Derfor ble Aukrustsenteret sommerens store skuffelse

Dette hadde Kjell Aukrust blitt veldig skuffet over

Aukrustsenteret trenger en real oppgradering. Jeg kommer gjerne tilbake når den er klar. Alle foto: Odd Roar Lange

Aukrustsenteret trenger en real oppgradering. Jeg kommer gjerne tilbake når den er klar. Alle foto: Odd Roar Lange

ALVDAL (ODD ROAR LANGE): Den gode Kjell Aukrust (1920-2002) var en av Norges mest kreative og fantastiske forfattere, karikaturtegnere og illustratører. Det fortjener selvsagt et besøkssenter og underholdningssenter helt i Kjell Aukrusts ånd. I 1996 åpnet museet «Aukrustsenteret» for publikum. Senere har de skiftet navn til «Huset Aukrust»
Dessverre er Aukrustsenteret anno 2020 - 100 år etter at´n Kjell ble født - en gedigen skuffelse. Derfor er det like greit at senteret snart stenger for sommersesongen.

Noe er positivt

La meg ta det positive først: De ansatte som tok i mot dagens gjester da vi besøkte Aukrustsenteret siste halvdel av juli i sommer. En hverdag, midt i uka, sammen med en god håndfull andre besøkende. Det var god plass og trygge covid-19-forhold for alle.
Og svært hyggelige og hjelpsomme, unge ansatte. Forbilledlig - og strengt tatt det som reddet hele besøket.
Heldige er dem som får disse som ansatte fremover. Slipp dem inn!

Jeg har hatt gleden av å jobbe sammen med Kjell Aukrust i Dagbladet. Og fikk gleden for den fantastiske formidlingsevnen og den store gleden i det lille. Han lærte meg litt om hvordan man skal våge, observere og fortelle. Og jeg har heldigvis alle Aukrust´s bøker, med personlige hilsener og små minner.
Jeg er derfor langt over middels interessert i Kjell Aukrust og hans liv med kona Kari og «barna» Solan og Ludvig - og alle de andre store og små i Kjells fabelaktige liv.
Derfor burde jeg absolutt være en av dem som lot seg fengsle av Aukrustsenteret, i dønn begeistring. Fordi jeg har lest alle bøkene - mange ganger.

Tiden gikk fra Aukrustsenteret

Fra tid til annen er det også smart at tiden står litt stille, og at ikke alt går så fort.
Men når det museumsformidling kan det fort bli veldig gammeldags dersom man ender opp med formidling som på Aukrustsenteret anno 2020. Fordi det er formidling anno 1996. Og det holder ikke.
Bilder på veggen med bildetekst under, deretter et nytt bilde - med bildetekst - avløst av det neste...
En salgsbod med bilder, bøker, tøfler, t-skjorter mm, samt en kafé.
Det holder dessverre ikke når man skal formidle den kreative, boblende, underfundige Aukrust.

Skjermbilde 2020-08-15 kl. 22.37.10.png

Lite for barn

Deler av Aukrustsenteret har vært stengt denne sommeren. Og da blir en sjokolademaskin i den ene enden (betales med tikronesmynt (men hvem har mynt i lomma i dag?), tv-stue i midten av det lange trehvite lokalet, en dårlig utstyrt tegnesal og nesten ikke noe annet for barn, så lite og uspennende at Aukrustsenteret faller helt gjennom som familiereisemål.
Det blir dessverre ikke stort mer spennende for voksne, heller. Ikke en gang for blodfans. Og da må noe gjøres.

Dette mangler

Fraværet av en god museumskatalog, og mer interaktiv og levende formidling er skrikende. Jeg tror at Kjell Aukrust hadde blitt lei seg over at alt han har skapt blir presentert på en så kjedelig måte. Vi som fikk gleden av å bli kjent me`n Kjell, visste at kreativitet og deilige lange reiser inn i historien og drømmene var så viktig. Derfor blir Aukrustsenteret sommerens store skuffelse.

Kan de gjøre noe - for å redde æren?

Senteret - eller igjen, det snodige navnet Huset Aukrust - holder sesongåpent frem til 31. august 2020. Etter den tid må styret sette seg ned for å diskutere om det virkelig er slik de har tenkt å presentere tusenkunstneren og skaperen Kjell Aukrust i tiden som kommer.
Spør de meg - så er svaret et rungende nei.
Senteret er slitt, gammeldags på den triste måten - og derfor en stor skuffelse.
Noen mener at man ikke kan kjøre gjennom Alvdal uten å besøke Aukrustsenteret. Men, jo - det er akkurat det du bør gjøre.