7 tips for å få de beste feriebildene med mobiltelefonen

7 tips for å få de beste feriebildene med mobiltelefonen

Du trenger ikke kostbart kamerautstyr for å få fantastiske bilder

(ODD ROAR LANGE): Nå er det selvsagt et poeng at en god mobiltelefon heller ikke er billig. Men, på den annen side. Når du først har mobiltelefonen så har du allerede et godt utgangspunkt for å ta bilder der du er.
Det er mange fordeler med å ha et systemkamera med mulighet til å bytte objektiv, sette på en god blitz mm. Men det skal jeg la ligge denne gangen. Sannheten er at rundt halvparten av bildene jeg bruker på min reiseblogg er tatt med mobilkamera. For øyeblikket et Iphone 7. De nyere telefonene får bedre og bedre kamera, og jeg satser på en oppgradering om ikke lenge.
  Men gode bilder handler like mye om den som har kameraet i hånda som kvaliteten på selve kameraet. Å ta bilder med mobilen gir deg mange fordeler. Du har det for hånden når du trenger det og folk rundt deg blir ikke skeptisk fordi du tar frem et stort systemkamera.

7 tips som gir deg bedre bilder

1) Gjør klar mobilen. Tørk av fingeravtrykk fra objektivet på kameraet og sørg for at du alltid har godt med strøm. Ha eventuelt en powerpack (eksrabatteri) tilgjengelig. Dersom du begynner å få lite strøm, sett telefonen i flightmodus (men husk at du samtidig mister muligheten til GPS-merking av bildene dine)

Finn et annet sted å ta bildet fra. Varier der du har sjansen.            Foto: Odd Roar Lange

2) Ta et annerledes bilde enn det de andre gjør. Gå til siden, finn et annet motiv enn alle andre. Å ta bilde av Trevifontenen rett forfra er noe titusener andre gjør hver dag. Du finner bedre bilde på internett. Se deg rundt, gå til siden og ta et annerledes bilde. Sett deg gjerne ned på huk, eller gå opp en trapp for å få et bilde ovenfra. Det vil gjøre underverker for bildene dine. Prøv så skal du se.

3) Den beste tiden for bilder er ved soloppgang og ved solnedgang. Fargene og skyggene er ofte fantastiske. Selv på gråværsdager kan du finne gode bilder i de gylne timene. Bilder midt på dagen, når sola står høyt på himmelen blir sannsynligvis dårlige bilder med kjedelige farger. 

IMG_6089.jpg

4) Lag rammer. Dersom du flytter deg litt rundt vil du fort finne naturlige rammer til bildene dine. Det kan være et tre, en døråpning, et vindu, eller noe annet. Da blir bildet ditt straks mer spennende.

5) Plasser noe(-n) i den ene siden av bildet. Et bilde av et fjell, en sjø eller eller by på avstand er ofte kjedelige bilder. Plasserer du en person i den ene siden av bildet så løftes kvaliteten mange hakk. Bilder av personer blir også best dersom menneskene ikke står midt i bildet.

6) Finn naturlige linjer. Bildene dine blir mye bedre dersom du finner noen linjer. Prøv deg frem så skjønner du hva jeg mener. Det kan handle om en vannrett horisont, en trapp, en stige, hjørnet på et hus etc.

7) Husk å etterarbeide bildene dine. Mobiltelefonens kameraprogram har fine og enkle muligheter til å forbedre bildet etter at det er tatt. Lysne mørke deler, få det litt skarpere, få frem fargene etc. Jeg kan også anbefale Fotorus-appen, Camera Plus-appen og programmet Lightroom dersom du vil utforske litt mer.  

Bonustipset:

Gå nærmere. Bildet ditt blir (nesten) alltid bedre og mer spennende dersom du går nærmere.  

Ta med deg mobilen din ut i dag. Ta noen bilder. Og prøv deg frem. Lykke til.

Vil du være med Lars Monsen på tur?

Vil du være med Lars Monsen på tur?

Fra sjøstjerner til michelinstjerner på menyen

Fra sjøstjerner til michelinstjerner på menyen