Derfor kan Venezia bli et forbilde for norsk reiseliv

Dette kan vi gjøre etter at cruiseturismen forsvant

Venezia har hatt kjempeproblemer med feilslått turistsatsing. Nå får de en ny sjanse. Den samme får norske cruisedestinasjoner som må tenke nytt.                                                     Foto: Odd Roar Lange

Venezia har hatt kjempeproblemer med feilslått turistsatsing. Nå får de en ny sjanse. Den samme får norske cruisedestinasjoner som må tenke nytt. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Turistbyen Venezia er sterkt avhengig av tilreisende gjester, og coronavirus har rammet den populære regionen med full tyngde. Et stort antall hotell, kafeer, restauranter og butikker har måtte stenge dørene.

Ny optimisme

Men turisme har ikke skapt bare glede og optimisme i den italienske byen. Sammen med Dubrovnik i Kroatia og spanske Barcelona har Venezia til stadighet blitt trukket frem når det er snakk om overturisme og turismens bakside.
Masseturisme i Venezia har også vært en belastning for byens infrastruktur og ført til en økning i husleiene, noe som gjør byen mindre attraktiv for lokalbefolkningen å bo i.

Cruiseskipene som forsvant

Cruiseturismen brakte millioner av turister til Venezia hvert år. Det bidro til uendelige køer, store mengder søppel og en betydelig inntekt for suvenirselgerne. Nå må byen endre turismen, for ingen tror at cruiseturismen kommer tilbake med det første. Nå vil ekspertene heller vri turismen over på hotellovernatting som gir betydelig større inntekter med langt færre besøkende.

Mindre forurensing, mindre problemer med smitterisiko, færre suvenirselgere, bedre kvalitet på vannet - og å sørge for at en region ikke bare baserer inntektene på én sektor - turisme.

Ut av ruinene

Skjermbilde 2020-08-09 kl. 19.48.17.png

Kritikken vokste, måned for måned. Og så smalt det. Covid-19-bomben gikk av - og cruiseskipene ble sendt i opplag.
Nå er Venezia i ferd med å åpne igjen etter covid-19-kollapsen. Og ut av ruinene kommer en rekke nye og mer bærekraftige næringer.
Venezia Autentica er et forbilledlig prosjekt som også norske kommuner og regioner bør se nærmere på. Kan dette være veien å gå for regioner som sliter etter at cruiseturismen forsvant?
Det er litt for enkelt å forbanne cruiseturismen uten samtidig å jobbe for å finne inntektsbringende og bærekraftige alternativ. Kanskje ligger modellen i Venezia. Se denne filmen som er sendt på BBC. Kan den være til inspirasjon?
Vi har en fantastisk mulighet til å skape en ny og bedre fremtid - med en bærekraftig turisme, sier befolkningen i Venezia. Et forbilde for Norge og norske reiseliv.

'An opportunity to rethink tourism in Venice'

The city is heavily dependent on tourism and the coronavirus lockdown has badly hit the region.