Kan vi reise til Sverige nå?

Dette er reglene som gjelder

Foto: Odd Roar Lange

Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Fra fredag 11. juni 2021 gjelder nye regler for reiser til og fra Sverige for nordmenn som er fullvaksinerte.
Men når kan man regnes som fullvaksinert? De som blir regnet som «fullvaksinerte» er:

  • De som har fått andre vaksinedose i Norge. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter andre vaksinedose.

  • De som har gjennomgått sykdom og minst 3 uker senere har fått en dose vaksine i Norge. Status som fullvaksinert gjelder fra 1 uke etter vaksinedosen.

  • De som har fått første dose vaksine i Norge og deretter, minst 3 uker senere, fått påvist covid-19-infeksjon. Status som fullvaksinert gjelder fra du er ute av isolasjon.
    Men også fullvaksinerte kan risikerer å måtte teste negativt ved innreise til Norge for å slippe karantene.

Fra og med fredag 11. juni klokka 15.00 slipper du innreisekarantene hvis du er fullvaksinert eller har hatt corona siste halvår. Forutsetningen er at man tar en negativ test på grensen eller innen to dager etter ankomst.

Alle som ankommer Norge skal før innreise registrere seg på entrynorway.no, med opplysninger som er nødvendige for å sikre etterlevelsen av karanteneplikten, styrke smittevernarbeidet og bidra til bedre smitteoppsporing.

Dette skal du fylle ut før du starter reisen mot grensa!

Beskyttet

Dette unntaket gjelder altså bare for dem som er fullvaksinert. Har du tatt én vaksine i Norge regnes du «bare“ som beskyttet:
De som blir regnet som «beskyttet» er:

  • De som har fått 1. vaksinedose. Status som beskyttet gjelder fra 3 til 15 uker etter vaksinedosen. Det vil si at 2. dose må settes senest 14 uker etter første dose for å opprettholde status beskyttet inntil man regnes som fullvaksinert.

  • De som har gjennomgått infeksjon. Status som beskyttet gjelder i 6 måneder etter den positive prøven.

  • Beskyttede som kun har fått én vaksinedose, slipper karantenehotell, men må fortsatt være i karantene hjemme. De kan forkorte karantenetiden ved negativ test tatt tidligst på dag tre.

Symptomfri

Fra 1. juli gjelder koronasertifikatet i EU, som viser om du er vaksinert, har vært smittet eller har testet negativt.
Men den svenske Folkhhälsomyndigheten har fra 1. juni gjort det mulig for reisende fra de nordiske land å slippe fra kravet om å fremvise negativ coronatest på grensen. Som norsk statsborger behover du ifølge Folkhälsomyndigheten heller ikke gå i karantene etter ankomst Sverige, dersom du er symptomfri.

Anbefalingen

Vær klar over at den norske regjeringen anbefaler regjeringen å unngå alle reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige uavhengig av om man er fullvaksinert eller beskyttet.
Anbefalingen gjelder i første omgang frem til 1. juli.
Du kan for øvrig lese mer om reglene for Sverige på nettsiden til Visit Sweden.

Denne artikkelen er publisert 10. juni 2021.