Om du liker toppen av turer - da er dette boka for deg

Ny bok om fjellturer i Norge

Ta turen til Rampestreken i Romsdal.                                        Foto: Odd Roar Lange

Det enkle er ofte det beste - også når det kommer til bøker. Forfatter Terje Karlung har samlet 99 av toppturene i Norge i en ny bok. Det er gjort på en enkel og oversiktlig måte. Og boka kommer til å inspirere mange til å dra på tur, enten i eget nærområde eller et annet sted i Norge.
Og for toppturentusiaster og norgesferierende er det mye å glede oss over på de 217 sidene hvor turene presenteres.

Turene er geografisk inndelt slik:
Østlandet 38 turer
Sørlandet og Telemark 8
Vestlandet 23
Trøndelag 5
Nordnorge 25

God tur

Og spennvidden er stor. Fra Grefsenkollen i Oslo (som knapt regnes som topptur...) til nasjonalfjellet Stetind i Nordland (som er ekstremtopptur). I mellom disse finner du mange turer som de fleste kan gjennomføre.
Hver tur har en enkel og grei innføring, et kart med inntegnet rute, litt fakta med koordinater samt et par tips til andre ting du bør se og gjøre i området. 
Noen av turene er godt beskrevet, andre er litt mer uklare, men allikevel mer enn nok som inspirasjonskilde - og så får du heller finne detaljinformasjon hos Turistforeningen eller det lokale turistkontoret.
Men den skjemmes også av noen feil. Normalturen til Nesaksla og Rampestreken i Rauma starter ikke med buss fra Åndalsnes til Vengesdalen. Her blander forfatteren sammen med starten på turen over Romsdalseggen.  
Jeg savner også informasjon om hvor man kan finne flere opplysninger om den aktuelle turen og nærområdet (f.eks nettadresser og tilsvarende), samt mer informasjon om tjenesteleverandører av de foreslåtte severdighetene i nærområdet. 

Gode tips?

Noen av tipsene er i overkant selvfølgelige - som at myggmiddel hjelper mot mygg. Du tipses også om å stikke hull på vannblemmen i blemmens ytterkant.
Det er et dårlig råd. Dersom du absolutt må tømme blemmen så skal nålen stikkes i den friske huden en millimeter eller to utenfor blemmen og inn i hulrommet
Og å tipse om VM i skreifiske som er i mars sammen med sommertur til Tjeldbergtind virker også litt underlig.

Inspirasjon til turer

Boka har mange flotte bilder. Og dette gjør at man lett blir inspirert til å dra på en av Norges mange fine toppturer.
  Boka får en god firer. Med enkel justering, korrigering og forbedring før andreopplaget lander den på en terning 5.

Toppturer i Norge
99 turopplevelser fra sør til nord

Terje Karlung
Vigmostad Bjørke Forlag
Veil: kr 199.-