Nå åpner Romsdalseggen for 2021-sesongen

Endelig er det klart for den fine fjellturen

Er turen over Romsdalseggen noe for deg?              Foto: Odd Roar Lange

Er turen over Romsdalseggen noe for deg? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Den er blitt en av Norges mest omtalte fjellturer. Og fra fredag 4. juni 2021 er det igjen klart for turer over Romsdalseggen i Rauma i Møre og Romsdal. Dette bekrefter Anita Vik Buckley
produktutvikler i selskapet Nordveggen som jobber med tilrettelegging og markedsføring av den spektakulære fjellturen.
Fredag 4. juni er det også sesongstart for Romsdalseggbussen som tar deg fra Åndalsnes til startpunktet i Vengesdalen. Les mer om bussturen her, og
du kan kjøpe billetter her.
Turen gås av stadig flere, men er ingen lettgått tur som passer for alle. Det er viktig å vurdere om man er i god nok form til å gå turen. Til dem som svarer ja på akkurat dét venter en flott opplevelse.
Vær klar over at det ved sesongstart er noe snø i begynnelsen av ruta.

ROMSDALSEGGEN - NORMALRUTA (5-8 timer, 10,3 km)

Normalruta går over selve eggen mesteparten av turen. Dette regnes som den absolutt flotteste turen. Mesteparten av stigningen er unnagjort når du kommer opp på selve eggen. Her er det luftig, men med en god sti å gå på. Enkelte partier kan være litt utfordrende for enkelte. Med gode hjelpere klarer de med lettere redsel for høyder å gå turen. 
Man bør ikke velge normalruta om man har en solid høydeskrekk, eller om man ikke har gått i fjellet før! 
Da bør man velge en mindre luftig variant - eventuelt starte turen fra Åndalsnes og gå motsatt vei, da kan man snu når vil, og gå ned igjen samme vei tilbake. 

Turen starter ved parkeringsplassen i Vengesdalen. Stien går oppover langs en vannrik bekk, før terrenget flater ut etter en stund. Videre går stien innover hei-landskapet, langs bekken. Her kan det være våte partier. (Og snø tidlig i sesongen.)
Nå er det siste mulighet for å fylle opp drikkeflasker. Et stykke innover dalbunnen kommer du til et veiskille ved Jamnåbotn. Herfra går stien til venstre, oppover steinura i en litt bratt fjellside.
Det er en tung oppstigning, men fantastisk utsikt venter når du kommer opp. På toppen av eggen kommer et nytt veiskille, til venstre mot Blånebba, eller til høyre mot Åndalsnes.
Den ekstra avstikkeren til Blånebba er anbefalt av mange. I så fall: Påregn en time ekstra om du velger denne «avstikkeren». Turen fortsetter på toppen av eggen mot Åndalsnes.
Les mer om ruta her.

Få med deg utsiktspunktet Rampestreken på vei ned fra Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange

Få med deg utsiktspunktet Rampestreken på vei ned fra Romsdalseggen. Foto: Odd Roar Lange

BARN OG HUND

Kan man ta med barn på turen over Romsdalseggen?
Man bør vurdere barnets form og utholdenhet før man tar med barn på en slik tur over. Små barn under skolealder frarådes å bli tatt med på turen, da dette er en lang og krevende dagstur. Noen er spreke nok i en alder under 10 år, men det må vurderes nøye av foresatte.
Spreke hunder kan normalt bli med over eggen, men i det bratteste partiet må hunden hjelpes. 

EN TØFFERE VARIANT

Romsdalseggen om Høgnosa  - dette er en lengre tur, totalt 12 km å gå. Derfor er ikke turen mindre slitsom, men denne ruta unngår det bratteste partiet av Romsdalseggen.
Deler av denne turen går i ur, og mange syns dette er den mest krevende varianten, rent fysisk.
Spør om råd dersom du er usikker! 

Det er bare å glede seg til fantastisk utsikt fra Romsdalseggen.

Det er bare å glede seg til fantastisk utsikt fra Romsdalseggen.

GENERELL INFORMASJON

Turen over Romsdalseggen egner seg ikke for alle! Man må vurdere egne ferdigheter for å gjennomfør en lang fjelltur, ha riktig bekledning, gode sko og ta med rikelig med mat og drikke før man legger ut på turen. 
Vær oppdatert på værmeldingen, dette er en godværstur!
Man legger ikke ut på tur om tåken er tett, hvis det er regn og kraftig vind, eller hvis det er meldt tordenvær.

Området byr på et variert landskap: fra skogen i Vengesdalen, der Vengetindene ruver majestetisk i bakgrunnen, til luftige fjelltopper med storslått utsikt.
Panoramaet på toppen gir deg 360 graders utsikt til noen av Norges mest kjente fjelltopper: Romsdalshorn, Kongen, Dronningen, Bispen og Trolltindene.
Langs Romsdalseggen er det et godt dekke av vegetasjon langs store deler av stien.
Stien går på toppen av Romsdalseggen. Stien er bred og god, med enkelte smalere, brattere parti ved Halsaskaret og Mjølvaskaret.
Svak nedstigning fra Mjelvafjellet ned mot Nesaksla. Bruk god tid på siste delen, der stien går bratt ned mot Åndalsnes. Deler av stien kan være gjørmete og glatt.
Bruk gjerne staver, dette kan være en god støtte på vei nedover. 

TA MED DEG NOK DRIKKE !

Det er beitedyr i området, og det er mye lemen og hare i fjellet. Som regel går det bra å drikke vann fra bekker som kommer fra fjellet, men for å være på den sikre siden er det best å ta med det vannet du har behov for. Gode tursko, gjerne med ankelstøtte, er å foretrekke.
Sokkeskift kan være nødvendig. Ta med ekstra ullsokker. Været kan forandre seg fort i fjellet, og du bør ta med vindtette klær, lue, vanter, evt regntøy.
Da har du sikret deg en bedre opplevelse om været skulle bli dårlig. Smør med ei god niste til to pauser og ta gjerne med gåstaver til støtte. 

Gondolen i fjellet

I juni startet den nye Romsdalsgondolen å gå til toppen av byfjellet Nesaksla. Det gjør at man kan ta banen ned den siste bratte turen fra fjellet, noe som kan være en god løsning for mange.
Les mer om Romsdalsgondolen og årets priser her.