- Ikke reis til utlandet nå

Nå hjelper det ikke å ha en ferieplan B i bakhånd

Er du klar for feriekaos? Foto: Odd Roar Lange

Det tilspisser seg i Ferie-Europa. Akkurat da mange trodde at problemene var over, i takt med bedre kontroll over pandemien, så dukker det ene problemet opp etter det andre. Streiker både i Norge og utlandet, kjempekaos på flyplasser, manglende identitetskort og pass, hetebølge - og fremfor alt: underbemannede servicekontor, public service og kundeservice.

De er ikke så reisevante som de tror

Alt for mange nordmenn tror at de er reisevante og klarer seg selv også i vanskelige situasjoner. Men et høyt antall sydenturer der det meste «har gått på skinner» fra start til hjemkomst betyr ikke at man er i stand til å håndtere de utfordringene som venter der ute akkurat nå.

Dette venter på deg

Fire til fem timer i kø foran sikkerhetskontrollen, forsinkede eller fremskutte fly- og togavganger, kansellerte reiser og «umulig» å komme gjennom hos kundeservice, eller kundeservice på et annet språk enn man behersker. Dette sammen med hetebølger og servicetilbud som er nedlagt grunnet mangel på ansatte krever at man bør være mye mer enn normalt reisevant akkurat nå.

Noen vil hevde at det kan være nødvendig med svart belte i reising før man pakker og drar.

Bak alle historiene om kaos, køer og elendighet er det også solskinnshistorier og ubekymrede feriereisende. Problemet er bare at utfordringene treffer vilkårlig og uten forvarsel. Og manglende erfaring og kunnskap om hvordan man «redder seg selv», kan by på en smertelige erfaringer i år.

Ikke bli overrasket dersom pausemusikken til kundeservice for flyselskapene er Elvis Presleys sang «Trouble».

If you’re looking for trouble
You came to the right place
If you’re looking for trouble
Just look right in my face
— Elvis Presley

Aller tøffest blir det for dem som ville spare noen ekstra hundrelapper og valgte å kjøpe billetter gjennom søkemotorer, eller såkalte internettreisebyråer (Online Travel Agencies /OTAer). Opplever du god kundeservice og assistanse derfra så bør du levere en Lottokupong umiddelbart. For da er det din vinnerflaksuke.

Nå er du alene

Og kjøper du billetter herfra så bør det følge med et skilt til å henge rundt halsen med teksten· «Jeg reiser alene».

Når reiselivet svikter er det alltid kunden som er taperen.

Og nå sviktes det over hele linja rundt om i Europa. Derfor bør du vurdere å droppe utenlandsturen akkurat nå. Med mindre du er svært reisevant.

Dersom du absolutt skal til utlandet så bør du velge et av de nordiske landene. Der hvor problemene er færre og løsningene på problemene enklere.

Kanskje du bare skal gå for en norgesferie i år - eller til Norden?

Flaks eller uflaks

Det er selvsagt mulig å dra til det store utlandet, også. Men du skal ikke ha overdrevne forventninger til å få hjelp der og da, ikke i løpet av de nærmeste ukene heller.
Du kan ha mange rettigheter, men det hjelper lite dersom flyselskapet flytter deg til andre avganger uten å varsle deg, dersom de ikke svare på telefonen når du ringer, eller dersom kundeservice har stengt for helgen, eller dersom du havner i andre problemer og trenger hjelp.

Dersom du absolutt insisterer på å reise så må du gjør dette før du reiser:

  • Lese gjennom og forstå reisevilkårene for reisen din

  • Lese gjennom og forstå vilkårene for reiseforsikringen din

  • Sørge for å ha absolutt all reisedokumenter tilgjengelig på hele reisen

  • Ha en plan for hva du skal gjøre når noe går galt

  • Være forberedt på at ikke alt kommer til å gå som planlagt

Når det kommer til årets sommerferie i utlandet i sommer så bør du ikke ha en reiseplan B. For i år bør Plan B være en en direkte del av Plan A

Ellers er det beste rådet til den som ikke er svært reisevant: - ikke reis til utlandet nå!

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.