Gode nyheter: Dette skjer med reisevanene våre etter korona

Norsk reiseliv kan glede seg

Norsk reiseliv får enda større besøk av nordmenn fremover.                    Foto: Odd Roar Lange

Norsk reiseliv får enda større besøk av nordmenn fremover. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): En ny reiseundersøkelse avdekker store endringer i våre reisevaner fremover:

  • Nær halvparten vil fly mindre

  • 4 av 10 nordmenn vil fly mindre selv etter at pandemien er over.

  • 4 av 10 vil reise mindre utenfor Europa, og selv i Norden er det 2 av 10 som vil reise mindre etter at korona er over.

Dette viser en ny undersøkelse om endringen i reisevanene våre etter korona. Undersøkelsen er gjennomført av Opinion for Gjensidige.

-Dette er veldig interessante tall, som er nyttig også når vi kontinuerlig vurderer de ulike produktene. Det blir mer innenlandsreiser, kanskje det blir mer biltrafikk i Norge, og hvordan er det viktig at en reiseforsikring er innrettet, sier Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige til Thetravelinspector.no

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige

Slik endrer vi reisevanene våre

-Resultatene fra undersøkelsen viser at folk, spesielt eldre, har store planer om endrede reisevaner – også etter pandemien. Men hva som faktisk kommer til å skje vet vi naturlig nok ikke. Vi tror nok holdningene vil endre seg over tid, og at endringene i adferd ikke kommer til å bli så store som folk gir uttrykk for nå. Men dette gjenstår selvsagt å se, fortsetter Rysstad.
Andre undersøkelser har vist at det vanligvis tar 60 dager for å gjøre endret atferd til varig ny atferd. Men da handler det om daglige gjøremål, og ikke om reiser - som gjennomføres mer sporadisk.

Skjermbilde 2020-08-30 kl. 10.24.57.png

Bra for Norge

20 prosent av de spurte tror de vil reise mer innenlands etter koronapandemien enn de gjorde før pandemien inntraff. Også når det kommer til bilkjøring vil vi se en liten økning i andel som vil gjør det etter krisen. Reiser utenlands har i alle geografiske områder større andel som vil gjøre mindre enn som vil gjøre mer.

Undersøkelsen viser at unge i noe større grad enn godt voksne reise vil reise mer i Norden, resten av Europa og resten av verden.

-Det som blir spennende å se etter hvert er om andelene som vil endre reisevaner fremdeles er like høye, er det mer sannsynlig at det faktisk kommer til å bli et reelt skifte i reisevaner også om noen år når Covid - 19 forhåpentligvis er over etc.?

Kortere reiser

-Vi tror reiser kanskje er det området som kommer til å bli mest påvirket av pandemien også på lang sikt. Det kan være både fordi folk i mindre grad ønsker å reise langt bort på ferie, men også fordi denne typer reiser kan bli mye dyrere som følge av konkurser osv i reisebransjen, sier kommunikasjonssjefen, som forteller om en sterk økning i antall skadesaker etter koronautbruddet.

-Våre siste tall over skademeldinger knyttet til korona ligger på cirka 45.000 saker, der mest gjelder avbestillinger.

Du finner hele undersøkelsen her.