Kan vi reise til Danmark nå?

Dette er reglene du må kunne

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Danmark er nordmenns store feriefavoritt. Men når kan vi reise dit igjen? Danmark har laget sin egen nettside for koronaregler og du finner den her. Her kan du lese de gjeldende reglene for reiser fra ulike land.
Vær klar over at det er ulike regler for dem som er fullvaksinerte, beskyttet eller uvaksinerte. Og hvor i Norge du bor.

Fullvaksinert

Fra fredag 11. juni 2021 kl 15.00 gjelder nye regler for reiser til og fra Danmark for nordmenn som er fullvaksinerte.
De som blir regnet som «fullvaksinerte» er:

  • De som har fått andre vaksinedose i Norge. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose.

  • De som har gjennomgått sykdom og minst 3 uker senere har fått en dose vaksine i Norge. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter vaksinedosen.

  • De som har fått første dose vaksine i Norge og deretter, minst 3 uker senere, fått påvist covid-19-infeksjon. Status som fullvaksinert gjelder fra du er ute av isolasjon.

På hjemreise:
Fra og med fredag 11. juni klokka 15.00 slipper du innreisekarantene når du kommer hjem til Norge hvis du er fullvaksinert eller har hatt corona siste halvår.
Forutsetningen er at man tar en negativ test på grensen eller innen to dager etter ankomst.

BESKYTTET

Dette gjelder altså bare for dem som er fullvaksinert.
Har du tatt én vaksine i Norge regnes du «bare» som beskyttet:
De som blir regnet som «beskyttet» er:

  • De som har fått 1. vaksinedose. Status som beskyttet gjelder fra 3 til 15 uker etter vaksinedosen. Det vil si at 2. dose må settes senest 14 uker etter første dose for å opprettholde status beskyttet inntil man regnes som fullvaksinert.

  • De som har gjennomgått infeksjon. Status som beskyttet gjelder i 6 måneder etter den positive prøven.

  • Beskyttede som kun har fått én vaksinedose, slipper karantenehotell, men må fortsatt være i karantene hjemme. De kan forkorte karantenetiden ved negativ test tatt tidligst på dag tre.

Reglene i Danmark

Danmark klassifiserer annenhver uke land og regioner som henholdsvis gule, oransje og røde. Dette avhenger av smittetrykket i de respektive land og regioner.
Norge som land regnes frem til 12. juni som oransje. Men, fire fylker regnes som gule. Dette gjelder: Viken, Rogaland, Møre og Romsdal og Nordland.

Er du fra ett av disse fylkene og er fullvaksinert, slipper du å teste deg før avreise eller gå i karantene ved ankomst.
Da trenger du trenger heller ikke oppgi en grunn for å reise til Danmark.
Du kan lese mer her.
Og les deg opp på reglene for reiser til Norge her.

Skjermbilde 2021-06-10 kl. 14.34.23.png

Er du fra en av de sju øvrige fylkene i Norge er det disse reglene som gjelder:

  • Du må ha negativ coronatest som er tatt innenfor 48 timer før avreise.

  • Du må i innreisekarantene. Men slipper ut av denne dersom du tar du en PCR-test som er negativ fire dager etter ankomst.

Ferdigvaksinerte og tidligere coronasmittede er unntatt fra krav om testing og karantene. De trenger ikke ha noen god grunn for å reise til Danmark.

Mer informasjon finner du på nettsiden coronasmitte.dk.

Skjermbilde 2021-06-10 kl. 14.34.52.png