Dette gjør meg direkte kvalm på Gardermoen

Det er rett og slett ikke godt nok

Ville vi lagt private eiendeler og klær på toalettringen? Neppe. Men den er mye renere enn boksene i sikkerhetskontrollen på Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Nærmere 30 millioner flypassasjerer reiser til eller fra Gardermoen hvert år. 100 000 av dem på de mest travle dagene.
Nesten alle må gå gjennom sikkerhetskontrollen (unntatt de som bruker flyplassen til transitthall). Og det burde vært en selvfølge at plastkassene som du legger personlige eiendeler i er rene.
Men nå avslører Aftenposten at plastboksene er smittefarlige bakteriebomber.
Og de er langt verre enn toalettene!
Det gjør meg ille til mote. Jeg synes rett og slett at det er pinlig dårlig av en flyplass som ønsker å være best i Norden at bagasjeboksene var over seks ganger mer skitne enn et av dosetene på flyplassen.

Bakteribomber

Testen er gjennomført med et instrument som måler antall bakterier og organisk materiale på en overflate. Om verdiene overstiger 1500, er det ikke rent.
– Jo høyere verdi du får, desto mindre rent er det. Da øker også den potensielle smitterisikoen, sier Eyvind Taraldsen, daglig leder i rådgivningsfirmaet for renhold, S.T.-Consult, til avisen.
Samtlige bagasjebokser hadde for høye verdier. Den aller høyeste verdien var over 27.000.
På et av toalettsetene inne på et herretoalett fikk Aftenposten 4242 som resultat.
Såpedispenseren på samme toalett hadde en verdi på 2528, skriver Aftenposten.

Bortforklaringene

Når den ansvarlige for renholdet ved Gardermoen blir gjort kjent med resultatet er det tett mellom dårlige forklaringer:
Hans Bendik Eriksen, avdelingssjef for operativ drift ved Oslo Lufthavn, er ikke fornøyd med resultatene i vår renholdstest.
– Vi skal bruke dette aktivt for å styrke renholdet vårt, sier Hans Bendik Eriksen, avdelingssjef for operativ drift ved Oslo Lufthavn, til Aftenposten
Særlig renholdet av bookingskjermene og bagasjeboksene kan forbedres, mener avdelingssjefen.
Det er en real underdrivelse.
– Vi skal reorganisere tjenesten og øke hyppigheten betydelig. Bagasjeboksene skal vi fortsette med å skifte ut. Her skal vi også forbedre internkontrollen vår, sier Eriksen.
Dette er forhold som flyplassen selv burde avdekket for lenge siden, og boksene burde vært skiftet ut - samtidig som de bør vaskes ofte nok til at dette ikke oppstår.

Dette kan du gjøre

° Ikke legg nøkler, mobiltelefon, lommebok direkte i boksen, men bruk lommer på klær eller legg det i håndbagasjen.
° Ha dobbel plastpose på toalettsaker som sendes gjennom sikkerhetskontroll. Kast den ytterste posen når du er ferdig med gjennomlysningen, slik at du ikke tar med deg bakteriene videre på reisen.
° Vask hendene godt når du er ferdig med sikkerhetskontrollen.

Flere syndere

Dessverre er ikke flyplasseierne de eneste som burde ha dårlig samvittighet. Tidligere i år skrev jeg om Norwegianflyene som er bakteriebombe etter å ha vist disse bildene.
- Det er absolutt ikke slik våre splitter nye og mer miljøvennlige fly skal se ut. Vi skal følge opp og ta tak i dette med en gang, sa pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i Norwegian.

Men det har ikke skjedd mye siden den gang. Jeg har sjekket en rekke Norwegianfly de siste månedene, og forholdene er akkurat like ille som da forholdet ble omtalt.
- Det er «morsomt» å lese at pressekontakten kaller det for «en glipp» og de skal se til at dette blir utbedret. Det er ikke sånn det henger sammen, sier en flyrenholder i denne reportasjen.

Flyrenholder: Derfor er ikke skitne fly bare en "glipp"

(ODD ROAR LANGE): Flysetet på Norwegianflyet mellom Oslo og København var full av inngrodd og gammel skitt og Norwegianflyet ble en ekkel bakteriebombe. Dette sier renholderen.