7 uskrevne regler for deg som skal til Island

Dette er tipslisten de lokale vil du skal kunne før du kommer på besøk

Skogafoss er en av de store turistattraksjonene på Island. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Island hadde for få år siden ca 20000 turister per år. Nå er tallet økt til 2 millioner. Derfor har noen av de lokale reiseselskapene laget en egen tipsliste over hva som er lurt og ikke lurt hvis du er en av dem som planlegger et besøk på sagaøya.

Smale, men lange veger. Det venter deg hvis du skal på rundtur på Island. Foto: Odd Roar Lange

1) Når du passerer andre mennesker på fortauet, gjør det på høyre side.
2) Det er ikke høflig å pusse nesa når du er i offentlige omgivelser. Dette er noe du skal gjøre «privat«.
3) Hvis sjansen byr seg så er det hyggelig om du møter andre mennesker med «god dagin» som betyr. Han en fin dag. Det er også gode manerer å ta av seg skoene før du går inn i andres privathjem.
4) Det er god høflighet å blir alltid tatt positivt opp dersom du etter måltidet sier «takk fyrir matinn« (takk for maten}.
5) Når menn møter hverandre hilser de hverandre med håndtrykk, mens kvinner gir hverandre en klem.
6) Når en bilfører stopper bilen for å slippe deg over vegen er det alltid hyggelig om du vinker tilbake som en liten gest.
7) Islendinger er overtroiske. Dersom du forteller om et uhell du har hatt så skal du ikke se bort fra at de banker tre ganger i bordet og sier tallrekkefølgen 7-9.-13. Det er for å hindre at de samme skjer med dem.

Icelandair er islendingenes stolthet. Etablert i byen Akureyri. Nå med hovedkontor i Reykjavik.
Foto: Odd Roar Lange

Bonustipset: Islendingene er som nevnt overtroiske. Det tror at alvene bor i fjellene på øya. Og når de skal bygge nye veier tilkaller de først en alvespesialist som vil sjekke om de skal sprenge bort fjell og store steiner eller om de skal legge veien i en omveg. Det kan nemlig hende at alvene blir i dårlig humør og det an føre til at vegstrekningen blir ekstra ulykkesutsatt.

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no