«La reiselivet bli en av løsningene i kampen mot korona»

Nå begynner det å haste - og da kan dette bli veldig bra

La reiselivsaktører og utelivsbransjen få sjansen til å hjelpe til i kampen mot korona. Foto: Odd Roar Lange

La reiselivsaktører og utelivsbransjen få sjansen til å hjelpe til i kampen mot korona. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Reiselivet er en del av problemet i kampen mot å hindre smittespredning av korona (covid19). Men reiselivet kan også være en del av løsningen.
Derfor bør regjeringen gi reiselivet en skikkelig mulighet. Og det haster

Det handler ikke om den ene festen

En rask reise tilbake til mars 2020 er på mange måter en trist reise, sett med reiselivets øyne. For det var nettopp grunnet nordmenns reiselyst at koronasmitten fikk herje i Norge. Intetanende reisende, hovedsaklig fra Italia og Østerrike brakte smitte hjem som uønsket suvenir. Og Norge gikk i lock down. Heldigvis.
Og det fikk smittespredningen til å stoppe nesten helt opp - helt til reisevirksomheten inn- og ut av landet igjen startet opp -

Helseminister Bent Høie avviser en hver kobling mellom helgens raveparty inni i bunkersen på St. Hanshaugen og skjenkestoppen i utelivsbransjen. Det er mulig at han har rett. Men det er ikke den festen dette handler om.

Norsk reiseliv må i større grad få være med på avgjørelsene i kampen mot korona, og så må de gripe muligheten med fornuft og ikke uvøren griskhet. Foto: Odd Roar Lange

Norsk reiseliv må i større grad få være med på avgjørelsene i kampen mot korona, og så må de gripe muligheten med fornuft og ikke uvøren griskhet. Foto: Odd Roar Lange

Skjenkestoppen som ble innført tidligere i høst krever at all alkoholskjenking via serveringssteder opphører klokka 24.00. Men den har skapt en annen effekt enn den man ønsket.
For mens festing og sosialisering på offentlige steder har gått ned så har antall ungdomsfester og voksenfester i privat regi gått opp.
Til store problemer for naboer, studiesteder, arbeidsplasser, for politiet og til syvende og sist: for mange som er blitt smittet og deres omgivelser.
Reiselivet er beinhardt rammet av koronasituasjonen.
Og slik kommer det trolig til å være en stund fremover. Derfor er det viktig at vegen videre handler om å skape muligheter for reiseliv - til å tjene egne penger i tryggest mulig grad - ikke å måtte basere seg på ulike støtteordninger som rammer ulikt og tilfeldig.

Derfor dropper de barbesøket

Dette betyr ikke at det bør åpnes opp ytterligere for reiser inn- og ut av landet - fordi dette fører til økt smitte og vansker med smittesporing.
Men det bør åpnes for muligheter til verdiskaping innenfor landets grenser.
De siste ukers reiseaktivitet i Norge viser et tydelig tegn:
Stengt servering allerede klokka 24.00 virker lite fristende på veldig mange gjester. De holder seg hjemme.
Det blir for kort tid til at det svarer seg med taxiregning til og fra serveringsstedet og til i det hele tatt å orke å ta turen ut for en kveld. Noén velger å droppe den sosiale kvelden sammen med venner og familie. Men mange finner heller en privat løsning.
For alkoholserveringsforbudet betyr ikke at nordmenn slutter å drikke alkohol.
I stedet har skjenkeforbudet skapt nye problemer - ute av kontroll.
Og når vi nå står foran mørkere kvelder og lavere utetemperatur vil det naturligvis føre til at mange flytter fra god plass i hagen og på terrassen og inn i stuer og leiligheter med mindre plass.
Og dermed til større risiko for smittespredning.

God erfaring

Min erfaring med utestedene gjennom sommeren er udelt positiv. De har vært svært gode til å håndheve reglene for servering ved bordene, de har funnet gode løsninger for dette, og de har vært gode til å stanse tilløp til mingling ved bardisker og i serveringslokaler. Det fungerer godt, selv om det kom rapporter om en del problemer like etter at utestedene fikk åpne igjen i sommer.
De har også håndtert situasjonen ute på gater og fortau utenfor på eksemplarisk vis.
Og kundene og gjestene skjønner at de må være med på denne dugnaden for at vi skal få treffes ute .
Tiltaket med å stoppe alkoholservering på barer og restauranter var muligens en god idé på papiret.
Og fordi ingen har vært i den situasjonen vi nå står i, så får vi ha respekt for at ikke alle tiltak ikke fungerer like godt i praksis som i teorien.
Og selv om tiltak kan fungere godt på den ene måten, så kan bivirkningene være større enn gevinsten. Derfor bør også kunne forvente at slike tiltak reverseres eller justeres.

Gi dem en sjanse

Jeg håper og tror at regjeringen og Folkehelseinstituttet tar en snarlig revurdering av skjenkestoppen klokka 24.00
Til det beste for vår helse, miljø og sikkerhet.
Og jeg er ganske overbevist om at en utvidet skjenketid, tilbake til det normale, gjør at det er lettere å få nordmenn «med på laget» når det gjelder å avstå fra annen ukontrollert sosial atferd.
I tillegg gir det en kontrollert mulighet til å øke verdiskapingen for flere av aktørene innen reiselivet.
Det vil være bra - for veldig mange.
Og reiselivet får bli en del av løsningen i kampen mot korona.