Alsace: Vinmakerens tips - til å spise opp

Dette er blitt en ny restauranttrend i Norge.

Alsace-ambassadør Lionel Diss (tv) og vinmaker Albert Seltz Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du har kanskje lagt merke til det, men undret deg over hva det er? Det handler om det som stadig oftere dukker opp på hotellenes og restaurantenes arrangementsliste: Winemakers Dinner.

En winemakers dinner er en spesiell type middag hvor vinprodusenter og vinelskere kommer sammen for å nyte ulike viner som er spesielt valgt ut for å passe til hvert rett i middagen.

Mat fra havet - vin fra Alsace. Foto: Odd Roar Lange

Vin og mat finner hverandre

Vinprodusentene velger vanligvis viner som passer godt til maten som serveres, og gir gjestene muligheten til å prøve ulike viner mens de nyter et måltid.

Typisk sett vil en winemakers dinner inkludere flere retter, med forskjellige viner som serveres med hver rett. Vinprodusentene vil vanligvis være til stede for å presentere vinene og gi informasjon om produksjonsprosessen og egenskapene til hver vin.

Kveldens meny ved Hotel Refsnes Gods Foto: Odd Roar Lange

NÅR folk møtes

Winemakers dinner kan være en flott måte å lære mer om vin og matparinger, samt å møte andre vininteresserte mennesker. Disse arrangementene kan være åpne for offentligheten eller eksklusive og privat. Og i disse dager er vinmakeren Albert Seltz i Norge for å gjennomføre sine første winemakers dinner for et norsk publikum.

Det startet hos Hotel Refsnes Gods i Moss før Seltz dro videre til Opus XVI i Bergen og til Restaurant Hav ved Molde Fjordhotell hvor han har nye runder med winemakers dinner i helga.

Administrerende direktør Stephen Meinich-Bache i Classic Norway Hotels ønsker sammen med Association des Alsaciens et Amis de l'Alsace en Norvège å bidra til at enda flere nordmenn får øynene opp for vinene fra det franske vindistriktet Alsace.

Adm.dir Stephen Meinich-Bache i Classic Norway Hotels sammen med Albert Seltz Foto: Odd Roar Lange

FRANSKE GLEDER

Og det er nettopp herfra Albert Seltz, som er 14. generasjons eier, kommer fra. I Norge forteller den energiske Seltz om vinhuset og vinproduksjonen i Zotzenberg terroir i Alsace.

-Jeg er veldig glad for denne muligheten til å ta med viner og historien til Norge. Vanligvis er slike arrangement bygget opp ved at vi skal finne viner som passer til maten, men i denne runden er det kjøkkensjefen som finner mat som passer til vinene vi skal smake på, forteller Albert Seltz, som med glimt i øyet og stort engasjement gjerne utfordrer gamle «sannheter«. Et av dem er bruken av dekantering av viner.

HISTORIER PÅ GODSET

- Helt unødvendig. Vinen finner sin beste smak i et glass, forutsatt at det er stort nok, sier Albert Seltz til gjestene som er i den ærverdige vinkjelleren på Refsnes Gods i Moss. Omgitt av rundt 6000 flasker vin, og i et gods med en over 250-årig historie, kan ikke den første runden av Winemakers Dinner med Albert Seltz i Norge bli bedre.

VINREISER

Det mener også Alsace-ambassadør i Norge, Lionel Diss som på – på norsk, men med fransk begeistring – forteller mer om hva som gjør Alsace-regionen til en av de vakreste og mest spennende i Frankrike. Både som reisemål og som vindistrikt.

Kjøkkensjefen og kokkene la, etter Albert Seltz´ ønske, vekt på råvarer fra hav og sjø. En perfekt kveld for alle sjømat- og Alsace-entusiaster.

Les mer om Domaine Albert Seltz her.
Les mer om reiser til Alsace her.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.