Dette bør du vite om gin & tonic - før du reiser

Strengt tatt er det godt nytt også for deg som er hjemme

Norsk drikk på topp nivå.                                                                              Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Aldri før har det vært et så stort utvalg av ulike gin og tonics, det er enorm interesse for produkter fra nye, mindre destillerier. Og nylig ble norsk produsent best i verden. Men hva i all verden skal man velge i Vinmonopolet, i utlandet eller i tax freebutikkene?

Her er tipsene du trenger

For mange er gin og tonic en av de friskeste drikkene. Og den klassiske drinken har aldri vært mer populær enn akkurat nå.
I dens hjemland, Storbritannia, ble 2016 erklært «Year of the gin», etter at gin-salget eksploderte og økte med 16 prosent.
Det ble solgt 40 millioner flasker – noe som tilsvarer 1,12 milliarder gin og tonics. 

Øl og gin

— Hovedgrunnen til dette er en eksplosjonsartet interesse i mindre produsenter og nye, spennende variasjoner av klassikeren «G&T», sier Kenneth Røising.
Han er ansvarlig for å trene opp de som jobber i vin- og spritutsalget til Travel Retail Norway (TRN). Dette er selskapet som drifter taxfreebutikkene på landets største flyplasser. 
Han trekker pgså paralleller til den enorme interessen for mindre ølbryggerier, og peker på et økende antall «mini-destillerier» som har poppet opp også her hjemme. I dag finnes det mer enn 20 ulike norske ginmerker.  

Dette er gin

Klassisk gin er sprit smaksatt med einebær. De nye, mindre produsentene eksperimenterer gjerne med flere smaker, og fokuserer ofte på lokale ingredienser. Det lille Grimstad-destilleriet Det Norske Brenneri vant nettopp den prestisjetunge San Francisco World Spirits Competition med sin Harahorn gin. Denne er smaksatt med einebær fra Røros, blåbær fra Nordmarka, rabarbra fra Grimstad og blæretang fra Stadt, forklarer Røising.

Kenneths perfekte G&T

°     Fyll et avkjølt høyt glass med så mye is som mulig

°     Tommelfingerregelen er halvparten gin, halvparten tonic – så lenge glasset er fylt til randen med isbiter

°     Ulik gin kan ha ulik styrke og karakter, så prøv deg frem med ulike mengder gin og tonic

·°     Velg en tonic som komplimenterer ditt ginvalg 

°     Rør forsiktig så ingrediensene blander seg uten at kullsyren forsvinner

°      Finn garnityr som reflekterer ingrediensene i ginen

°      Bruk sugerør – det er ikke godt med isbiter mot tenner

Deilige gin&tonic. Er du klar for å smake?                  Foto: Odd Roar Lange

Pimp it, baby

I kjølvannet av flommen av nye, spennende gin-varianter, har bartendere og andre gin-elskere latt fantasien flyte fritt når de skaper nye variasjoner av den klassiske cocktailen. 

- Tidligere sto valget stort sett mellom å ha lime eller sitron i G&Ten – nå kan du pimpe cocktailen din ved å reflektere råvarene som destilleriet har brukt, både når det gjelder typen tonic du velger, og hvilken garnityr du serverer den med, forklarer Røising. En av Røisings egne favoritter er agurk og/eller roseblader i Hendrick’s Gin som, som er smaksatt med de samme ingrediensene.

 Spennende fremtid

I tillegg til det klassiske einerbæret, har både nye og etablerte ginprodusenter nå begynt å eksperimentere med en lang rekke smaker: pepperkorn, sitrongress, agurk og roseblader som gode eksempler på smaker som mange produsenter nå har begynt å bruke. Alt dette kan balanseres opp mot hvilken type tonic du velger å bruke, noe som plutselig gjør den klassiske G&Ten til en svært spennende og utrolig variert cocktail.   

Dra til Spania

For de som ønsker å ta seg en skikkelig studietur og lære om de nyeste og mest spennende G&T-variantene, anbefaler Kenneth Røising å reise til Spania.
Selv om britene hevder å ha funnet opp cocktailen, er det spanjolene som i det siste har boblet helt over når det gjelder oppfinnsomhet og finesse i sin bruk av ulike gin og tonic kombinasjoner.

Hva med tonic-en?

Parallelt med eksplosjonen i antallet typer gin, har det også dukket opp et enormt utvalg av tonics. De kan være søte, tørre, bitre, kraftige eller milde, og valget av tonic kan være like viktig som valget av gin.
Blandevannet utgjør tross alt to tredjedeler av cocktailen. Og det er nettopp dette spanjolene har blitt eksperter på, forteller Røising. 

I de mange barene som spesialiserer seg kun på G&T over hele Spania, er det ekstremt nøye med å matche riktig tonic til riktig gin. Her er de mindre opptatt av garnityr, og rendyrker selve smaken av hovedingrediensene. De serverer også cocktailen i store, runde Cabernet-glass slik at aromaen kan komme til sin rette.

- Det å finne den perfekte matchen mellom en gin og en tonic er litt som å jakte på det hellige gral, men du blir i alle fall ikke lei av å smake deg frem, sier Røising

Velkommen til bar´s                                                           Foto: Odd Roar Lange

Gin til mat

De fleste bruker kanskje gin og tonic som en forfriskende cocktail, men med det store og økende utvalget som nå finnes er det ingenting i veien for å matche gin med mat. 

- Ren gin med frisk smak av einerbær kan for eksempel passe godt til norske viltretter, som rype eller reinsdyr.
Sjømat som einerrøkt laks eller ørret lar seg også lett kombinere med gin, og dessuten kan en godt nedkjølt gin brukes for seg selv som snaps ved siden av øl, mener Røising.
Tenk på gin som et alternativ til blank akevitt.

Fire gin fra norske smådestillerier

1.    Marius Egge Gin, Egge gård (1l, kr 349,- Taxfree, 0,5l kr 349,- Vinmonopolet)

2.    Harahorn Gin, Det norske brenneri (0,5l, kr 259,- Taxfree, kr 394,30 Vinmonopolet)

3.    Bareksten Fatlagret Gin, Det norske brenneri (0,5l, kr 349,- Vinmonopolet)

4.    Bareksten Botanical Gin, Oss Craft Distillery (0,5l, kr 449,- Vinmonopolet)

Visste du at...

°      Gin er i prinsippet vodka smaksatt med einerbær

°      Det drikkes mer gin i Filippinene enn noe annet land

°      G&T oppsto som «medisin» mot malaria

°      Britiske kolonister drakk tonic som inneholdt ekstrakt av kinabark. Dette inneholder kinin som        virker mot malaria

°      Etterhvert begynte de å blande det med gin for å gjøre det bedre på smak

°      Nederlandske genever er også en type sprit smaksatt av einerbær

°      Nederlenderne mener de «oppfant» gin siden genever kom først, mens britene sier gin er en          unik stil og derfor en britisk oppfinnelse

Les mer: Bak denne brune døra ligger en fantastisk barnyhet - midt i Oslo