Hvorfor er Bornholm nordens Hawaii?

Dette er ikke Syden - det er enda bedre

Arnager på sørvestsiden av Bornholm.                                                                                                               Alle foto i reportasjen: Odd Roar Lange

Arnager på sørvestsiden av Bornholm. Alle foto i reportasjen: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Helt siden jeg startet å reise, jeg husker ikke når det begynte, har jeg falt for fristelsen til å sammenligne reisemål. Bedre enn det forrige, finere enn det siste, større enn det andre, osv. Og deretter – med erfaringen i kofferten – muligheter til å sammenligne mer med litterær og billedlig snert.
Steder som omtales som Norges Toscana, elver som sammenlignes med kanalene i Amsterdam, de norske alpene som sammenlignes med de franske eller østerrikske. Det er et enkelt grep, fordi det krever få ord. Men er noen ganger bare en ganske underlig sammenligning. Fordi det rett og slett ikke ligner det aller minste. Kanskje bare i forfatterens eller formidlerens hode.
Men andre ganger fungerer det perfekt.

Jeg gjør det igjen

Hvorfor faller jeg for fristelsen til å sammenligne den danske ferieøya Bornholm med Hawaii? Vel, jeg er ikke den første eller eneste som gjør det, og når jeg gjør det så gjør jeg det vel vitende om at det også er ganske ulikt øygruppa Hawaii.
For sammenligningen kan være ganske så forunderlig. Bornholms kystlinje er 158 km lang og dermed avsindig mye mindre enn Hawaii. Hawaii har 1,3 millioner innbyggere mens det bort 40 000 dansker på Bornholm.
Jeg har besøkt Bornholm et titalls ganger (to ganger bare denne sommeren), mens jeg aldri har vært på Hawaii.
Men, jeg har lest hundrevis av reiseskildringer og noveller fra og om Hawaii, og naturligvis fått med meg filmer og tv-reportasjer fra Hawaii.
Og jeg kan forstå hvorfor noen mener at Bornholm er Danmarks - og Nordens Hawaii. Og jeg kan ikke bry meg mindre om at enkelte mener at slike sammenligninger ikke fører noe sted hen. Dem om dét.

Det er selvsagt bademuligheter til langt ut på høsten.

Det er selvsagt bademuligheter til langt ut på høsten.

Overdrivelsen

Når Bornholm sammenlignes med Hawaii så er det naturligvis en solid overdrivelse. Men det bærer allikevel bud om at Bornholm er et meget godt valg for dem som vil ha kilometervis av vakre sandstrender, som vil windsurfe eller kite i varme og heftige vinder fra alle retninger og som vil utforske bølgesurfingens gleder.
Kommer bølgene fra nord så flytter man seg til klippene – og de små sandstrendene - i nord, som ved Sandvig med badebryggen, Allinge eller Gudhjem. Eller Melsted og Listed.
Mens bølger fra sør sender badegjestene til sørøstsiden, der Dueodde venter med kilometerevis med sandstrand. Like ved ligger surfeparadiset Balka strand. Dueodde strand er en av Europas beste sandstrender, med en sand som kan brukes i timeglass.
Dueodde strekker seg fra sydspissen av Bornholm og flere kilometer i hver retning. Stranden starter i den vakre kystlandsbyen Snogebæk. Den er smal i starten og blir bredere og bredere etter hvert, til den til slutt smalner inn ved Jomfrugård som i dag regnes som naturiststrand.
Stranden har herlige små koller av sand, med fine «gryter» imellom – hvor man finner ly hvis vinden blir sjenerende. Sandstranden går mer eller mindre sammenhengende til Arnager Havn, med Nord-Europas lengste trebro, like ved flyplassen i Rønne.

Arnager - og trebroen som ble til etter et gedigent spleiselag. Foto: Odd Roar Lange

Arnager - og trebroen som ble til etter et gedigent spleiselag. Foto: Odd Roar Lange

Alene - eller sammen med andre

Bornholms mange vakre strender er altså fra noen få meter lange, til mange kilometer lange fra én ende til en annen. Og du trener ikke være sprekest i klassen, raskest i gata eller den som kaster seg ut på store ekspedisjoner for å få de uforglemmelige opplevelsene - og sannsynligvis en uhelbredelig trang til å komme tilbake gang på gang.

Og her er vi ved sakens kjerne. For Bornholm er ikke bare en øy med gode shoppingmuligheter, gode restauranter og gode vinbarer. Bornholm er mye mer. Først og fremst hyggelige mennesker, men også en mulighet til å få smaken av Hawaii selv om du ikke reiser lenger enn til Danmark.
Du kan være alene, eller sammen med andre. Får kjenne naturkreftene på godt og på vondt, finne de fineste stedene for deg selv, og de populære stedene sammen med andre. Bornholms lange strandlinje er et evig paradis for små skatter. Der noe er fra naturen og annet er drevet i land fra skipene som seiler inn og ut av Østersjøen.
Du blir aldri lei av opplevelsene på Bornholm - Danmarks Hawaii. Se bare disse bildene. Og klikk på dem for å se dem i større format.

Få med deg dette

Om morgenen, dra til Hammeren fyr på østsiden og få med deg når solen kommer opp.
Om kvelden, dra til Helligpeder på vestsiden. Solnedgangene her i den bittelille fiskerlandsbyen står garantert ikke tilbake for dem du kan oppleve i det ekte Hawaii. Ta med en flaske vin, litt brød, et pledd og en god venn. Finn plass på en hvitmalt benk ved rullesteinstranden og nyt det gode livet.

Om du vil ha morgenbad, kveldsbad eller midt-på-dagen-bad: Bornholm har det hele på løpende bånd.
Og om du vil dra dit i høst – eller kanskje senere – så reiser du på denne måten:

Solnedgangen i Helligpeder på vestsiden av Bornholm er, ja nettopp, i verdensklasse. Foto: Odd Roar Lange

Solnedgangen i Helligpeder på vestsiden av Bornholm er, ja nettopp, i verdensklasse. Foto: Odd Roar Lange

Reisen dit 

Det er mulig å komme til Bornholm med bil/ferje eller med fly. Dersom dere velger bil så kjører dere til svenske Ystad og tar fergen over til Bornholm. Da har dere bil tilgjengelig på Bornholm, og det er slett ikke noen dårlige idé. En annen - og veldig god løsning - er å ta fly til København og deretter fly videre med DAT til Bornholm. Jeg anbefaler dere å leie bil på flyplassen. 

Her finner dere oppdatert reiseinformasjon i forbindelse med covid-19.

Guide til 15 gode opplevelser på Bornholm
Les mer: Turistkontoret på Bornholm hjelper dere med det meste.
Bornholms Turistinformation Tlf. + 45 56 95 95 00 - epost info@bornholm.info