Pruter du smart når du er på reise?

Mange vet ikke hvordan de skal gjøre dette

Vær forberedt på å betale kontant, men ikke dra frem en rull med penger for å vise at du er rik - eller dum Foto: Odd Roar Lange

Vær forberedt på å betale kontant, men ikke dra frem en rull med penger for å vise at du er rik - eller dum
Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Av tingene nordmenn er heller dårlig på så er det pruting. Det aller meste i Norge har en fast pris. Og vi mangler både trening og erfaring.

7 tips du bør vite

Har du sjekket at pruting faktisk er akseptert. Det er pinlig å begynne med pruting dersom dette regnes som uhøflig. Sjekk dette med hotellet eller en guide før du setter i gang. Orientere deg også om hva som er akseptabel landingspris. 80 prosent av utgangspunktet, 60 % - eller kanskje 50 %.

1) Hvor mye er varen verd for deg? Tenk over hvor mye du ville ha betalt dersom det var en fast pris. Husk denne summen og ha det i hodet under pruteprosessen.
Og husk å sette av god tid. Prutehandel tar tid, og det skal være morsomt - for begge.

2) Ikke vær surpomp selv om du synes prisforlangende fra selgeren er en ublu pris. Dette er et spill. Kom med ditt prisforslag ca 20 prosent under det du har lyst til å ende opp på. Og - gjør det med et smil. Du kommer til å bli møtt med et motbud, og gjerne en historie om selgerens syke mor, nedbrente hønsegård eller nettopp motorhavarerte scooter …

3) Når du har kommet til den prisen du synes det er verd å betale så kan du enten slå til og avslutte handelen der og da. Eller - du kan ta en runde til andre butikker for å sjekke hva de tar for samme vare der. Kanskje har du gjort et kupp i den første butikken, eller kanskje du skal handle hos noen andre?

4) Dersom du sliter med å få varen ned på akseptabel pris så kan du spørre hva du kan få den for ved å kjøpe flere enheter (hvis du har behov for det). Spør gjerne noen andre i reisefølge om de vil være med på handelen.

5) Ikke ha en rull med store sedler i lomma. Sørg for å ha det omtrent beløpet du tenker å betale liggende klar i en egen lomme. Så slipper du å se ut som en kjip riking.

6) Husk å avslutte handelen med et smil. Det skal du også gjøre selv om det ikke ble noen handel denne gangen. Kanskje var du for offensiv, eller kanskje har selgeren en dårlig dag.

7) Den beste handelen gjør du når det nærmer seg stengetid. Da kan selgeren få gjennomført en bonushandel for dagen og er ofte mer «medgjørlig» når det gjelder å gi deg en god pris. Ikke tro at du gjør en kanonhandel dersom butikken er full av andre turister.

PS: Husk at de fleste prutehandler i utlandet ender med at du skal betale varen i kontanter, ikke med kort.

Les mer om shoppingtips her