La Bornholm oppfylle din badeferiedrøm i høst

Du trenger ikke dra til syden for å få en super sensommer

Dra på badeferie til Bornholm i høst. Det er billig - og veldig bra. Alle bilder: Odd Roar Lange

Dra på badeferie til Bornholm i høst. Det er billig - og veldig bra. Alle bilder: Odd Roar Lange

BORNHOLM (ODD ROAR LANGE): Mens sommeren er på hell og badesesongen nærmer seg slutten er det mange som drømmer seg bort til varme strender og bademuligheter i syden. Men - du trenger ikke dra så langt. Det holder med en reise til Bornholm.
Det spiller ikke noen rolle hvor mye, hvor ofte eller hvor langt du reiser. Du ender opp med noen favoritter. Og Bornholm er en av mine absolutte favorittreisemål. Jeg skal forklare deg hvorfor jeg gjerne er en selvutnevnt «Bornholm-ambassadør».

Hvor ligger Bornholm?

Skjermbilde 2019-08-14 15.12.42.png

Øya Bornholm ligger like sør for svenske Ystad, og er en av de mest solrike av alle danske feriedestinasjoner. Solen som varmer opp klippene på Bornholm fører til at badetemperaturen i denne delen av Østersjøen holder seg fire til seks uker lenger enn vi er vant til i Norge.
Tidligere stengte de fleste butikker og attraksjoner så snart skolen var i gang for høsten. Men Bornholm har satset stort på turisme og de beste stedene holder åpent til et godt stykke ut i oktober.
Og det er mange grunner til å legge årets badesensommertur til Bornholm:

Hvorfor skal du reise nå?

Høysesongen avsluttes når skolene starter. Det betyr at prisene på overnatting stuper. Du kan få en like fin ferie til halv pris. I tillegg er det god plass i de fleste restauranter og kafeer. Og man slipper de tradisjonelle sommerkøene. I tillegg til dette vil du se at svært mange butikker har høstutsalg på sine sesongvarer. Du kan rett og slett gjøre et kupp.

Reisen dit

Et nytt rederi, Bornholmslinjen. har overtatt fergetransporten fra Ystad til Bornholm (halvannen time), og prisen er halvert i forhold til sommeren 2018. I september er det ikke noe problem å få reise for bil og fire personer for 99 kroner hver vei. Du kan også ta ferge fra Køge. Les mer om fergemulighetene her.
Du kan for øvrig ta med tilhenger/campingvogn gratis resten av året (2019)
Dersom du vil ta fly så kan du reise med flyselskapet Danish Air Transport (DAT). Flyselskapet selger billetter fra 299 DKK hver vei. men min erfaring er at du må ut med ca 500 DKK hver vei, inkl bagasje hvis du skal reise i sensommer/høst. Les mer om mulighetene med Bornholmerflyet her.
Ved begge tilfeller ankommer du «hovedstaden» Rønne.
Herfra kan du enten leie bil, ta taxi, ta offentlig buss eller sykle til din destinasjon.

Hva skal du gjøre

Skal du sykle på Bornholm? Vær klar over at øya ikke er så flat som resten av øya. Men, nordmenn vil normalt sett ikke ha store problemer med de bakker og knauser som Bornholm byr på. Destinasjon Bornholm og Bornholms Tidende har i fellesskap laget en sykkelguide. Du finner mer enn 20 ulike sykkelruter her. Dersom du ikke har med egen sykkel så kan dette leies her.

Badeferie

Bornholm har, til tross for en relativt beskjeden størrelse, svært varierte bademuligheter. Fra de fineste og familievennlige sandstrender til klipper som er perfekt for stuping og dykking. Dueodde er den mest kjente stranda på Bornholm. Stranden starter i i den ene enden Snoglebæk og ender i Jomfrugård. Den siste delen regnes som naturiststrand, selv om den ikke er offentlig godkjent som dette. Danskene har et mer avslappet forhold til et nakenbad enn hva mange er vant til i Norge.
En annen liten favoritt er Arnager strand, eller å gjøre som beboerne i Rønne - de drar gjerne til Hvideodde strand nord for Rønne.
Eller om du vil ha en annen fin opplevelse. Dra gjerne til Hammer Odde ved Sandvig. En herlig sandstrand (Osand bugt) som avløses av like fine svaberg langs kyststien frem til Hammer Odde fyr. Og når badeturen er over skal du ta turen bortom den unike Sandvig Is Kalas, helt i sjøkanten.
Her kan du lese mer om mange av de fine strendene på Bornholm.

Stig Hallberg Andersen er vert på Christiansø Kro og Hotell.

Stig Hallberg Andersen er vert på Christiansø Kro og Hotell.

Øytur fra Bornholm

Dersom du trodde du hadde kommet til en liten øy når du er på Bornholm så skal du vite at det finnes muligheter til å besøke en enda mindre øy. Hver dag går det båt fra havna i Gudhjem og ut til øya Christiansø som er en del av øyagruppa Ertholmene. På øya finner du «danmarks koseligste uterestaurant» og Christiansø Gjestgiveri med bare seks rom. Disse drives av Charlotte og Stig Hallberg Andersen. Dere blir tatt i mot som stjerner. Og her kommer dere til å kose dere glugg ihjel. Bestill rom på forhånd hvis dere ikke tar ettermiddagsbåten tilbake til Gudhjem.
Øya har noen veldig små sandstrender, men bademulighetene er fine fra svabergene. Og det er egen badebrygge på Frederiksø (naboøya 2 min unna).

Mat og drikke

Fra å være en ferieøy der turistene først og fremst fikk sine dagligvarer fra kjedebutikkene har Bornholm hatt en av Nordens mest vellykkede satsinger på lokalprodusert mat og drikke. Ildsjeler har gjennnom hard og målrettet jobb sikret matkulturens utvikling.
Og med kokkekonkurransen Sol over Gudhjem St.hans hvert år, og utviklingen av matkulturhuset Gården i spissen er Bornholm blitt en lokalmat-øy som mange reiselivsdestinasjoner nå benchmarker seg mot.
Skal du spise på restaurant på Bornholm så må du prøve å få bord ved Michelinrestauranten Kadeu Bornholm. Deres utvalgte meny med vinpakke er en perfekt opplevelse i den gamle iskiosken !
Middag på Stammershelle badehotell holder også meget høyt nivå. Og det samme gjør restaurantene på Hotel Nordlandet og Fredensborg Badehotell.
Om jeg skal plukke ut noen andre smaker du bør få (kjøpe) med deg så nevner jeg gjerne anbefale:
Øl fra Svaneke bryghus
Karamel kompagniet i Gudhjem
Snaps Bornholm
Røkt sild ved Hasle Røgeri
Lunsj med lokale retter ved Norresan Café
Jordbruksvarer fra Rø jordbruk
Pølser fra Hallegård
Økologisk havtorn (tindved) fra Høstet

Ikke dra fra Bornholm uten å ha vært innom Torvehallerne i Rønne som har samlet det meste av de gode matproduktene fra hele Bornholm.

Overnatting

Jeg har bodd på flere ulike steder under mine opphold på Bornholm. Og jeg har ikke blitt skuffet noen ganger. Det er selvsagt stor forskjell på om du velger nyoppussede Fredensborg hotell som gikk fra å være Radissonhotell til badehotell, med egen badebrygge, eller mye enklere, men minst like trivelige Pension Koch. Det samme gjelder på Nordlandet hotel (be om utsikt mot sjøen).
Husk å ta kontakt med stedet du skal bo. Dette gjør du noe få dager før ankomst. Spør etter et ekstra fint rom. I lavsesongen er mulighetene til gratis oppgradering ekstra store.

Dersom du heller vil leie hus eller leilighet, ta en kikk på tilbudet til Team Bornholm.

Les mer om Bornholm her
Og her finner du det jeg tidligere har skrevet om Bornholm.