7 tips til Airbnb for nybegynnere

Slik unngår du nybegynnerfeilene når du leier gjennom Airbnb

Du bor hjemme hos noen. ta vare på det som om det var ditt.                Foto: Odd Roar Lange

Dersom du har lyst til å bo som "the locals", spise på nabolagets restauranter, ta en øl med "naboen" og oppleve en annen måte å reise på?

Da er airbnb noe for deg. Her kan du leie noens private hus, leilighet eller soverom - og samtidig få deg med noen gode lokal-tips med på kjøpet.

Dersom du liker roomservice, ferdig frokost om morgenen, ferdig oppreid seng og noen som plukker opp håndkledet fra badegulvet, da skal du heller velge hotell.

Start planleggingen av reisen med å lage deg en brukerprofil hos Airbnb. Dette gjør du med Facebook, Google+ eller med epostkontoen din. Lag en så komplett profil som overhode mulig. Verten vil gjerne vite hvem du er.

Før du bestiller

Bo som en local - spis som en local.                                                 Foto: Odd Roar Lange

Deretter kan du starte letingen etter aktuelle steder du vil leie. Når du har funnet et aktuelt sted så sender du en direktemelding via nettsiden med forespørsel før du legger inn bookingforespørsmål.
Slik sparer du deg for mye ventetid og frustrasjon siden du nå får avklart om leieobjektet er ledig på den aktuelle datoen du ønsker. Du kan lagre søkene dine underveis, slik at du har en huskeliste før du legger inn en bestilling. Sjekk alltid referansene til utleier før du bestiller.
Verten skal deretter godkjenne bestillingen din - og så har dere en leieavtale.

En kjapp snarveg

Det er også noen utleiesteder som akseptere instant booking der du bestiller uten at verten trenger å godkjenne deg. Dette koster ikke noe ekstra.

Sikkert betaling

Men for din sikkerhet blir ikke pengene for leien overført til utleieren før ett døgn etter at selve oppholdet har startet. Slik var det også da jeg bodde hos Louise i Danmark.
Dermed er du sikret dersom objektet ikke tilfredsstiller forventingene. Airbnb vil i så fall bistå deg med å finne et nytt sted. Husk å melde fra til airbnb med én gang.

Det er lov å spørre

Du kan stille spørsmål til verten om ting du lurer på omkring utleiestedet, aktiviteter, butikker, kafeer, restauranter og annet du lurer på. Ha alltid all kommunikasjon gjennom airbnb-siden, ikke gjennom privat epost eller sms. Dette sikrer at alle avtaler og all info blir lagret. Husk også at all betaling skal gå gjennom airbnb - ikke inngå noen utenomavtaler. Du skal ikke svare på "private" spørsmål. Airbnb er ikke noe sjekkested eller sexformidlingssted!

Vis måtehold

Det er lov å komme med ønsker og forespørsler. Dersom dere kommer sent frem til utleiestedet kan det kanskje være godt med litt mat. Spør gjerne verten om han/hun har mulighet til å handle inn for dere. Erfarne utleiere er vant til at gjestene er ulike. Men, det er altså ikke en piccolo eller butler du har foran deg. Vis måtehold. 

En liten hilsen

Ja, det er alltid populært å medbringe en liten hilsen eller gave fra hjemstedet ditt, dersom det er mulig. Men - dette er ikke forventet fra verten, så ikke la dette bli noe stress.

By på deg selv

Hele ideen med airbnb er at både utleier og leietaker skal være rause, by på seg selv og være omgjengelige. Men ikke forvent at verten skal henge ute sammen med dere. 
De fleste vertene har imidlertid laget en liste over ting du kan oppleve i nabolaget.

Få med deg disse også: