Sparetips: Hit reiser du billigst i sommer

Sparetipsene som gir deg mest ferie for pengene

(ODD ROAR LANGE): Få ting gjør nordmenn så lykkelige som å lete, for deretter å finne, billige sydenturer. Med lange og værvariable vintre her nord, og deretter usikre somre når det kommer til vær og vind, er det ikke så rart at solgarantien i syden lokker.

Men hvordan finner man de billigste ferien i sommer?
Det første du må spørre deg selv om er om du virkelig ønsker den billigste ferien? De aller billigste reisene er ofte knyttet til reiser hvor lite eller ingenting er refunderbart, gir ofte de «dårligste» flysetene og hotellrommene.
For mange vil det lønne seg å gå opp et nivå eller to. Den lille prisforskjellen gir stor forskjell i praksis.

Her er noen tips ved bestilling

Reis på tidspunkt som ikke er reiserushtid. Kan du reise noen dager før St.hans så kan du spare flere tusen kroner.
Kan du reise i siste del av august gjelder det samme - prisene senkes med flere tusen kroner. Dersom det er umulig å unngå skolesommerferien, velg de reisemålene som ikke «alle snakker om».
Dersom dere er fire eller flere i følge: Det kan lønne seg å splitte gruppa i to bestillinger. Da risikerer dere selvsagt å ikke få sitte sammen på flyet, men hva gjør man ikke for noen sparte tusenlapper.

All inclusive

Bare ordene all inclusive kan få det til å gå kaldt nedover ryggen for noen, mens det er musikk i ørene for andre.
All inclusive på lavkosthotell kan du med fordel du styre unna. Her kan du vente deg lav standard - og sannsynligvis mat du går lei av etter to dager. Bor du på fire eller femstjerners hotell kan du få en riktig god matopplevelse og god variasjon. Du sparer ofte såpass mye penger på å reise på denne måten at du fint kan koste på deg et eksternt restaurantbesøk eller to, og allikevel gå i pluss.

Flyreisen

Unngå mellomlandinger hvis du kan. Disse er fordyrende og øker risikoen for bortkommen bagasje, forsinkelser og kanselleringer.
Velg utreise tidlig på morgenen. Det reduserer risikoen for forsinkelser og er den tiden på døgnet med minst turbulens.
Kjøp gjerne flybilletter gjennom charterarrangørene. De har flere flyseter enn hotellrom og selger flysetene langt billigere enn du vanligvis får dem til hos flyselskapene. Styr alltid unna billetter kjøpt gjennom søkemotorer. Disse billettene byr ofte på trøbbel og elendig kundeservice.

Hotellene

Bestill alltid hotellrom direkte hos hotellet. Da får du de beste rommene. Hotellene fordeler rom etter følgende nøkkel: 1 - stamkunder/lojalitetskort/medlemmer, 2 - direktebetalende kunder 3 - kunder som har bestilt via søkemotorer som hotels.com/booking.com/trivago etc.
Når du ankommer hotellet: spør hvor mye de skal ha for oppgradering. Det er ofte mindre enn du tror. (Noen ganger får du det helt gratis).

Reisemålet

Når det kommer til valg av reisemål går nordmenn ofte for steder de har besøkt før. Det trygge og sikre, fremfor det nye og usikre. Men å tenke på denne måten gjør at man velger de dyreste stedene.

Dersom prisen er viktig - både for reise til stedet, samt priser for mat, drikke, guidede turer, opplevelser og ikke minst opphold. Da skal du se nærmere på disse landene. Disse er de billigste i sommer:

Europa:

  • Bulgaria

  • Romania

  • Ungarn

  • Polen
    Balkan:

  • Albania

  • Serbia

  • Nord-Makedonia

  • Montenegro

    Midtøsten:

  • Jordan

    Nord-Afrika:

  • Marokko (vår/høst)

  • Tunisia (vår/høst)

Derfor bør du reise Hit

  1. Portugal: Her bør du velge reisemål som ligger utenfor de mest vanlige turistområdene som Algarve-regionen: Da kan Portugal både være rimelig med tanke på overnatting, mat og aktiviteter.

  2. Hellas: Spesielt utenfor Athen og de mest populære øyene, kan du finne rimelige alternativer i Hellas.

  3. Polen: Byer som Krakow og Warszawa er kjent for å være rimelige, og landet har mye å tilby når det gjelder historie og kultur. Absolutt verd å ha i kikkerten for 2024.

  4. Ungarn: Budapest er kjent for å være en rimelig europeisk hovedstad med vakre severdigheter og en variert matkultur. Bor du litt i utkanten, så er prisene lave. Ta trikken inn til sentrum. Få med deg nabobyen Szentendre

  5. Tsjekkia: Praha er en populær destinasjon med rimelige priser sammenlignet med mange andre europeiske hovedsteder. Her bør du også velge en av bydelene et stykke unna Karlsbroen. Det er god offentlig kommunikasjon med t-bane og trikk i Praha.

  6. Slovakia: Bratislava, hovedstaden i Slovakia, kan være rimelig og gir en deg en fin blanding av historie og moderne kultur.

  7. Estland, Latvia og Litauen (Baltiske stater): Disse landene i Østersjøregionen er generelt rimelige, og hovedstedene Tallinn, Riga og Vilnius har mye å tilby. Her er prisene langt lavere enn i Norge.

Badeferie

Her er fem europeiske land som ofte anses som relativt rimelige for badeferie om sommeren:

  1. Bulgaria: Spesielt Svartehavskysten, og steder som Sunny Beach, er populære for sol og strand, og prisnivået er generelt rimelig sammenlignet med mange andre europeiske destinasjoner.

  2. Kroatia: Mens noen deler av Kroatia, spesielt Dubrovnik og Hvar, kan være kostbare, er det også områder som Istria og deler av Dalmatia hvor prisene kan være mer overkommelige.

  3. Albania: Kystområdene i Albania, som for eksempel Saranda og Ksamil, er kjent for vakre strender og rimelige priser.

  4. Romania: Svartehavskysten i Romania, spesielt området rundt Mamaia, tilbyr solfylte strender til en relativt lav kostnad.

  5. Montenegro: Kystbyer som Budva og Herceg Novi tiltrekker seg strandelskere, og prisnivået kan være rimeligere sammenlignet med noen mer etablerte turistmål.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.