Nå trenger du ikke gyldig pass for å reise til dette landet i syden

Du klarer deg med noe mye enklere for å reise til Tyrkia i sommer

(ODD ROAR LANGE): Oppdatering 22. juni 2022: - Den tyrkiske ambassaden i Oslo har den gleden av å meddele at fra og med i dag (22.06.2022) har det midlertidige tiltaket tråd i kraft om at man nå kan reise til Tyrkia med norsk nasjonal ID-kort.

Det skriver den tyrkiske ambassaden i en pressemelding onsdag 22. juni
- Denne midlertidige avtalen er et tiltak for å hindre at norske statsborgere som for tiden planlegger eller allerede har planlagt sin sommerferie til Tyrkia var tvunget til å avbestille grunnet passkrisen i Norge.

Tyrkiske og norske myndigheter har blitt enige om at nordmenn kan reise til Tyrkia i sommer selv om de ikke har gyldig pass.

Tyrkia godtar nasjonalt ID-kort i stedet for norske pass ut 2022, for nordmenn som ikke får fornyet passene sine.

Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu møtte Anniken Huitfeldt i Ankara tidligere i juni, der de blant annet ble enige om dette.

Du trenger heller ikke visum for å dra på ferie til Tyrkia. Personer uten tyrkisk statsborgerskap kan oppholde seg i Tyrkia i inntil 90 dager over en periode på 180 dager. Tyrkia innførte visumfrihet for norske borgere f.o.m. 2. mars 2020 (turistvisum).

Men dersom du reiser med pass må du huske at passet skal være gyldig minst seks måneder etter hjemreisen din. Tyrkiske grensemyndigheter er meget strenge på dette.

Andre land kan komme etter

Justisminister Emilie Enger Mehl har tidligere bedt EU-land akseptere at nordmenn reiser med utgåtte pass.

Men denne ordningen er ikke kommet på plass ennå.

– Norge har sendt en henvendelse til alle landene i Schengen og bedt om at nordmenn kan reise med utgåtte pass. Vi har også tilbudt oss å finne løsninger fordi vi vet at en del andre land også sliter med passproduksjonen, sier Enger Mehl til TV2.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.

Odd Roar er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.