Hvor finner du koronasertifikatet ditt?

Nå kan du reise med koronapasset

Skjermbilde 2021-06-23 kl. 09.34.48.png

(ODD ROAR LANGE): Er du en av dem som har har fått koronavaksine eller som har vært koronasyk det siste halve året?
Da kan du bruke koronasertifikatet ditt i sommer. Her kan du lese alt du trenger å vite om sertifikatet (som også omtales som koronapass).

Her finner du det

Koronapasset ditt finner du ved å logge deg inn på nettsiden helsenorge.no
Du må ha bank-ID for å logge deg inn. Når du har funnet sertifikatet ditt kan du lagre det på datamaskinen eller telefonen/nettbrettet ditt. Eller du kan printe det ut og ha det med deg i papirversjon.

IMG_2504.jpg

Hva inneholder koronasertifikatet?

Koronasertifikatet gir deg en oversikt over:

  • Vaksinasjonsstatus: Sertifikatet vil vise alle vaksiner mot covid-19 som er satt eller registrert i Norge. Disse vises som dose 1 av 1, dose 1 av 2 eller dose 2 av 2 avhengig av hvilken vaksine som er gitt, og hvor i vaksineringsforløpet du har kommet.

  • Negativ koronatest: Et negativt testresultat fra PCR eller antigentest vil vises hvis testen er tatt i løpet av siste sju døgn, og det ikke er registrert positive testresultater i samme periode. Merk at gyldigheten som regel vil være betydelig kortere enn sju dager, og vil variere fra land til land.

  • Immunitet etter å ha hatt koronasykdom de siste seks månedene: Hvis du er beskyttet etter å ha hatt koronasykdom, vil prøvesvar fra PCR eller antigentest som er registrert i Norge da du testet positivt vises. Seks måneder etter at du testet positivt vil ikke dette lenger vises i sertifikatet.

Sertifikatet kan vises fram digitalt, lastes ned eller printes ut. Det jobbes også med en løsning for ikke-digitale brukere.

Kontrollsider for to typer bruk

  • Sertifikatet har en kontrollside som viser grønt og rødt for innenlands bruk.

  • Sertifikatet har også en utvidet kontrollside som brukes ved grensepassering for deg som har et norsk koronasertifikat og skal inn i Norge.

Disse kan du vise fram i situasjoner som stiller krav om gyldig koronasertifikat.

Sertifikatets gyldighet blir automatisk oppdatert hver gang du henter det fram. For å forhindre misbruk vil datoen aldri være mer enn 90 dager fram i tid.

Sertifikatet vil senere få mer funksjonalitet, for eksempel skal du kunne vise det fram når du reiser til andre land. En EU-tilpasset visning som vil gjøre det mulig å krysse grenser på tvers av EU- og EØS-området er planlagt klart til bruk fra begynnelsen av juli.

Hva gir grønt eller rødt koronasertifikat i Norge?

Opplysninger om vaksiner, koronatest og gjennomgått koronasykdom avgjør om sertifikatet blir grønt eller rødt. Husk: Det går noe tid fra du er vaksinert til sertifikatet blir grønt. 
Grønt og rødt sertifikat er kun for innenlands bruk i Norge, og gjelder ikke for innreise. 

Fullvaksinert og lurer på hvorfor det står at sertifikatet kun er gyldig i 90 dager?

Når du går inn på koronasertifikatet ditt, vil det stå en gyldighet som er om 90 dager på kontrollsiden. Denne datoen er bevegelig, så neste gang du går inn og ser på sertifikatet, vil det være gyldig i nye 90 dager.

Grunnen til at koronasertifikatet kun er gyldig 90 dager frem i tid er for å unngå misbruk.
Noen kan for eksempel prøve å krysse landegrenser med det to år etter det ble skrevet ut. På den tiden kan både immunitet og vaksiner ha forandret seg.