Gjenåpner strømstengte turistattraksjoner

Nå slipper publikum til igjen

Lørdag 18. mars åpner Anno sine to største museer, Norsk skogmuseum og Glomdalsmuseet, etter at de i desember måtte gå til det drastiske tiltaket å stenge for å spare strøm.

- Å stenge publikum ute fra museene fordi strømprisene knekker budsjettet vårt, er det mest dramatiske som har skjedd i Annos historie. Desto mer gledelig er det å få åpne opp igjen, og samtidig se at tiltakene vi iverksatte hadde effekt, sier adm. dir. Sven Inge Sunde. 

- Stengte museer var et krisetiltak som ikke skal gjenta seg. Vi håper fortsatt at myndighetene skal se galskapen i situasjonen og komme med økonomiske tiltak som virker og gir forutsigbarhet for bevaring av vår felles kulturarv. Men parallelt skal vi jobbe med ENØK, og målet er å komme ned til halvert strømforbruk i 2024, sier Sunde.

dete har de spart

Effekten Sunde sikter til er over 30 prosent reduksjon i energiforbruket sammenlignet med samme periode året før. Stengte museer monnet mest, men også samling av ansatte, nedstengte bygg og påbegynte ENØK-tiltak har bidratt til forbruksreduksjonen. Kostnadene – altså kroner brukt på energi – har dermed holdt seg som noenlunde innenfor budsjett, til tross for høye strømpriser. Da museene stengte var prisene på et nivå som ville gi en regning på 1 million kroner i uka.

Variert velkomstprogram

De to museene ønsker publikum velkommen tilbake med et spennende program for alle generasjoner. På Glomdalsmuseet blir det demonstrasjon i tradisjonshåndverket kurvfletting, ved Geir Fjeld, og det blir foredrag av Ola Mørkhagen om «Kongens Nei», som utgjør en viktig del av Elverums historie. I tillegg vil Henrik Josefsson fortelle om restaureringsprosjektet Petershagen kro, der det nylig ble oppdaget at et tilbygg kanskje stammer fra gamle Elverum stavkirke.

EN PINNE FOR SKOGBRUKSMUSEET

Norsk skogmuseum får besøk av Kristin Storrusten, forfatter og journalist i Aftenposten junior, som skal lansere sin nye bok «Jeg elsker pinner – og minst 89 grunner til at du også burde gjøre det». I tillegg blir det filmvisning og historiefortelling knyttet til isfiske ved Kjetil Rukan – her lover museet at hele familien både skal få trimmet lattermusklene og lært noe de ikke visste fra før. Også blir det selvsagt kake!

- Vi har virkelig savnet publikum og vil feire at vi endelig kan ønske dem velkommen inn i varmen igjen – bokstavelig talt. Derfor spanderer vi marsipankake på begge museer fra kl 11, så langt de store kakene rekker, smiler Kristin Jobraaten, sjef for den felles publikumsseksjonen ved Anno Glomdalsmuseet og Anno Norsk skogmuseum.

Har benyttet tiden godt

Museene har ikke bare spart strøm og jobbet med ENØK i den stengte perioden. For det første har Norsk skogmuseums skoleformidling, «Naturskolen», kjørt som vanlig med utendørsopplegg. Til sammen har rundt 2500 skoleelever besøkt museet siden jul. 

På Norsk skogmuseum har de pusset opp resepsjonsområdet, og Glomdalsmuseet har fått nytt kjøkken. 

- Vi ønsker alle stamgjester og nye gjester varmt velkomne, sier Kristin Jobraaten.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.