Velkommen 2024: Et nytt år med reisekaos

Er du godt nok forberedt på det som kommer.

(ODD ROAR LANGE): Det er lov å drømme om det. Men alt tyder på at drømmen heller ikke i år går i oppfyllelse. Jeg snakker om et år med problemfrie feriereiser.
Mange drømmer seg tilbake til det mange husker som det gode rekordåret 2018. Og det dem som erindrer at det var et relativt reisesmertefritt 2019. De håper den tida skal komme tilbake.
Dét kommer dessverre ikke til å skje.

Trøbbel - igjen

Det store tidsskiftet kom 2020 da et kinesisk virus slo knock out på internasjonale reiser for nordmenn resten av verden.
For oss her hjemme ble Norgesferie ble den store vinneren. Til tross for at bare deler av reiselivet på hjemmeabe var opp og stod etter uker og måneder med nedstengning.
2021 ble det noe bedre. Men da 2022 ga åpne grenser til utlandet startet problemene for mange nordmenn. Det er nok å nevne passkrisa som vi aldri fikk vite hele sannheten om. Og det toppet seg med SAS-streik i Norden og kollaps i bagasjesystemene ute i Europa.
Problemene fortsatte i 2023. Streiker, værtrøbbel, krig i Europa pent innpakket i en svak norsk kronekurs.

Du blir skuffet igjen

Og om du trodde det skulle bli bedre i 2024 så er det bare å forberede seg på at du vil bli skuffet.
Reiselivet er ikke tilbake der det var. Og det skjer ikke i løpet av året heller.
Ikke flytrafikken, ikke funksjonene på selve flyplassene og slettes ikke på serveringsstedene rundt om i Europa. Heller ikke hos buss- og togselskapene. Og for å sette et punktum, ikke i hotellbransjen, som er svært viktig for de fleste reisende.
Det helhetlige reiselivet mangler fortsatt hundretusener av ansatte i alle sektorer. Og det er små eller ingen tegn til bedring, dessverre

Samtidig peker pilene for antall reisende i verden oppover. Det er en særdeles dårlig kombinasjon med tanke på at det var denne ubalansen som var hovedårsaken til at mange fikk ødelagt sine ferier og opplevelser i fjor.

Asia kommer for fullt

Og som om ikke problemet er vanskelig nok å håndtere i Europa, så øker presset kraftig ved at de reisende fra USA og Asia er på vei tilbake for fullt. Presset på reiselivsdestinasjoner som allerede sliter stort, øker igjen. Det samme gjelder vanskene med å få dreis på luftfarten.
Det starter allerede ved begynnelsen av året da bakkepersonellet i det spanske flyselskapet Iberia har varslet at de går ut i streik mellom 5 og 8. januar. Nærmere 50 000 passasjerer rammes direkte. i tillegg til indirekte problemer som rammer enda flere.
Dette er bare ett eksempel på lang rekke aktører i reiselivet har ansatte som er mer enn klare for å gå til streik i år.
Det gjelder ikke bare innen reiselivet, men også landsomfattende transportstreiker og andre aksjoner. Hvis du synes det var mange av dem i fjor, så er det bare å stålsette seg for 2024.
Og som om ikke streiker samt forsinkede og kansellerte fly og underbemannede kundesenter er nok for å skape krøll i reisen så er overturisme igjen i ferd med å bli et stort europeisk problem.

Verre enn i fjor

Flere land og byer forsøker å få kontroll over problemene med å innføre turistskatt og begrensninger i antall besøkende for å dempe problemene. Foreløpig med begrenset effekt. For på den ene siden markedsfører de reisemålet som et idyllisk sted hvor du har god plass og livet bare smiler. Mens turistene, og de lokale, opplever en helt annen virkelighet. Raseriet som var i ferd med å bygge seg opp frem til 2020 er igjen mer enn merkbart. Det gjelder spesielt ved cruisedestinasjoner hvor tusenvis av turister strømmer i land på de fine sommerdagene.
FNs verdens turistorganisasjon WTO sier til Sky News at 2024 kan bli et rekordår for internasjonale besøkende over hele verden. Mange av byene som nordmenn gjerne reiser til, så som Dubrovnic, Amsterdam, Barcelona, Venezia og en rekke andre hadde kjempeproblemer allerede i fjor. Det blir verre i år, tror WTO

Brennhet sommer

Mange nordmenn lurer på om de skal kjøpe årets sydenbilletter allerede nå, og charterbransjen har allerede sluppet sine første kampanjer. For mange vil det være veldig smart å ikke kjøpe billettene nå. Årsaken er den store sannsynligheten for at det også til sommeren vil være enorme hetebølger med påfølgende skogbranner på de stedene nordmenn - og mange andre turister - gjerne reiser til.
Mange forskere, blant disse NASA, tror 2024 blir enda varmere enn 2023.
Ekstrem varme ser ut til å fortsette i 2024.
Kombinasjonen av menneskeskapte klimaendringer og El Niño, et naturlig forekommende klimafenomen, kan føre til at 2024 bryter årets rekord og blir det varmeste året som er registrert, skriver World Weather Attribution.
Frykten for at det skal bli hetebølge er ikke god nok grunn for å pengene tilbake for reiser man har kjøpt, dersom man skulle ombestemme seg.
Det vil være smart å enten flytte ferien vekk fra sommerukene, velge helt andre reisemål nord i Europa, eller i de minste vente med å kjøpe årets sommerreiser til Middelhavsområdene tetter inn mot avreise, når man ser hvordan situasjonen har utviklet seg.

HJELPESLØSE NORDMENN

Veldig mange nordmenn bør tenke seg bedre om før de legger ut på utenlandsreiser uten bedre trening. De siste års mange hendelser har vist at nordmenn ikke er særlig godt rustet til å takle endringer og trøbbel i reiseprogrammet. Innstilte og kansellerte fly kommer som et sjokk på dem selv om det ikke har manglet på advarsler.
De sender fortsatt mat, medisiner, verdisaker og alle nødvendige artikler i innsjekket bagasje til tross for at det er de dummeste man kan gjøre.
Eller, de har - i iveren etter å spare noen hundrelapper -latt seg friste til å kjøpe reisen gjennom useriøse nettsider. Det er som å be om trøbbel.

Andre oppdager på avreisedagen at passet ikke ligger på den vante plassen hjemme, eller har gått ut på dato. Eller de de reagerer med sjokk og vantro over at prisene på taxi, mat og drikke og hotell har gått betydelig opp også i utlandet. Det er åpenbart lettere for mange å bestille en utenlandsreise enn å drive god research før avreise.
Dette er ikke noe som bare rammer alle de andre.
Du ville blitt overrasket over hvor mange såkalte reisevante nordmenn som havner i trøbbel som de har vansker med selv å håndtere på reisen.
Årsaken er at kundesentrene, reiseforsikringsselskapene og reisearrangørene er sterkt underbemannet og ikke innfrir nordmenns ofte urealistiske krav.

Lyset er tent

Finnes det virkelig ikke noen lyspunkter for sommerens reiser?
For veldig mange er Norgesferie - eller en ferie til Sverige - et to meget gode alternativer. De to landene har temmelig lik valutasituasjon, i motsetning til den danske valuta som er svindyr for oss begge.
Norge er stappfull av opplevelser, fra gratis til billig via middels priser og opp til såkalt «high end». Det er virkelig noe for en hver smak, og du finner dem ofte nærmere enn du tror.
Og så er det her hjemme som i de fleste andre land:
De mest populære områdene, så som Sørlandet, Fjord-Norgeregionen, Oslofjordsområdet og Lofoten blir fort «utsolgt».
I alle fall hvis du skal ha et sommerhus eller en sommerleilighet til en overkommelig pris. Jo lenger du venter, jo dyrere blir det. Og prisrekordene fra i fjor, de må du regne med blir slått i år.
Dersom du vil ha en rimelig badeferie i utlandet så bør du heller vurdere å se til land som Bulgaria, Polen, Albania og Litauen. De kan bli årets «sydenredning» for mange, når det andre ryker.

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.