Direktøren: - Jeg er skikkelig dårlig på det

Han reiser 250 døgn i året. Og favoritthotellet overrasker mange

Andreas Landsvik og kona Alina. Foto: Privat

(ODD ROAR LANGE): Andreas Landsvik er driftsdirektør for Jaz Hotel Group med omlag 18000 rom, 60 hoteller fordelt på 12 destinasjoner. Men hvor liker han å reise, hva liker han i minibaren - og hvorfor vil han spise på en bestemt pizzarestaurant i New York?

1) Her har jeg vært aller lykkeligst i hele verden
Pga. reiserestriksjoner under Covid-19 ble jeg og min kone Alina ufrivillig adskilt i 8 måneder. Jeg var i Doha, Qatar, hun i Ivano-Frankivsk, Ukraina. Da Qatar endelig åpnet igjen og hun fikk komme tilbake, reiste vi på en 3 dagers staycation til Banana Island by Anantara, en liten øy rett utenfor Doha. Etter å ha kjent på ensomhet og frustrasjon i 8 måneder var jeg endelig gjenforent med min aller kjæreste, og følte meg veldig lykkelig og heldig.

2) Dette stedet har svart aller mest til forventningene
Istanbul er et av mine favorittreisemål. Fantastisk by, fascinerende historie, her finner man mat og drikke i verdensklasse og veldig hyggelige mennesker. Lett tilgjengelig fra Norden.
Jeg elsker byvandringer, og Istanbul er en by man forelsker seg i umiddelbart. Den ene perlen etter den andre oppdages som dagene utfolder seg.
Anbefaler å bo på Hagia Sofia, Curio Collection by Hilton. God mat finner man overalt, men anbefaler spesielt Pandeli som ligger i den Egyptiske bazaaren, Foxy Istanbul har utmerket atmosfære, mat og vin og sist men ikke minst Turk by Fatih Tutak som er det eneste 2* Michelin etablissementet i Tyrkia.

3) Min første ferie uten foreldrene mine
Reiste på Interail med to gode venner så fort jeg fylte 18 år. På noen intense uker en sensommer i 1997 besøkte vi København, Berlin, Praha, Wien, Budapest, Venezia, Nice, Marseille, Barcelona, Malaga, tok også tok båten fra Algeciraz over Gibraltar stredet til Tangier. På veien møtte vi mange spennende mennesker, og opplevde mye rart. Jeg minnes følelsen av total frihet til å oppdage og utforske, møte nye mennesker, smake nye spennende smaker og erfare fantastiske opplevelser som utgjør minner som fortsatt gir meg utrolig mye glede den dag i dag.
4) Dette pakker jeg alltid først når jeg skal reise

Akkurat som Siri (Løining) er jeg en rask pakker, og jeg pakker som regel i siste liten. Er på reisefot ca. 250 dager i året, så er med tiden blitt en ekspert på pakking. Min gyldne regel er at jeg kun reiser med håndbagasje, med mindre min kone er med meg på reise fordi hun som oftest legger ned veto mot dette.

5) Denne suveniren kjøpte jeg, men angrer aller mest på at jeg kjøpte
Er utrolig dårlig på å kjøpe suvenirer, men tar mye bilder. Og elsker når Google uoppfordret overrasker meg med bildekollasjer, satt sammen fra steder jeg har vært heldig å få oppleve.

6) Dette skulle jeg ønske at jeg kunne finne i minibaren
Stor fan av kreativt utstyrte minibarer. Noen brands har valgt å inkludere minibar i romprisen, noe jeg er stor tilhenger av.

7) Dette er mitt hemmelige favorittreisemål
El Gouna, Egypt. Blitt mange turer hit de siste årene så fort vi får et par dager fri. Anbefaler å bo på på The Chedi. God sen frokost eller lunch finner man på Malu’s, og middag på Merbey! Med dette er du garantert et fint døgn i El Gouna!

8) Dette er den mest interessante personen jeg har møtt på mine reiser
Namedropper vanligvis ikke, men skal gjøre et unntak for The Travel Inspector. Etter over 20 år på nesten kontinuerlig reisefot har det blitt mange spennende møter opp igjennom, men et møte som gjorde spesielt inntrykk var en kveld på jobb i Monaco for mange år siden da jeg møtte jeg Robert Duvall. Han tok seg villig tid til en prat, han fortalte mye spennende, og tipset om sin pizzafavoritt i New York, som jeg enda ikke har rukket å besøket, men har det fortsatt på blokka!

9) Denne personen er mitt beste fantasireisefølge
Jeg trives best på reise med min kjæreste og kone, Alina. Vi traff hverandre også da vi begge var på reise, og siden er det blitt mange fine reiser sammen.

10) Dette har jeg stjålet med meg fra et hotellopphold
Hvis man ser noe man liker på et hotellrom e.g. badekåpe, beachtowel, etc. anbefaler jeg å spørre Concierge eller Guest Relations om å få kjøpe det med seg. Det gjør alltid vi, og i 9 av 10 tilfeller ender vi opp med å få det med oss som en complimentary gave fra hotellet.

11) En øy jeg veldig gjerne reiser tilbake til
Margaret Island, Danube River, Budapest.

12) Mitt favoritthotell blant små hotell
Det må bli et av våre hotell, Steigenberger Cecil i Alexandria, Egypt. Fascinerende historisk boutique hotell bygget i 1929 som har huset Somerset Maugham, Winston Churhill og Al Capone, samt mange flere opp igjennom tidene. Ellers kan jeg nevne at jeg i skrivende stund bor på et lite hotell ved navn Via Sants Tapestry Collection by Hilton i Barcelona. Tapestry er et av mine favoritt (soft) brands i Focused Service-segmentet om dagen.

13) En middag på reise som jeg aldri kommer til å glemme
For mange år siden var vi invitert til Gaja Winery i Piemonte, da jeg jeg jobbet hos Alain Ducasse på Hôtel De Paris i Monte-Carlo. Vi fikk full omvisning av Gaia Gaja, og om kvelden ble det middag på 1* Michelin restaurant Antine’. Dette var i november og alle rettene ble servert med hvit trøffel. Utrolig opplevelse og fantastisk selskap.

14) En sang som gir meg gode reiseminner
These Are the Days, Jamie Cullum.

15) Denne reisen ble følelsesmessig annerledes enn mange andre
Min farfar var motstandsmann og telegrafist i den Norske motstandsgruppen Theta under andre verdenskrig. Han ble pågrepet og satt i fangenskap i en rekke konsentrasjonsleirer, bl.a. Natzweiler og Mauthausen frem til frigjøringsdagen. Min far tok meg med på en uforglemmelig reise til disse leirene i Frankrike og Østerrike da jeg var 14 år gammel. Vi så navnet til farfaren min på listen over innsatte, og besøkte brakkene der han og 30-40 andre fanger i hver brakke levde oppå hverandre, så og si. Det gjorde ubeskrivelig sterkt inntrykk å se hvilke grusomme forhold min farfar og hans medfanger levde og døde under i disse årene. Så mye meningsløs lidelse. Min farfar var blant de heldige få som overlevde, og ble reddet ut av svensk Røde Kors og De Hvite Bussene ved krigens slutt.

16) Denne boka eller filmen ga meg reiselyst
Banko av Henri Charrière.

17) Dette plagget alltid plass i bagasjen min
Har nesten alltid på meg en super lett jakke fra Paul & Shark når jeg reiser, spesielt hvis jeg reiser med fly. Den heter Travel Typhoon 20000 og beskytter mot elektromagnetisme, samt har mange hendige lommer til pass, penn, telefon og lignende.

18) Dette stedet i Norge har jeg aldri besøkt, men jeg har veldig lyst til å dra til.
Har alltid drømt om en tur med Hurtigruten. Håper å realisere dette innen jeg fyller 50!

19) Dette er det farligste jeg har opplevd på en reise
Jeg tror jeg har vært utrolig heldig, og unngått farlige situasjoner. Kan heller ikke huske å ha følt meg utrygg, på noen av mine reiser, selv i utsatte områder. Man kommer langt med noen få men gode forhåndsregler, i tillegg til respekt, vennlighet og høflighet.

Jeg utfordrer denne personen til å bli den neste i reiseintervjustafetten:
Navn: Kjersti Ulstein, CEO Merkantilbygg – Serviced Living

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.