Slik finner jeg de billige flybillettene

Pengene jeg sparer bruker jeg på noe hyggeligere

(ODD ROAR LANGE): Når du først skal ut å reise så er det fint å slippe å betale mer enn nødvendig for flyreiser. Pengene du sparer på en billig flybillett bruker jeg heller på å oppgradere hotellrommet eller å spise på en dyrere restaurant.

Men hvordan finner jeg de billige flybillettene? Her skal du få tipsene som jeg alltid bruker.

7) Unngår disse dagene

Når jeg skal lete etter billige flybilletter i ferien er det alltid lurt å unngå de samme reisedagene som alle andre. Det betyr at det alltid er en fordel å styre unna utfartsdagene i forbindelse med skoleferier. Dersom jeg må reise på denne datoen så er det alltid lurt å bestille i veldig god tid. Gjerne mer enn 60 dager før avreise. Google Flight har regnet ut at 71 dager før avreise er en god dag for billige billetter. Jeg forsøker å unngå å reise på fredag og mandag, men finner oftest billige billetter på tirsdager og onsdager.

6) Når jeg kjøper to billetter

Det er flere gode grunner til at jeg kjøper billetter til utreise og hjemreise hver for seg. Den viktigste er at jeg slipper å risikere at flyselskapet sletter returbilletten selv om jeg ikke fikk benyttet utreisebilletten. Så lurer du kanskje på hvorfor jeg skal reise hjem igjen når jeg ikke har reist ut? Det kan skje at jeg må forandre utreisedatoen og kjøpe en ny billett til denne ene vegen. Da har jeg fortsatt returen i behold.
I tillegg har du kanskje merket at en reise ut er billig, men returen er kostbar? Her leter jeg gjerne etter utreise fra flyselskapets norske side mens returen kjøpes fra besøkslandets side (bruk alltid inkognitoside for slike søk).

5) jeg reise til dette stedet?

Hvis jeg leter etter et feriested med sol og varme, god mat og et godt hotell så er det en hel verden å ta av. Jeg låser meg aldri til ett bestemt land, reisemål eller hotell. Jo mer fleksibel, jo billigere blir billettene. Jeg må sjelden til den bestemte byen eller øya. Ved å lete etter den tredje eller fjerde største byen, og gjerne et hotell litt utenfor torget i sentrum, så er det veldig mye å spare.
Til disse byene går det ofte færre fly. Men jeg bruker Google Flight til å finne alternative flyselskap. Jeg forsøker å unngå mellomlandinger, jeg flyr helst tidlig om morgenen - og jeg handler alltid direkte fra flyselskapet. Alltid!

4) Jeg bestiller på denne måten

Alle flyselskap har kampanjer der de slipper et stort antall billetter. Disse starter gjerne like etter en skoleferie. Og ved å være medlem av kundeklubben til flyselskapene får jeg varsel om salgskampanjer. Her kjøper jeg alltid i første dag av kampanjen. For billettprisen synker aldri i løpet av en slik kampanje.

3) Jeg velger flyplass slik

Veldig ofte, men slett ikke alltid, finnes det alternative flyplasser - såkalte regionflyplasser - å velge mellom. Ved å velge en annen og litt mindre populær flyplass - selv om det innebærer en tog- eller busstur ekstra - fører til at billettprisen kan være den halve. Og siden jeg flyr ut tidlig om morgenen har jeg ekstra tid på meg frem til bestemmelsesstedet.
Jeg kan velge den dyre flyplassen på ettermiddag, eller en billigere en - litt lenger unna - om morgenen. Jeg ser på omveien som en hyggelig opplevelse fremfor en irritasjon. Jeg er jo tross alt på ferie.

2) Når jeg handler for flere

Det er ekstra kjekt å reise sammen med andre, selv om jeg også er veldig vant til å reise alene. Det er kjekt å dele opplevelsen med flere. Når jeg skal lete etter billige billetter til en liten (eller stor) gruppe, så leter jeg etter én billett om gangen. Dermed unngår jeg at datamaskinen skjønner at det er en betalingsvillig gruppe på tur.
Etter at billettene er kjøpt tar jeg kontakt med flyselskapet og får dem til å koble oss sammen i en gruppe, slik at vi får sitte samlet.

1) Det siste tipset

Det er slutt på den tida da man kunne møte opp på flyplassen og kjøpe en latterlig billig billett i skranken. Men jeg elsker å bestille i siste liten. Med siste liten mener jeg ca to uke før avreise. Jeg sjekker gjerne prisen for avreise dagen før eller dagen etter den jeg egentlig hadde planlagt å reise. Slike billetter kan være veldig billige også for charterferier (her kan jeg gjøre et kupp to-tre dager før avreise). Jeg unngår å kjøpe billetter på ordinære rutefly når det er mindre enn 8 dager igjen. Da pleier billettprisen å øke kraftig.

Bonustipset:

Noen ganger går ett eller annet på reisen litt skeis. Det betyr at man gjerne får retten til en såkalt EU-kompensasjon. Det vil si fra 250 til 600 euro i kompensasjon fra flyselskapet på grunn av en forsinkelse. Noen selskap, så som SAS, tilbyr dette utbetalt en verdikupong (voucher) og da dobler de beløpet. Jeg takker alltid ja til dette. Dersom en forsinket flyreise gir meg 600 Euro i kompensasjon dobler SAS det til 1200 - og dette bruker jeg til å følge fra 1-7 på tipslista over. En gyllen mulighet til en eller flere gratis ferier.

Har du fått med deg denne?

7 ting du må vite før du tar ut penger i minibanken

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.