Derfor bør dere dra på jentetur til dejlige Bornholm

Gourmetmat, varme sandstrender, vintage, vin og deilige senger venter

(ODD ROAR LANGE): Den kan minne om en middelhavsøy, den ligger utenfor Sverige. Men den tilhører Danmark og øyas 39 756 innbyggere. 

De deler en gjerne med dere.
Og, dere finner garantert ingen annen liten dansk øy med flere matopplevelser en Bornholm. Målrettet arbeide gjennom mange år har gitt utrolige resultater og en nivåheving som vekker undring og beundring i hele Norden. St. hanshelgen arrangeres den nasjonale kokkekonkurransen Sol over Gudhjem, hvor publikum får smake på mesterkokkenes retter, stå en armlengdes avstand fra superkokkenes kjøkkenbenk og etterpå handle fra snart 30 håndplukkede lokal- og kvalitetsmatprodusenter. Dette er helgen hvor det virkelig syder av liv i den lille byen Gudhjem. 
 Men - det er deilig sommerstemning på Bornholm i flere uker både før og etter. Og det varme klimaet gjør at dere kan få sommervarme langt ut på høsten.

Reisen dit

Det er mulig å komme til Bornholm med bil/ferje eller med fly. Dersom dere velger bil så kjører dere til svenske Ystad og tar fergen over til Bornholm. Da har dere bil tilgjengelig på Bornholm, og det er slett ikke noen dårlige idé. En annen - og veldig god løsning - er å ta fly til København og deretter fly videre med DAT til Bornholm. Jeg anbefaler dere å leie bil på flyplassen. 

Den største byen på Bornholm heter Rønne. Byen har vel 13000 innbyggere, er øyas administrative senter, og har mange butikker og restauranter. Den fineste delen av byen er gamlebyen med de stille gatene og butikkene her.
Når der først tar turen til Bornholm så vil jeg varmt anbefale en rundtur på hele øya. Rønne ligger i på sørvestkysten, mens fine småbyer som Svaneke, Gudhjem og Allinge ligger på nordsiden. Alle disse byene har trivelige restauranter, hyggelige butikker og et vennlig vertskap.
Det er mulig å rekke over Bornholm på en langweekend. Men dere kommer trolig til å oppdage at dere vil tilbake igjen.

Bornholm er den lilla øya med det store hjertet - og dere kommer til å legge igjen litt av dere selv her
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Mikkel (tv) og Mads Marchall kommer fra øya Bornholm og har med «Sol over Gudhjem» satt øya på kartet når det gjelder mat, event og opplevelser.                                    Foto: Odd Roar Lange

Gourmetøya

I disse enkle omgivelsene får dere en matopplevelse for minneboka. Foto: Odd Roar Lange

Merk dere først som sist navnet: Restaurant Kadeau Bornholm. Kontakt restauranten og bestill bord i god tid før dere reiser til Bornholm. For hit, til restauranten som ligger på sted der ingen skulle tro at en gourmetrestaurant kan ligge, må dere dra. Ta taxi til restauranten, for her bør dere få med dere kokkens anbefaling med vinpakke.
Restauranten ligger like ved den lekre stranden Dueodde. Høyt over stranden, helt fremme ved sjøen. Her er det enkle bygget med den fantastiske restauranten som er inne på Danmarks etterhvert lange topprestaurantliste. Det ser ved første øyekast ut som om dere har kommet til en forvokst strandkiosk. Men dere har ikke kjørt feil.
For inne - eller om dere vil sitte ute - venter en svært god meny med meget gode retter, presentert slik de skal, på en gourmetrestaurant, basert på naturens premisser, og servert slik at dere blir fristet, utfordret og tilfreds.
Bestill gjerne en av «bornholmerbankerne». Og nå kommer spennende opplevelser på rekke og rad. Vinene passer så godt at man skulle tro at vinslottene i Europa samarbeidet med kokkene på Kadeau Bornholm. Michelinstjernen er selvsagt på plass. 
Av andre gode spisesteder så er Christianshøjkroen - med danmarks beste frokost i 2015 - et bra valg.
Stammershalle badehotell er et annet bra valg, og en kveld på Meldsted Badehotell kommer dere til å huske ganske lenge.

Ting å oppleve

Velkommen til Bornholm.                                                                Foto: Odd Roar Lange

Allinge er en veldig hyggelig shoppingby med en lun havn. Og tar dere turen til Svaneke så kan dere finne opprinnelsen til Lakrids by Johan Bülow. Jeg var på Bornholm da Johan satt hjemme hos foreldrene og prøvde ut ulike oppskrifter. Og jeg har senere besøkt Johan i hans fantastiske fabrikk utenfor København. For en eventyrlig lakrisreise. Det er selvsagt lakrisfabrikkutsalg i idylliske og vakre Svaneke. Byen som har brukthandel, dropsfabrikk, retroutsalg, vintage, design - og hyggelige restauranter med deilig sommervin og byens eget øl. 
Jeg har nevnt Allinge på nordspissen. Sammen med tvillingbyen Sandvig er det et godt valg for noen fine timer.

Sebastian Frost er gullsmeden som har gjort supersuksess.      Foto: Odd Roar Lange

Gullsmed, smykke- og klokkedesigner Sebastian Frost har sitt utsalg og sitt Bayfrost med diamanter og kaker på menyen. Dra innom. Dere kommer aldri til å angre. Du finner det ved Listed havn. Like ved finner dere også keramikerne ved Lov i Listed som produserte service for Sol over Gudhjem og ble etterhvert så populære at det er flere års ventetid på leveringer. 

Allinge - eksotisk og spennende på nordspissen av Bornholm.   Foto: Odd Roar Lange

Steder å bo

Øya er full av sommerhus som er til leie. Jeg slår gjerne et slag igjen for vakre Melsted Badehotell ved Gudhjem. 
Noen andre tips: Østersøen Ferielejligheter i Svaneke eller Jantzens Hotel i Gudhjem. Dersom dere virkelig vil oppleve noe eksotisk: ta båten fra Gudhjem ut til øya Christiansø. Vertshuset har seks rom. En utrolig opplevelse.
Et annet tips: Hotel Norlandet med bar og restaurant og flott utsikt over havet.

Se bildene fra Bornholm her

Les mer: Guide til 15 gode opplevelser på Bornholm
Les mer: Turistkontoret på Bornholm hjelper dere med det meste. Bornholms Turistinformation Tlf. + 45 56 95 95 00 - epost info@bornholm.info

Flere jenteturer

Dette har jeg skrevet om jenteturer til Amsterdam 
Dette har jeg skrevet om jenteturer til Nice
Dette har jeg skrevet om jenteturer til København
Dette har jeg skrevet om jenteturer til billige Vilnius

Les mer: Reisetips for jenter - slik får du en tryggere reise
Les mer: Slik får jeg alltid det billigste hotellrommet


Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no