Dette er rester etter gamle båter - nå bli det en ny attraksjon

Foto: Fredrik Fløgstad

Foto: Fredrik Fløgstad

(ODD ROAR LANGE): Noen forandringer er så fine at det er vanskelig å forstå at det er mulig. Den nye rasteplassen ved det gamle ferjeleiet Ropeid langs Nasjonal turistveg Ryfylke er et eksempel på dette. Innovativ arkitektur fra KAP arkitekter, sammen med servicebygget som er signert Jensen og Skodvin arkitekter fra 2005, gjør nå Ropeid til et spennende turistvegstopp ved vannkanten.

Gamle plastbåter

Da Sandsfjord bru avløste ferga mellom Sand og Ropeid i 2015, ble det meste av fergeleiet på Ropeid liggende igjen ubrukt, med sine store asfaltflater og grove masser mot sjøen.

Ideen bak den nye rasteplassen var å kombinere rast og hvile med reparasjon av landskapet. Sjølinjen rundt den opprinnelige holmen ble gravd frem og «bandasjert» med betongmadrasser.
Madrasslandskapet rommer også små og store møbelelement som krakker og bord, lykter og lamper. Og møblene, som er laget av materiale fra resirkulerte plastbåter fra Ryfylke, står nå opp som klynger av kunstige «sopper».

Foto: Frid-Jorunn Stabell

Foto: Frid-Jorunn Stabell

Naturlig og kunstig

-Prosjektet er et landskapsgrep som visker ut skillet mellom kultur og natur. Det kunstige imiterer naturen og det naturlege imiterer det kunstige, forklarer Eivind Gjertsen på KAP arkitekter.

-Det å få en Nasjonal turistveg-rasteplass på Ropeid kan minne oss om historien til stedet. Ikke minst får vi enda et minnerikt sted å stoppe langs arkitekturrunden gjennom Sauda og Suldal, seier ordfører Gerd Helen Bø i Suldal kommune.
-Nasjonal turistveg Ryfylke er viktig for turistnæringen i Suldal og for heile Ryfylke. Det å få en så fin rasteplass på Ropeid setter en ekstra spiss på opplevelsen langs vegen, sier ordføreren i Suldal.
Les mer om Nasjonale Turistveger her.