Nå kan du reise på littera-tur i bøkenes fotspor

Dette bør du prøve i sommer

family_mum-daughter-home_jo.jpg

(ODD ROAR LANGE): Det er dessverre ikke til å unngå: Det kan bli dårlig vær i løpet av sommerferien. Eller lange og kjedelige bilturer, eller lang ventetid på neste ferje. Da er det kjekt å ha noe å bruke tiden på. For eksempel å lese - eller å bli lest for. Lydbøker og strømming av lydbøker er ikke noe nytt. Men det kommer stadig noen nyheter. Og nå slår nettstedet Nextory til med noe som kanskje kan engasjere mange i sommer.
En «littera-tur» for hele familien.

Hva er det?

Du har kanskje hørt om «jet-setting», men hva med «set-jetting»? Det er navnet på en reiseform som har vokst seg stor de siste årene, som ganske enkelt går ut på at turister oppsøker steder de har sett i filmer og TV-serier når de drar på tur.

Allerede i 2008 ble den gryende trenden beskrevet i New York Post, og siden har det vokst frem en egen industri knyttet til «locations» fra blant annet James Bond, Game of Thrones og Mamma Mia.

Nå har trenden fått en ny lillesøster: nemlig «littera-tur».

- Ny dimensjon til leseropplevelsen

Med utgangspunkt i boka man leser eller lytter til kan man oppsøke steder og områder som beskrives. Enten det er konkrete gater eller restauranter (som for eksempel Restaurant Schrøder i Oslo, der Jo Nesbøs karakter Harry Hole er stamgjest) eller områder som har inspirert forfattere til å finne på fiktive steder, er det en ypperlig måte å få mest mulig ut av både litteraturen og turen.

- Tenk deg å skue utover Frænafjorden (mellom Molde og Hustadvika) mens du hører på hvordan menneskene levde der på slutten av 1800-tallet i «Slåttekar fra himmelen« av Edvard Hoem, eller kjøre gjennom Gudbrandsdalen mens du lytter til historien om Kristin Lavransdatter. Det gir en helt ny dimensjon til leseropplevelsen, sier internasjonalt innholdsansvarlig i lydboktjenesten Nextory, Magnus Nytell.

Perfekt for bilferie

Nextory ble lansert i Norge i mai, og har det største utvalget av norske bøker å ta utgangspunkt i for planleggingen. Fra klassikere til bestselgere, til spennende ungdomsbøker og barnas favoritter, finnes det en rikholdig katalog å velge fra.

- Det geniale med lydbøker er at det er perfekt å kombinere med bilferie, som sannsynligvis er svært aktuelt for mange nordmenn i sommer. Å lytte til historier sammen på høyttaler kan være en hyggelig felles aktivitet, legger Nytell til.

Her er tips til familieferien

Eksempler på titler/forfattere:

  • ●  Tonje Glimmerdal av Maria Parr (Vestlandet)

  • ●  Hytta som forsvann av Ruth Lillegraven (Vestlandet)

  • ●  Bare skyer beveger stjernene av Torun Lian (Bergen)

  • ●  Stavanger-stories av Terje Torkildsen (Stavanger)

  • ●  Pekka, elva og eventyret av Knut Hauge (Valdres)

  • ●  Flåklypa-bøkene (Lom/Innlandet)