Etter millionsløseri - nå kan du snart reise med én app

Etter millionsløseri - nå kan du snart reise med én app

I mange år har de kastet millioner ut vinduene. Er det slutt på galskapen?

buss-thetravelinspector

 (ODD ROAR LANGE): Kollektivselskapet Ruter fikk mange millioner i statsstøtte for å utvikle en app og et visuelt program som skulle kunne stilles gratis til rådighet til samtlige av landets kommuner. Allikevel satt samferdselsavdelingene i landets fylker i hvert sitt hjørne og bevilget hundretalls millioner for å lage sine egne apper og system.
Et fullstendig vanvidd, som har skapt frustrasjoner for de reisende, trøbbel for buss- hurtigbåt- og fergeselskap. Det er ubegripelig at de får holde på.
Og rundt om i landet har samferdselsavdelingenes ledere etter tur stått smilende frem i sine lokalaviser og presentert sine apper som fungerer frem til neste fylkesgrense. Det kan synes som om det eneste målet har vært å legitimere sine egne arbeidsplasser og å holde liv i app-utviklere og webdesignere.
Men nå er det håp om at det snart er slutt på galskapen.

Samler Norge

Selskapet Enturs app og webtjeneste er hele det norske kollektivtilbudet samlet på ett sted: 60 kollektivtilbydere, 3.000 rutetabeller og 60.000 stoppesteder for tog, buss, trikk, t-bane og ferge er tilgjengelig med ett tastetrykk, skriver NTB Info i en pressemelding:

- Vi må sørge for at det er enkelt å velge kollektivreiser. Et viktig steg på veien er å samle informasjon om hele Norges kollektivtilbud i Entur. Da kan folk enkelt finne den beste kollektivløsningen, uansett hvor de er i landet og hvor langt de skal, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Slik blir det første utseende på Entur ut.                             Foto: NTB

Pokémon-teknologi på plass

- Fortsatt er det bare drøyt én av tre nordmenn som reiser med kollektivt ukentlig. Gjennom Entur-appen og den nasjonale reiseplanleggeren ønsker vi å bidra til å fjerne barrierene for å reise kollektivt, sier Johnny Welle, administrerende direktør i Entur.
Entur-appen har fungert i en test-versjon siden november i fjor, og oppdateres stadig med ny funksjonalitet for reisende og kollektivselskaper. I tillegg til å vise reisen, får du nå også opp de raskeste snarveiene til og fra og mellom stoppesteder.
Brukere av appen på iPhone kan i løpet av kort tid (februar 2018) også planlegge reisen ved hjelp av AR-teknologi (augmentet reality eller utvidet virkelighet, som det heter på norsk), der telefonens kamera hjelper deg å finne frem til nærmeste stoppested. På samme måte som i det kjente Pokémon-spillet, vises dine omgivelser på telefonen din, men inkludert markering av alle stoppesteder i nærheten av deg samt rutetider.
Reisende med NSB og Ruter kan kjøpe billetter i appen allerede nå. Målet er å legge til rette for at alle aktører kan selge billetter gjennom løsningen i løpet av to år.

Dugnad

Den nye løsningen for nasjonal reiseplanlegging er utviklet av Entur i tett samarbeid med alle kollektivoperatørene rundt i landet.
- Jeg vil gi honnør til de 60 kollektivselskapene og lokalpolitikerne som har bidratt i en dugnad for å dele data og for å gi de reisende et bedre tilbud, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Entur er eid av Samferdselsdepartementet, og er gratis å bruke - også for tredjepartsaktører som ønsker å bruke dataene til å utvikle nye tjenester.
Entur-appen er første versjon, og løsningen vil utvikles kontinuerlig.
Tjenesten er også tilgjengelig på en-tur.no 

La oss håpe på fortgang på samarbeidet - og slutt på sløsingen

Les også: Bussen din får ny farge - men den kommer ikke oftere av den grunn

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Derfor skal dere dra på jentetur til København

Derfor skal dere dra på jentetur til København

Kjøper ferieperler for 60 millioner - og satser i Lofoten

Kjøper ferieperler for 60 millioner - og satser i Lofoten