførte fristende reisemål og smittefrie fly.
Det fungerte åpenbart godt - for det var mange som lot seg friste til Edens hage.
I både intervju og i sosiale medier har vi sett utallige forklaringer på hvordan utenlandsreisene ble rettferdiggjort.
Fordi de reisende skulle være så forsiktige, de skulle til steder som var flinkere på å håndtere smittevern enn nordmenn hjemme, og fordi det var så viktig med sol og opplevelser - for dem. Å reise i Norge var ikke godt nok.

Skal vi få fart på reiselivet igjen så må vi tåle færre reisende fra utlandet denne høsten og vinteren. Foto: Odd Roar Lange

Skal vi få fart på reiselivet igjen så må vi tåle færre reisende fra utlandet denne høsten og vinteren.
Foto: Odd Roar Lange

Fra grønn til gult

I ettertid har det ene smitteflinke landet etter det andre har gått fra grønt til rødt. Så mye for den gode smittekontrollen, der altså. Kanskje det kan hjelpe å gi grønne land en gul farge istedet. Fordi gul symboliserer sykdom, smittefare og radioaktivitet.
Det er ikke usannsynlig at de ulike landene hadde kontroll før de åpne sine grenser. Men etterpå ble det vanskelig. For det var ikke bare flinke nordmenn som kom på besøk. Det var gjester fra hele Europa. Umulig å holde kontroll, med andre ord.
På samme måte som for Norge: Brorparten av de nye smittetilfellene, som nå dessverre stiger ukontrollert i været, skyldes utenlandsreiser både fra nordmenn og fra utlendinger som er bosatt i Norge.
Det er mange nordmenn som er veldig bekymret akkurat nå.

La dem få teste seg

Norge blir nå beskyldt for å styre pandemien etter Kardemommeloven. Noen etterlyser munnbindpåbud, at alle som kommer fra utlandet skal kontrolleres - enten de vil eller ei og at skjenkestoppen klokka 24.00 oppheves. Det er gode grunner for alt dette.
Men aller størst og umiddelbar virkning vil det ha at nordmenn slutter å reise på ferie til utlandet, at de slutter å ha fester av typen vi har sett i Oslo vest og Bærum de siste ukene - og at cruiserederiene mister cruisekontrollen.
I tillegg må norske myndigheter straks øke aktiviteten ved covid-19-telefonene og testsentrene. Når testvillige nordmenn må vente i dagevis på å bli testet fordi kommuner ikke har råd til lengre åpningstider, samtidig som milliardene ruller ut i ulike offentlige støtteordninger, er det et åpenbart sykdomstegn ved systemet.

La oss reise igjen

Indre Østfold kommune har stengt ned for å forsøke å få kontroll over smittesituasjonen. Det er prisverdig. Men det er neppe nok. Vi kan ha sett begynnelsen på en omfattende nedstengning i hele Norge dersom vi ikke holder oss unna utenlandsreisene og festene. Litt for mange nordmenn har dessverre vist at de forvaltet tilliten litt for romslig. Det går ut over oss alle. Og det blir veldig dyrt for reiselivet i Norge.

Dersom vi vil reise mer til utlandet i fremtiden, må vi reise mindre akkurat nå. Dersom vi vil ha flere gjester fra utlandet i fremtiden, må vi ta i mot færre av dem nå.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Det hjelper lite å være sinte på, eller å skjelle ut, dem som har unnagjort sine utenlandsturer i sommer. Gjort er gjort, reist er reist. La oss heller stå sammen - slik vi gjorde i vår.
– Historien har lært oss at å bli sint og påføre folk skam, virker mot sin hensikt: Færre søker hjelp og tester seg, og flere vil holde seg skjult. Jeg har liten tro på at å kjefte på folk og påføre skam virker. Historien viser det motsatte både med tuberkulose og hiv, sier helseminister Bent Høie.

Men vi må ta noen skikkelig grep. Vi må ta dem raskt - og vi må ta dem nå.
Og: å stenge grensene synes å være en mindre drastisk øvelse enn å stenge ned hele Norge